Je stofwisseling bevorderen doe je zo

Je stofwisseling bevorderen doe je zo

Je stofwisseling bevorderen doe je zoDe meeste mensen zijn ervan overtuigd dat de stofwisseling een proces is waarvan de snelheid genetisch bepaald is, maar wij hebben er zelf een stuk meer invloed op dan je in eerste instantie zou denken.

Voel jij je futloos en heb je weinig energie? Of probeer je uit alle macht gewicht te verliezen, maar wil het maar niet lukken? Dan is de kans groot dat jij te kampen hebt met een traag metabolisme. Ook wel bekend als de stofwisseling.

Wat is de stofwisseling eigenlijk precies?

De stofwisseling kun je het eenvoudigst zien als het proces waarbij voedsel wordt omgezet in energie. Wanneer je lichaam dit proces efficiënter aanpakt, zullen er minder overtollige voedingsstoffen achterblijven in het lichaam.

Sommige mensen zijn bij de geboorte al gezegend met een snelle stofwisseling. Bij hen lijkt het dan ook dat ze alles kunnen eten zonder aan te komen. Bij deze mensen zie je echter vaak dat ze later in het leven toch een behoorlijk buikje beginnen te krijgen.

Ondanks dat de stofwisseling voor een deel genetisch bepaald wordt, heb je meer invloed op je stofwisseling dan je misschien zou denken. Daarom krijg je in dit artikel een aantal tips waarmee jij je eigen stofwisseling kunt stimuleren en je de energie die je tot je neemt in de vorm van voedsel een stuk beter kunt benutten.

Voeding

  • Drink voldoende water. Je hebt vast wel eens gehoord dat je lichaam voor ruim 70% uit vocht bestaat. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je vochtniveau op peil blijft. Drink minimaal 8 grote glazen, oftwel 2 liter, water per dag. Bovendien zou ik je ook aan willen raden om niets anders dan water te drinken. Groene thee is geen probleem, maar koffie droogt je lichaam uit en over de suikers die frisdranken en dergelijke bevatten hoef ik je niets te vertellen.

  • Eet regelmatig. Natuurlijk hoef je geen timers te gaan zetten op tijden dat je moet eten, maar voor de meesten werkt het het beste om elke drie uur te eten. Drie maal per dag een maaltijd en tussendoor drie snacks in de vorm van fruit, (magere) kwark, of een handje noten. Een onregelmatig eetpatroon zorgt ervoor dat je lichaam meer vet op gaat slaan. Op vaste tijden eten voorkomt dat effect.

  • Begin maximaal een half uur nadat je opgestaan bent met eten. Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze ’s ochtends geen hap door hun mond krijgen. Er is echter weinig zo slecht voor de stofwisseling als het ontbijt overslaan. De eerste maaltijd van de dag zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt. Wanneer je later begint met eten, zal je lichaam ook pas later beginnen met het verbranden van energie. Als je echt heel veel moeite hebt met ontbijten kun je het beste een bakje yoghurt of kwark nemen met een stevige cruesli. Havermout pap is ook een goede keuze.

  • Eet voldoende vetten. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je door vet te eten dik wordt. Wanneer je te weinig vet eet, zal je lichaam dit gaan opslaan. Probeer vetten dus niet volledig uit te sluiten. Let er wel op dat je zoveel mogelijk onverzadigde vetten binnenkrijgt. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie om in te bakken of als dressing over een salade. Avocados en nootjes bevatten ook veel goede vetten.

  • Probeer zoveel mogelijk natuurlijk voedsel binnen te krijgen. Veel bewerkte producten bevatten overtollige suikers en verzadigde vetten. Zelf ben ik een groot voorstander van natuurlijk voedsel. Het is een stuk beter voor je lichaam om iets te eten wat in de natuur groeit dan iets wat in een fabriek gemaakt wordt. Ook dingen zoals magnetronmaaltijden bijvoorbeeld, bevatten weinig voedingsstoffen. Wanneer je geen tijd hebt om te koken kun je beter een stevige pastasalade maken.

Beweging

  • Blijf actief! Het is heel belangrijk voor een goede stofwisseling om voldoende te bewegen. Dit kan in de vorm van een teamsport zijn, maar een rondje hardlopen werkt natuurlijk ook prima. Hardlopen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben op je stofwisseling de rest van de dag, maar dan is het wel belangrijk dat je daarbij ook regelmatig eet. Actief zijn kan overigens op allerlei manieren. Neem bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets dan de auto, en neem de trap in plaats van de lift.

  • Bouw extra spieren op. De meeste vrouwen willen er natuurlijk niet als een spierbundel bijlopen. Dat is ook helemaal niet nodig. Het opbouwen van spieren zorgt er niet alleen voor dat je er een stuk zelfverzekerder bij zult lopen, maar spieren verbranden ook nog eens caloriën wanneer je rust. Vooral je benen, de grootste spiergroep van je lichaam zullen je stofwisseling bevorderen wanneer je deze versterkt. Wanneer je de juiste spieren traint zul je er ook nog eens een stuk beter uit zien.

Ten slotte wil ik je nog even meegeven dat het heel belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Natuurlijk proberen we allemaal wel eens smoesjes voor onszelf te verzinnen, maar wanneer je echt heel druk bent geweest en daadwerkelijk uitgeput bent, is het niet verstandig om er nog even een work-outje achteraan te doen. Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Je merkt vanzelf wel wanneer je echt te moe bent om te sporten. Wanneer je spieren nog zuur aanvoelen van de training van de dag ervoor, kan het alleen maar schade aanrichten om ze nogmaals tot inspanning te dwingen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: VitoGlasbergen
Aantal keer gelezen: 4537x
Toegevoegd: 27-07-2015 15:24
Gewijzigd: 22-08-2015 13:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!