Athene

Hoogtepunten van een stedentrip naar Athene

AtheneAthene is de hoofdstad van Griekenland en is tevens het politieke, economische en historische centrum van het land. Deze stad is de plek waar je de geschiedenis van de oude Grieken kunt bewonderen en tevens het moderne bijeen komt. Op deze pagina lees je alle hoogtepunten die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze stad.

Algemene informatie

Om vanuit Nederland naar Athene te komen wordt er aangeraden om te vliegen. Zelfstandig met de auto naar Athene is vrijwel niet te doen, want hiervoor leg je bijna 3.000 kilometer af. Het nadeel aan vliegen is dat je al gauw een flink bedrag kwijt bent. Controleer daarom altijd van tevoren al tickets van verschillende maatschappijen. Controleer ook de tickets wanneer je vliegt vanaf Brussel, Düsseldorf of Weeze. Het vliegveld in Athene ligt op een afstand van circa 30 kilometer bij de stad vandaan. Vanaf het vliegveld kun je de Periferiakos-trein nemen die je naar de stad toebrengt. Deze trein rijdt ieder kwartier.
De meeste mensen die Athene bezoeken gaan naar de stad vanwege de rijke historie die het heeft. Overal waar je door de stad heen loopt kom je bouwwerken tegen uit de geschiedenis van de Grieken. Voordat je naar deze stad gaat is het daarom belangrijk om te weten wat de belangrijkste bouwwerken zijn, zodat je niks mist. Op deze pagina geven we meer informatie over het onderstaande.

  • Bezienswaardigheden
  • Winkelen
  • Uitgaan
  • Vervoer in de stad

De bezienswaardigheden van Athene

Het hoogtepunt van de stad is de Akropolis. Letterlijk betekent Akropolis ook ‘het hoogste punt van de stad’. Midden in de stad bevindt zich een berg van maar liefst 156 meter hoog en deze wordt de Akropolis genoemd. Deze berg is erg stijl, maar heeft een platte top. Het wordt ook wel de heilige rots genoemd. Bovenop de Akropolis staan verschillende tempels gebouwd die allemaal gewijd zijn aan verschillende goden. De belangrijkste bouwwerken die op deze berg staan zijn het Parthenon, de Propylaeën, de Nike-tempel en het Erechteion.
Van deze is het Parthenon veruit de bekendste tempel. Deze tempel is gebouwd in de 5e eeuw voor Christus en was bedoeld om de godin Pallas Athena eer aan te doen. Vandaag de dag is het nog steeds schitterend om deze tempel te zien, maar deze is wel drastisch veranderd door de oudheid ervan. Zo is er weinig overgebleven van het dak, binnenmuren en muurschilderingen. Met de bouw van deze tempel wilden de Atheners tevens hun superioriteit laten zien.
Het Akropolis is lang niet het enige wat deze stad heeft de bieden. Voor een verzameling van de kunst uit de geschiedenis van de Grieken kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum. Dit museum is direct in het centrum van de stad te vinden. In 1866 werd dit museum opgericht en heeft als doel om de Oude Griekse kunst te waarborgen. In dit museum kom je ook de bijzondere vondst tegen van het bronzen beeld Poseidon van Artemision.
Vergeet ook niet het Syntagmaplein te bezoeken. Dit plein is aangelegd in 1834 op het drukste punt van de hele stad. Het plein is het meest bekende plein van de hele stad en hier is het Griekse Parlement tevens gehuisvest. Het Griekse Parlement is te vinden in het voormalige paleis dat dateert uit 1836. Het Syntagmaplein is tevens het plein waar demonstraties worden gehouden.
Verder wordt er aangeraden om de straat Eleftheríou Venizélou te bezoeken. Dit is een drukke straat waar veel bijzondere gebouwen zijn te vinden. Wanneer je deze straat doorwandeld dan kom je langs de Nationale Bibliotheek, de kathedraal St. Dionysios, het nunismatisch museum en de Universiteit van Twente. De kathedraal St. Dionysios is gebouwd in de 19e eeuw en is voornamelijk aan de binnenkant erg fraai ingericht. Binnen in de kerk is veel versiering met mozaïek en andere decoratie te vinden.
Ben je op zoek naar een rustpunt tussen alle bezienswaardigheden door? Dan kun je het stadspark Ethnikós Kípos bezoeken. In dit grote en rustgevende park kom je verschillende vijvers en fonteinen tegen, maar ook een aantal beelden en bouwwerken.
Richting het noordwesten van de Akropolis kun je de tempel van Zeus bezoeken. Deze historische tempel van de 5e eeuw voor Christus was de grootste tempel van de Grieken tijdens de Romeinse periode. Op hetzelfde plein waar deze tempel is te bewonderen kun je ook de Adrianuspoort, oftewel de Adrianusboog bekijken.


