geld euro

Hoeveel mag je bijverdienen?

geld euroJe bent op zoek naar een bijbaantje en dan wil je graag weten hoeveel je bij mag verdienen zonder belasting te betalen? In dit artikel wordt meer informatie gegeven hierover.

Bijverdienen

Als iemand de vraag stelt "hoeveel mag je bijverdienen?", dan wordt er met deze vraag eigenlijk bedoeld, hoeveel geld mag ik bijverdienen zonder dat ik daarover belasting moet betalen. Het antwoord op de vraag "hoeveel mag ik bijverdienen?" kun je namelijk beantwoorden met "zoveel als je wilt, als je deze inkomsten (bijverdiensten) maar opgeeft bij de Belastingdienst als jij je aangifte doet". Dit misverstand is dus nu uit de wereld!

Wanneer bijverdienen opgeven?

Je moet bijverdienen altijd opgeven bij de Belastingdienst. Je bent strafbaar als je dit nalaat en krijgt een naheffing met een fikse boete.

  • De Belastingdienst kan zelfs jaren terug gaan kijken en je een vordering met boete opleggen. Gewoon open kaart spelen en belasting betalen over je inkomsten ook over je bijverdiensten, dan riskeer je niets.
  • Bijverdienen kan ervoor zorgen dat de toeslagen bijvoorbeeld, huurtoeslag, zorgtoeslag die je ontvangt te hoog zijn als er geen rekening wordt gehouden met deze bijverdiensten.
  • Geef veranderingen in inkomen daarom ook altijd door. Je kunt beter meteen weten of en met welk bedrag je toeslagen omlaag gaan, anders moet je de teveel ontvangen euro's later terug betalen. En daar zit je helemaal niet op te wachten.
  • Heb je een uitkering ook dan moet je bijverdienen opgeven aan de instantie waarvan jij je uitkering ontvangt. Zeer waarschijnlijk word je dan gekort op je uitkering.
  • Ontvang je een AOW uitkering dan geldt bovenstaande (het gekort worden op je AOW uitkering) niet, bij een werkloosheidsuitkering en bijstandsuitkering wel.
  • Verandert je inkomen door bijverdienen, dan kun je online deze verandering doorvoeren. De Belastingdienst zorgt ervoor dat het bedrag van de toeslag voor bijvoorbeeld de zorg en de huur die je elke maand ontvangt wordt verlaagd, zodat je nadat je aangifte inkomensbelasting is gecontroleerd niet een heleboel geld terug hoeft te betalen.
  • Maar het kan ook voorkomen dat je inkomen omlaag gaat, ook dat kun je doorgeven en dan zullen je zorg- en/of huurtoeslag waarschijnlijk omhoog gaan. Ook dat regelt de Belastingdienst keurig voor je als jij de juiste gegevens doorgeeft. Dat kan op Mijn Belastingen.nl en daar heb je een inlogcode voor nodig, je DigiD code.  

Wel of niet bijverdienen?

Als je een behoorlijk inkomen hebt kan het zijn dat je over je bijverdiensten veel belasting moet betalen. Je inkomsten worden namelijk bij elkaar opgeteld.

  • Je kunt en mag je bijverdiensten aan je partner laten uitbetalen als deze geen of weinig inkomen heeft.
  • Degene die jouw bijverdiensten uitbetaalt moet deze dan ook op naam en rekening van je partner overboeken.
  • Je kunt er ook voor kiezen om geen extra betaald werk te doen als je veel belasting moet betalen over je bijverdiensten en vrijwilligerswerk gaan doen. Ook dat geeft namelijk veel voldoening. Spaar je echter voor een wereldreis, een grote verbouwing, de aankoop van een vakantiewoning dan is bijverdienen zeer welkom en soms noodzakelijk en kun je eerder jouw droom verwezenlijken. Betaal dan gewoon belasting over je bijverdiensten anders kom je straks zeer bedrogen uit.
  • Een voorbeeld: je wilt een leuke vakantiewoning kopen, hoe betaal je die, zal de Belastingdienst zich afvragen, waar komt dat geld vandaan, heb je een spaarrekening waar het geld opstaat en heb je dat geld nooit opgegeven…..? Op deze manier krijg je grote problemen. Zorg dat je open kaart speelt met de Belastingdienst. De boete die zij je op mag leggen kan heel fors zijn, zonde van je geld. Bijverdienen prima, maar wel netjes opgeven.

