Kerstpakketten

Kerstpakketten

KerstpakkettenWat je moet weten over kerstpakketten Als werknemer is er niks leuker dan het kerstpakket. Je pakt je prachtige doos uit en laat je verrassen door de leuke kerstcadeautjes in de doos. Ook voor werkgevers zijn kerstpakketten super leuk. De blije gezichten van je werknemers en de gezellige kerstsfeer maken de kerstgeschenken een waardevolle traditie. Maar waar komen ze vandaan, wat zit erin en hoeveel betalen werkgevers ervoor?

Geschiedenis van kerstpakketten

Waarom geven we eigenlijk kerstpakketten op het werk? In Nederland is het kerstpakket niet meer weg te denken uit de kersttraditie. Maar dat geldt zeker niet voor alle landen. Hoe is het geven van kerstgeschenken van werkgevers aan werknemers ontstaan? De eerste kerstpakketten werden vanaf het begin van de 19e eeuw in ontvangst genomen. Tijdens de wintermaanden was het toen nog lastig om voedsel lang te bewaren. In sommige streken gingen mensen langs bij de boer om hem en zijn familie een goede kerst te wensen. Zij kregen dan van de boer wat eten en drinken mee. Een soort kerstcadeautje van de boer aan zijn klanten dus. Het personeel dat bij de boer woonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om met de familie kerst te vieren. Als blijk van waardering voor hun werk, kregen zij van de boer dan een mand met handige en lekkere spullen mee om met hun familie van te genieten. Deze mand kan gezien worden als de eerste kerstpakketten. Deze traditie verspreidde zich ook naar andere ambachtslieden. Zij gaven hun personeel en leerlingen vaak met kerst een geschenkje mee. Meestal gaven zij voedsel en drank, maar later begonnen zij steeds vaker kleine cadeautjes mee te geven. Bedrijven en organisaties begonnen ook kerstcadeautjes te geven aan werknemers en militairen. Onderhand waren kerstpakketten heel gewoon geworden en in Nederland vond men dat iedereen een kerstpakket moest krijgen voor Kerstmis. Daarom werden er ook kerstpakketten gestuurd naar Nederlanders die in het buitenland werkten of gelegerd waren. Nederland zond bijvoorbeeld kerstpakketten naar Nederlandse militairen in Nederlands-Indië.

Kerstpakketten anno nu, meer dan voedselpakketten

Kerstpakketten zijn niet meer de pakketten met voedsel en drank die ze in de 19e eeuw waren. Er zijn nu ontzettend veel opties als het op kerstpakketten aankomt. Kerstpakketten worden nu meestal niet door de werkgever samengesteld. Externe bedrijven zijn daar verantwoordelijk voor. Bij die kerstpakkettenwinkels bestellen werkgevers kerstpakketten voor hun werknemers. Ze kunnen dan kiezen uit een assortiment. Vaak kunnen ze kiezen wat voor soort cadeautjes ze willen geven. Naast voedsel en drank vind je nu ook gadgets, woonartikelen en cadeaubonnen in kerstpakketten. Ook kan een werkgever kiezen uit kerstpakketten in verschillende thema's. Hierbij kun je denken aan een hip thema, een biologisch thema en een halal thema. Zo mogen werknemers kerstpakketten in ontvangst nemen die op hun en op de organisatie afgestemd zijn. Donaties aan goede doelen zijn ook opties voor een kerstgeschenk. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een kerstpakket kiezen waarvan een deel van de opbrengst gedoneerd wordt aan een goed doel. Kerst draait natuurlijk om geven. Met zo'n kerstpakket geef je tegelijkertijd aan je werknemers en aan een goed doel.

