jongen met koortslip

Koortslip behandelen

jongen met koortslipEen koortslip is op zichzelf niet gevaarlijk, maar het kan wel heel vervelend zijn en je kunt hier ook anderen mee besmetten. Daarom wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. Je kunt hier daarom meer lezen over de oorzaken, symptomen en een koortslip behandelen.

Oorzaken

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Meestal krijgen kinderen dit virus al als kleuters. De blaasjes ontstaan na 2 tot 12 dagen na besmetting, meestal in of rond de mond. Het komt ook voor dat het virus helemaal geen klachten veroorzaakt, dan ben je alleen drager van het virus.
Het herpesvirus bevind zich in het vocht in de blaasjes die meestal rond de mond zitten. Als de blaasjes open raken is de koortslip besmettelijk. Het virus wordt verspreid door zoenen of het gebruik van bestek, glazen of lippenbalsem van iemand die besmet is. Ook kan het overgedragen worden middels seksueel contact en zo kan er een geslachtsziekte ontstaan.

Nadat de koortslip is genezen is het virus niet uit het lichaam verdwenen. Het virus blijft zitten in de zenuwcellen van de huid. Het virus kan weer actief worden door een slechte weerstand door bijvoorbeeld koorts, menstruatie of stress. Ook kan blootstelling aan de zon het virus weer actief doen worden. Jeuk of een branderig gevoel op of rond de lippen zijn vaak het eerste teken. Meestal komt de koortslip op dezelfde plek terug.

Symptomen

De eerste symptomen van een koortslip zijn vaak een kloppend, branderig en jeukend gevoel. Ook kun je het vaak al vroeg herkennen aan roodheid van en om de lippen. Hierna ontstaan blaasjes op of om de lip. Deze kunnen erg jeuken en vervelend aanvoelen, omdat de huid om het blaasje heen erg strak gespannen is. Het beste is om dit blaasje zo lang mogelijk 'heel' proberen te houden, dan kan de huid eronder alvast genezen en is de koortslip nog niet besmettelijk.

Diagnose

Vaak zijn bij een koortslip de symptomen zo duidelijk dat het niet nodig is een arts te bezoeken. Bij een doktersbezoek kan er met een wattenstaafje een kweek worden afgenomen van de huid of slijmvliezen om een werkelijke diagnose te stellen.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld met mensen met een verminderde weerstand, kunnen huidafwijkingen soms zo uitgebreid zijn dat het wat lastiger is om een goeie diagnose te stellen. In deze gevallen worden patienten meestal doorverwezen naar een dermatoloog.

Koortslip behandelen

De beste remedie tegen een koortslip is om te zorgen voor een goede weerstand, vooral als de eerste tintelingen in de lippen gevoeld worden. Het is raadzaam om gezond te eten. Zorg ervoor dat je veel groenten en fruit eet. Ook is het belangrijk om veel water te drinken en te zorgen voor voldoende nachtrust. Verder is het goed om Echinaforce tabletten te nemen. Deze versterken het immuunsysteem waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Hierdoor komt de koortslip minder snel tot uiting. Als de koortslip al actief is zullen Echinaforce tabletten zorgen voor snellere genezing.

Een koortslip behandelen kan goed met de zalf Zovirax. Deze zalf is te verkrijgen bij de meeste supermarkten en drogisterijen. Het antivirale middel in Zovirax is Aciclovir, wat tevens het meeste gebruikte virusremmende middel is in Nederland. Je kunt het middel het beste gebruiken als je de eerste symptomen, zoals tintelingen en een jeukend gevoel, voelt opkomen. Als je er op tijd bij bent kan het zelfs zo zijn dat de koortslip niet tot uiting komt!
Het middel moet gedurende 4 dagen lang, 5 maal op een dag op de plek gesmeerd worden. Eén tube van de creme is ruim voldoende om één uitbraak te behandelen. Gebruik dit middel niet als de uiterste houdbaarheidsdatum van de tube is bereikt!

Hoe kun je een koortslip voorkomen?

Als je het herpes virus eenmaal bij je draagt, kom je hier niet meer vanaf. Wel kun je een koortslip proberen te voorkomen door je weerstand hoog te houden! Zoals eerder in dit artikel besproken kun je dit doen door veel vitaminen te eten, voldoende te slapen en eventueel aanvullende tabletten zoals Echinaforce te gebruiken. Verder kun je het beste een nieuwe tandenborstel aanschaffen als je een koortslip hebt gehad, omdat je anders jezelf weer via je tandenborstel kunt besmetten.

Als je het virus nog niet bij je draagt is het zaak om te zorgen dat je niet besmet wordt. Besmettingen kun je oplopen door contact met personen die op dat moment een opengebarsten koortslip hebben. Het virus kan overgedragen worden via zoenen, en orale seks, of door het gebruik van het glas, bestek of de make-up van een besmet persoon. Verder kan ook veel zonlicht een koortslip uitlokken. Zorg er daarom voor dat je je altijd goed insmeert met een zonnebrandcréme met een factor die bij je huidtype past. Vergeet daarbij de lippen niet! Die smeer je natuurlijk niet in met zonnebrand. Hiervoor zijn speciale lippenbalsems te koop met een zonnefactor.

Koortslip bij jonge baby's

Een koorslip bij jonge baby’s komt gelukkig niet vaak voor, omdat de meeste zwangere vrouwen al besmet zijn met het herpesvirus en antistoffen doorgeven aan de baby. Als een baby een koortslip krijgt, kan dit echter wel zeer gevaarlijk zijn. De koortslip zelf is niet het gevaar, maar het herpesvirus kan wel complicaties met zich meebrengen. Als het virus zich verder verspreidt, kan dit een hersenvliesontsteking tot gevolg hebben.

Meestal begint een koortslip bij een jonge baby met een pijnlijke mond en gezwollen tandvlees. Na een paar dagen kunnen er blaasjes rond of op de mond ontstaan. Ook kan het zijn dat de baby vanaf dat moment last krijgt van gezwollen klieren in de nek en koorts. Soms kan het lastig zijn om een koortslip bij baby’s te herkennen, omdat niet elke baby last krijgt van blaasjes.

Je kunt het beste contact opnemen met de huisarts of het consultatiebureau als je vermoedt dat je baby een koortslip heeft. Dit is het helemaal belangrijk als de baby jonger is dan vier maanden. De koortslip bij een baby verdwijnt vanzelf binnen ongeveer zeven tot veertien dagen en het is eigenlijk niet echt mogelijk om het de behandelen. Wel kun je de klachten iets verminderen door te pijnlijke plekken op en rond de mond te verkoelen met een natte, koele doek. Daarnaast kun je de baby ook een pijnstiller geven die speciaal voor baby’s is.

Het is belangrijk om erop te letten dat je baby niet eerst aan de koortslip zit en vervolgens aan de ogen, omdat dit een ooginfectie tot gevolg kan hebben. Was de handjes van je baby regelmatig en zorg ervoor dat hij niet aan de blaasjes zit of ze in ieder geval niet open maakt. Het is ook een goed idee om hem wantjes aan te trekken of sokjes om de handjes te doen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3815x
Toegevoegd: 13-04-2016 16:40
Gewijzigd: 30-04-2016 13:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!