Rome luchtfoto

Vakantie in Rome

Rome luchtfotoRome is de hoofdstad van Italië en de ideale plaats om de oude cultuur van Italië op te snuiven. Tijdens een wandeling door deze stad zie je diverse gebouwen en monumenten die al eeuwen oud zijn. Eigenlijk is Rome net een soort openluchtmuseum. Wil jij je vakantie vieren in deze prachtige stad? In dit artikel geven we meer informatie over de hoofdstad en enkele tips voor een vakantie in Rome.

Historie

De stad Rome is al eeuwen geleden ontstaan en hierover doen verschillende legendes de ronde. Volgens archeologen werd de stad sinds de tiende eeuw voor Christus bewoond door Latijnen. Zij maakten kleine nederzettingen op de heuvels de Patalijn en de Esquilijn. Twee eeuwen later werden hier nieuwe nederzettingen opgericht en ook op de heuvel Coelius. De twee nederzettingen op de Patalijn verenigden zich tot het bondgenootschap Roma Quadrata en bouwden de eerste muur op deze heuvel. In de zesde eeuw voor Christus kwamen er nog meer nederzettingen bij op de drie heuvels en uiteindelijk werden alle nederzettingen veroverd door de Etrusken en verenigd tot een stad. Vanaf de vierde eeuw voor Christus heeft de stad zich verder uitgebreid totdat alle zeven heubels in Rome bezet werden met nederzettingen. Er werd een muur gebouwd die alle nederzettingen met elkaar verbond.

In eerste instantie werd de stad geregeerd door koningen van de Etrusken, vervolgens werd het een republiek en in de eerste eeuw voor Christus een keizerrijk. In de Romeinse Republiek werd het Italische schiereiland verenigd met Rome en in het Romeinse keizerrijk ook delen van het Midden-Oosten en West-Europa. Tijdens het keizerrijk regeerde Rome over het gehele rijk en het was eveneens de hoofdstad. Het Romeinse Keizerrijk werd in de vierde en vijfde eeuw definitief in tweeën gesplitst naar het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk. De stad Byzantium werd in die tijd de nieuwe hoofdstad van het rijk. Het West-Romeinse Rijk viel uiteindelijk uiteen, maar de paus zetelde zich nog wel in Rome. Ook een groot gebied om de stad heen werd door de paus bestuurd.

In het jaar 1860 nam het Koninkrijk Italië het Italiaanse schiereiland over, maar Rome werd nog tot 1870 bestuurd door de Paus. Daarna werd de stad toch veroverd door de Italianen. De paus ging hier echter pas echt mee akkoord in 1929 met het Verdrag van Lateranen. De nieuwe overheid van Italië vestigde zich in Rome en steeds meer arbeiders kwamen vanuit het zuiden hierheen om te werken. In het jaar 1922 werd vanuit Rome het nieuwe Italiaanse Rijk uitgeroepen. Vanaf 8 september 1943 werd de stad door de Duitsers bezet en uitgeroepen tot open stad. Op 4 juni 1944 werd Rome uiteindelijk bevrijd.

Bezienswaardigheden

In Rome zijn een groot aantal bezienswaardigheden te vinden die samen het verhaal vertellen over de stad door de eeuwen heen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de vijf belangrijkste bezienswaardigheden.

Vaticaanstad
Vaticaanstad is bij veel mensen wel bekend, maar haast niemand weet dat dit een onafhankelijke staat is. Het wordt volledig omsloten door Rome en het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. De paus spreekt hier tijdens kerst de wereld toe. Je kunt in deze stad enkele prachtige, historische bezienswaardigheden vinden, zoals het apostolisch paleis, de Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse musea.

Colosseum
In de eerste eeuw na Christus is het colosseum gebouwd door Flavische keizers. Het gebouw diende als Flavisch Amfitheater en later zijn er miljoenen liters water in laten lopen om ook zeeslagen te ensceneren. Het gebouw is inmiddels beschadigde door meerdere natuurrampen, maar het is nog steeds heel indrukwekkend om te zien!Forum Romanum
Heel wat eeuwen geleden werd Forum Romanum gezien als het centrum van de stad Rome. Je kunt op deze plaats nog steeds een aantal prachtige ruïnes terugvinden. De Tempel van Saturnus, de Tempel van Castor en Pollux en Basilica Julia zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.

Trevifontein
De Trevifontein is 26 meter hoog en 22 meter breed en heel indrukwekkend om te zien. Het is gebouwd aan de Piazza di Trevi en aan de achterkant staat het paleis Palazzo Poli. Er gaan verschillende mythes de ronde over deze fontein die vertellen dat je ooit terug zult keren naar Rome of je geliefde zult ontmoeten, als je met je rechterhand twee munten over je linkerschouder in de fontein gooit.

Pantheon
Het Pantheon is een prachtig monument waar de schilder Rafael en zijn verloofde, koning Umberto I en Vittorio Emanuele II begraven liggen. De koepel geeft een wonderschone lichtinval en het bouwwerk is door de jaren heen voor diverse architecten een inspiratiebron geweest.

Openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer reist in Rome, kun je het beste de metro pakken. Dagelijks gaat er elke 10 minuten een metro tussen half 6 's ochtends en half 12 's avonds. Je hoeft dus niet lang te wachten voor de volgende metro en het is vaak ook minder druk dan de bus of de tram. Je kunt echter ook de bus of te tram pakken om je bestemming te bereiken, maar houd er dan wel rekening mee dat dit erg druk is. Het is ook mogelijk om met de taxi te reizen tijdens je vakantie in Rome. Het instaptarief is maar 2,50 euro. Echter rekenen taxichauffeurs vaak wel meer als je met bagage wilt reizen.

Uitgaan in Rome

Het uitgaansleven in Rome is zeer uitgebreid. Je vindt hier niet veel kroegjes, maar wel een groot aantal gezellige koffiebars, restaurants, clubs en discotheken. Als je in Rome een drankje wilt doen, is het handig om te weten dat dit goedkoper is als het staand drinkend. Wil je binnen zitten of op een terrasje? Dan betaal je over het algemeen een hogere prijs. Als je een avondje de deur uit wilt om een film te zien, heb je ook nog eens de keuze uit meer dan honderd bioscopen.

Vakantie in Rome

Een vakantie in Rome hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt al een retour vliegticket boeken voor ongeveer honderd euro. Overnachten in een hotel in deze stad kan al vanaf ongeveer twintig euro per nacht. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gehele vakantie in Rome te boeken. Hierbij zijn het vliegticket en de overnachtingen in een hotel inbegrepen. Het kan zijn dat je dan voordeliger uit bent, maar in sommige gevallen ben je hiervoor meer geld kwijt. Vergelijk daarom altijd eerst de prijzen van een gehele vakantie met de prijzen van een los vliegticket en overnachtingen in een hotel.

Rondreis door Rome

Een andere mogelijkheid voor je vakantie in Rome is een rondreis. Naast het vliegticket en de hotelovernachtingen zijn dan ook verschillende tours door de stad inbegrepen. Hierbij krijg je vaak begeleiding van een gids die je meer kan vertellen over de verschillende bezienswaardigheden. Als je de gehele stad wilt ontdekken tijdens je vakantie, is een rondreis zeer geschikt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6636x
Toegevoegd: 27-09-2015 16:00
Gewijzigd: 01-10-2015 13:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!