Kinderen en bijverdienen

Vanaf 13 jaar mogen jongeren bijverdienen, er gelden wettelijke regels waar een werkgever zich aan moet houden en uiteraard als ouders houden jullie vinger aan de pols, zodat het bijverdienen niet ten koste gaat van de schoolprestaties.

  • Jongeren die thuis wonen en jonger zijn dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen zonder dat dit consequenties heeft voor bijvoorbeeld de kinderbijslag.
  • Wanneer 16 en 17 jarigen meer dan 1266,- netto per kwartaal verdienen wordt de kinderbijslag verlaagd of je ontvangt geen kinderbijslag meer. Iets om dus goed in de gaten te houden als je kind  gaat bijverdienen.
  • Voor de maanden juni, juli en augustus (lange zomervakantie scholen) geldt, dat een jongere extra 1300,00 euro mag bijverdienen.

Studiefinanciering en bijverdiensten

Als een van je kinderen studeert en een studiefinanciering ontvangt dan dient hij of zij rekening te houden met de regels omtrent bijverdiensten en studiefinanciering. Het is niet overbodig dat een student wat geld bijverdient, de basisbeurs is afgeschaft en ouders moeten toch al behoorlijk wat ophoesten voor hun kinderen, als zij dat al kunnen!

  • Een leuke studentenbaan als bijverdiensten is naast financieel heel aantrekkelijk ook belangrijk om te 'ruiken' aan het werken voor een werkgever.
  • De studenten krijgen, als zij met een baan bijverdienen, ook ervaring en dat kan heel belangrijk zijn voor hun verdere leven en ontwikkeling.
  • De grens van de bijverdiensten ligt op 13.989,13 per jaar. Alles wat een student meer verdient, moet worden terug betaald. Je kunt er ook voor kiezen (en dat is aan te raden, want terug betalen is nooit leuk), om de studiefinanciering al dan niet tijdelijk stop te zetten. De regel geldt voor mbo studenten van 18 jaar en ouder, maar ook voor hbo studenten en studenten aan de universiteit in het oude stelsel.
  • Het nieuwe stelsel heeft deze regel, de grens van bijverdiensten, niet meer voor hbo en universiteit studenten. Het is soms erg zuur als je hard werkt en daardoor je studiefinanciering misloopt, maar denk ook aan de voldoening die je hebt van je werk en de ervaring die je ermee opdoet. Dit laatste kan bij een sollicitatie goed van pas komen "iemand die niet te lui is om zijn of haar handen te laten wapperen".
  • Bij twijfel over de regelgeving kun je altijd informatie inwinnen bij de Belastingdienst of Duo (uitvoeringsorganisatie studiefinanciering).

Bijverdiensten en een uitkering

Het ligt aan de uitkering die je ontvangt of je bijverdiensten daar van invloed op zijn. Bij een werkloosheidsuitkering en een bijstandsuitkering is dat wel het geval. Je wordt gekort op je uitkering als je zelf geld verdient. Is dat erg, helemaal niet, het moet voldoening geven als je zelf je geld verdient en in je onderhoud kunt voorzien. Het is jouw plicht om bijverdiensten door te geven aan de instantie waarvan jij je uitkering ontvangt. Doe je dat niet, dan volgt er een fikse boete en je riskeert het stopzetten van de uitkering. Ontvang je WAO dan mag je gerust bijverdienen en je geeft dat bedrag van de bijverdiensten op wanneer jij de jaarlijkse belastingaangifte moet doen. Eerlijk duurt het langst, zorg dat je rustig kunt slapen en wees eerlijk over je inkomsten, ook over je bijverdiensten. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4315x
Toegevoegd: 30-09-2016 06:25
Gewijzigd: 25-10-2016 23:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!