Keuzeconcept: de werknemer beslist

Een andere mogelijkheid is een keuzeconcept kerstpakket. Met de keuzeconcept optie kan iedere ontvanger van een kerstpakket zelf zijn of haar pakket samenstellen. Dit is een geweldige optie voor werkgever en werknemer. De werkgever verspilt geen geld aan presentjes waar de ontvangers misschien helemaal niet blij van worden. De werknemer krijgt precies wat zij of hij wil voor kerst. Het kerspakkettenbedrijf, die de kerstpakketten verzorgt voor het bedrijf of de organisatie, laat werknemers meestal online cadeautjes uitzoeken aan de hand van het budget dat is opgesteld door de werkgever. Door euro's in de webshop te vertalen naar punten, bijvoorbeeld, kan gemaskeerd worden voor de werknemers hoeveel de werkgever betaalt per kerstpakket. Na het ontvangen van de kerstpakketten zie je als werkgever veel blije gezichten, maar soms ook teleurstelling. Helaas is een kerstpakket soms niet wat een werknemer ervan verwacht had. Daarvoor is het keuzeconcept dus een uitkomst.


Wat zit er in een kerstpakket?

Kerstpakketten zijn nog steeds een goede manier voor werkgevers om hun waardering voor hun werknemers te laten blijken. Voor werknemers is dit pakket nog steeds een leuk cadeau om samen met de familie of alleen van te genieten met de kerst. Maar de inhoud van kerstpakketten is wel veranderd sinds de 19e eeuw. Er is tegenwoordig erg veel variatie in kerstpakketten. Sommige kerstpakketten bevatten alleen voedsel en drank, maar in andere pakketten vind je ook andere nuttige en leuke spulletjes. Gadgets en woonartikelen zijn erg populair, maar zeker niet de enige opties. Zo kun je ook reisartikelen, wellness artikelen, accessoires en sieraden tegenkomen in kerstpakketten. Een cadeaubon is ook een optie. De werkgever kan dan vaak kiezen uit verschillende cadeaubonnen om toe te voegen aan het kerstpakket. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoopbon of een boekenbon. In een keuzeconcept kerstpakket kunnen vaak ook cadeaubonnen. De werknemer bepaalt dan welke cadeaubon hij of zij wil hebben. Je kan tegenwoordig dus bijna alle soorten presentjes toevoegen aan een kerstpakket. Van gereedschap tot tijdschriften, kerstpakketten zijn te vullen met van alles.

Hoe werkt de belasting op kerstpakketten?

Kerstpakketten zijn dus hartstikke leuk om te geven en te ontvangen. En het geven van kerstpakketten is een zeer gewaardeerde Nederlandse traditie. Maar wat kost het de werkgever? Dat valt dus reuze mee. Sinds de pandemie is de werkkostenregeling verruimd van 1,7% naar 3%. Dat betekent dat werkgevers nu nog meer onbelast mogen besteden aan kerstpakketten voor hun personeel. De WKR is de vrije ruimte waarin je een deel van het fiscale loon mag besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Dat is voor 2020 en 2021 dus 3% over de eerste 400.000 euro van het totale fiscaal loon. Als je over dat bedrag heengaat, betaal je loonbelasting. Dit bedraagt een eindheffing van 80%. Onder deze limiet zijn de kerstpakketten belastingvrij. Dat is goed nieuws. Het is dus niet heel duur voor werkgevers om kerstpakketten te bestellen. Je moet natuurlijk, mede met de vrije ruimte in het achterhoofd, je budget opstellen. Voor ieder budget kun je kerstpakketten aanschaffen.

Kerstpakketten tijdens de pandemie

Tijdens de pandemie veranderde er veel in de wereld van de kerstpakketten. Ten eerste zagen we de verhoging van de WKR. Deze verhoging werd ingevoerd zodat werkgevers wat extra budget tot hun beschikking hadden om hun personeel iets meer te kunnen geven in deze moeilijke tijd. Daarnaast waren er geen kerstborrels tijdens de pandemie. Meestal worden kerstpakketten tijdens kerstborrels op het werk ontvangen. Met het thuiswerken ging dat wat anders. Kerstpakketten werden nu vaak direct vanaf de kerstpakketten webwinkels naar het personeel van organisaties gestuurd. Zij ontvingen hun kerstpakket dus gewoon thuis. De pakketten waren eveneens goed gevuld. Die extra vrije ruimte is goed gebruikt door werkgevers die het belangrijk vonden om hun personeel wat extra's te geven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 2763x
Toegevoegd: 29-06-2021 14:37
Gewijzigd: 30-06-2021 09:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!