Winkelen in Athene

In het centrum van Athene vind je de Varvakios Market. Deze markt is absoluut een bezoek waard. Dit is geen winkelcentrum waar je de kleding tegenkomt, maar het bestaat uit twee overdekte markthallen waar allerlei lekkernijen en streekproducten zijn te kopen. Deze markt geeft je een duidelijke indruk van het Griekse eten. Ook zie je hoe de lokale bevolking hier de producten uitzoekt, onderhandeld over de producten en deze vervolgens koopt.
Vlakbij het Syntagmaplein is Ermoú te vinden. Dit is een autovrije winkelstraat waar je veel kledingwinkels en andere winkels tegenkomt. Ermoú is het drukste winkelgebied van de hele stad en je komt hier dan ook veel bekende kledingwinkels tegen, zoals we die in Nederland ook kennen. Wie er een dagje voor uit wilt trekken kan het beste naar deze straat.
Kolonáki is de buurt in Athene waar je de meeste modeontwerpers tegenkomt. In deze buurt hebben ook de meeste designers en ontwerpers hun eigen winkel. Verder kom je hier veel juweliers tegen. Het is dus leuk om even een kijkje in deze wijk te nemen. In de buurt Kolonáki is ook de straat Tsakalof te vinden. De straat Tsakalof behoort zelfs tot een van de duurste straten van de wereld.
Tot slot kun je richting het noorden van de Akropolis ook winkelen in de wijk Pláka. In deze wijk kom je tal van souvenirwinkels tegen. Deze bestaan uit veel kleine shops waar handgemaakt producten zijn te vinden. Dit is een geschikte plek om leuke artikelen te kopen die thuis een herinnering zijn van je trip naar Athene.

Uitgaan in Athene

Athene is de Griekse stad waar je erg geslaagd uit kunt gaan. In de straten van Athene vindt het uitgaansleven al plaats en is het altijd erg levendig. De meeste mensen van Athene gaan vaak eerst bij een café zitten om een biertje te drinken en daarna door naar een club of een andere uitgaansgelegenheid. Een groot voordeel aan Athene is dat de tram de hele nacht door rijdt. Om bij een club te komen of terug bij je accommodatie kun je dus gewoon met het openbaar vervoer.
Volgens velen is de meest gezellige wijk van Athene de wijk Pláka. Deze wijk heeft voor toeristen alles te bieden wat je nodig hebt. In deze wijk zijn veel restaurants te vinden, terrasjes en bars om een drankje te drinken. Andere wijken waar je erg geschikt kunt uitgaan zijn Psirri, Gázi en Thisio.
De Grieken staan bekend als echte nachtmensen. De clubs gaan daarom pas laat in de avond na middernacht van start en door tot in de vroege uurtjes.

Vervoer in Athene

Athene kent een chaotisch verkeer. Het kan erg druk zijn. De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen is door middel van de metro in de Athene. Je kunt je zo op een eenvoudige manier snel verplaatsen van de ene plek in de stad naar de andere plek. Ook kun je gebruik maken van trams, bussen en trolleybussen. Gebruik maken van het openbaar vervoer in Athene is erg goedkoop. Losse kaartjes heb je al voor een goede prijs. Met een los kaartje kun je 1,5 uur gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn ook mogelijkheden om dagkaarten of zelfs weekkaarten te kopen. Met deze kaarten kun je een bepaalde periode onbeperkt reizen met het openbaar vervoer.
In Athene is het ook mogelijk om gebruik te maken van Sightseeing bussen. Met deze bussen kom je langs alle hoogtepunten in de stad en heb je zelf de keuze waar je in- en uitstapt. Echter is het sinds de economische crisis in Griekenland niet meer zeker wanneer de bussen nog rijden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2908x
Toegevoegd: 13-03-2017 03:50
Gewijzigd: 10-07-2017 19:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!