Let op als je een nieuwbouwwoning koopt

Let op als je een nieuwbouwwoning koopt

Let op als je een nieuwbouwwoning kooptDe kans is aanzienlijk groot dat jij een nieuwbouwwoning op het oog hebt, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen.

In tegenstelling tot wat mensen nog wel eens denken komt er aardig wat kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet wat je moet weten over het kopen van een nieuwbouwwoning. Dankzij deze informatie kom je niet meer voor vervelende verrassingen te staan!

 

Op zoek naar een woning

Als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning dan zal je eerst goed moeten kijken wat voor woning je wilt hebben. Dit kun je natuurlijk doen door in de krant te kijken, maar je kunt ook altijd even een kijkje nemen bij een site als Funda. Hier kan je foto’s vinden van de nieuwbouwwoningen die er op dat moment beschikbaar zijn. Het vinden van een nieuwbouwwoning vindt op precies dezelfde manier plaats als bij het zoeken van een reeds bestaande woning. Je zet je wensen op een rijtje en je zoekt net zo lang totdat je een nieuwbouwwoning hebt gevonden die aan al jouw eisen voldoet. 


Het kopen van de bouwgrond

Kies je ervoor om een nieuwbouwwoning te kopen dan zal je altijd de bouwgrond door de aannemer gekocht worden. De aannemer is de partij die een plek mooi vindt om hier de woning neer te zetten. Wanneer de grond is gekocht is zal de aannemer aan de slag gaan om er iets mooi van te maken. Hier worden ook de tekeningen gemaakt. Belangrijk om te weten is dat de nieuwbouwwoning er nooit echt uit zal zien als op de foto, het is niet voor niets een foto. Kies je voor een nieuwbouwwoning dan is het dus van belang om goed te kijken naar de aannemer die je voor je hebt. Je kunt via internet ontzettend eenvoudig informatie opvragen over de aannemer die je voor je hebt. Dankzij deze informatie kan je zo voor jezelf nagaan of dit de persoon is die je wilt inschakelen voor het laten bouwen van jouw nieuwe nieuwbouwwoning. 


Het regelen van de hypotheek

Wanneer je de koopovereenkomst hebt ondertekend is het tijd om de hypotheek te regelen. Er zijn nog altijd mensen die denken dat de hypotheek wordt geregeld door de aannemer, dit is natuurlijk niet zo. Jij bent degene  die de hypotheek zal moeten regelen. Bij het regelen van de hypotheek zal je onder andere rekening moeten houden met de bouwrente. Dit is de rente die door de aannemer wordt gerekend nadat hij geld heeft uitgegeven voordat je de aannemersovereenkomst hebt getekend. Aangezien dit vrij lastig kan zijn is het verstandig om altijd even goed onderzoek te doen voordat je zomaar bij je bank binnenloopt. Zo zal je ook rekening moeten houden met het renteverlies. Dit is het verschil tussen de rente die je betaalt en de rentevergoeding die je krijgt bij een nieuwbouwdepot. 





Denk aan de extra kosten

Wat veel mensen niet weten is dat je te maken krijgt met extra kosten wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan de aanleg van een tuin of aan het aanschaffen van een nieuwe erfscheiding. Je moet denken aan ruim 9% extra kosten boven op de normale prijs die je voor de nieuwbouwwoning betaalt. Dit kan dus aardig oplopen. Bij de aankoop moet je bijvoorbeeld ook de bouwrente betalen. Deze is wel aftrekbaar na het ondertekenen van de overeenkomst. Echter moet je ook denken aan kosten voor het schilderen en het aansluiten van de energie. Wees je er dus echt van bewust dat je over het algemeen aardig wat extra kosten voor je rekening zal moeten nemen.

 

Meerwerk

Bij de aanschaf van de woning kan je ook kiezen uit allerlei meerwerk dat wordt aangeboden door de aannemer. Denk hierbij aan een uitbouw, een andere trap, luxe deuren, andere verlichting en ga zo maar door. Aan meerwerk zitten kosten verbonden. Het kan soms voordeliger zijn om bepaald meerwerk na de oplevering te laten doen door iemand anders. Of je kunt het zelf doen, dat scheelt flink wat.

 

Het volgen van de bouw

Wanneer je alles hebt geregeld is het natuurlijk tijd om te wachten totdat de woning klaar is om in gebruik genomen te kunnen worden. Over het algemeen zal de aannemer je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen die komen kijken bij de bouw van de woning. Toch is het handig om zelf goed op te blijven letten, het gaat nu eenmaal niet altijd volgens planning. Zo kan er ineens sprake zijn van een verandering in het weer die roet in het eten gooit voor het bouwen. Het is daarom altijd verstandig om zelf langs te gaan en om te kijken of alles er wel uitziet zoals je het op papier had gezet. Je kunt je aannemer altijd aanspreken als er iets misgaat. Dit is immers de partij die verantwoordelijk is voor de juiste aflevering van de woning. 

Tijdens de bouw zal je ook diverse facturen krijgen. Per gedeelte van je huis dat wordt opgeleverd, wordt er een factuur gestuurd. Bijvoorbeeld voor de fundering of het “dicht maken” van het huis als de kap erop zit. Wanneer je een factuur krijgt, doe je er goed aan om te kijken of er geleverd is wat er op de factuur staat. Want je gaat toch geen factuur betalen voor de fundering als deze nog helemaal niet gestort is? 


Het opleveren van de woning

Je bent eigenaar geworden van een wanneer de transportakte is ondertekent bij de notaris. Het is belangrijk om te weten dat je tot die tijd dus nog geen eigenaar bent van de woning. Bij een nieuwbouwwoning is er sprake van een ander moment voor de sleuteloverdracht dan bij de bestaande bouw. Het is vaak zo dat je al in een veel eerder stadium hebt getekend voor de woning. Dit brengt met zich mee dat je het recht heb om voor het opleveren te kijken of alles wel op de juiste manier wordt afgeleverd. Dit is de reden dat er wordt aangeraden om bij het kopen van een nieuwbouwwoning ervoor te kiezen om een opleveringskeuring plaats te laten vinden. Dit gebeurt altijd door een onafhankelijke partij. Als het goed is weet je door het lezen van dit artikel beter waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Het is over het algemeen wel deze extra moeite waard, een nieuwbouwwoning is namelijk echt ontzettend prettig om te hebben. Het is ook nog eens een stuk duurzamer door het hogere energielabel in verhouding tot de oudere woningen. Blij zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over alles wat er komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning, zo kan je je optimaal voorbereiden op jouw aankoop. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1374x
Toegevoegd: 24-07-2020 11:39
Gewijzigd: 27-07-2020 09:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!