Longembolie symptomen en behandeling

Longembolie symptomen en behandeling

Longembolie symptomen en behandelingEen longembolie, wel eens van gehoord? In dit artikel leggen we je uit wat een longembolie is, hoe je deze kunt herkennen en hoe dat een longembolie behandeld wordt. Het is van belang dat deze aandoening op tijd herkend wordt!

Wat is een longembolie?

Als je een longembolie hebt dan zit er een van de vertakkingen van je longslagader verstopt. Deze verstopping wordt meestal veroorzaakt door een bloedpropje, maar het kan ook komen omdat er teveel vet of luchtbellen in de slagader zit. Het gevolg hiervan is dat er minder bloed stroomt naar delen van je long die achter de embolie liggen. Als dit zo is en je gaat ademen dan zal er door de verstopping een tekort aan zuurstof ontstaan en je krijgt het benauwd. Een longembolie kun je vlak op de rand van je longen krijgen maar ook in het midden ervan. Er zit verschil in een longembolie. Je kunt namelijk een grote of een kleine bloedprop in de slagader hebben. Het kan ook nog zo zijn dat er meerdere bloedpropjes zitten, omdat je meer dan één vertakking hebt.

Grote longembolie

Als er een grote bloedprop in het midden van je longen zit, dan wordt dat een grote longembolie genoemd. Dit is een levensbedreigende aandoening. Ben je op oudere leeftijd dan heb je meer kans op een longembolie. Om een longembolie te voorkomen kun je maar het beste veel bewegen. Een longembolie komt redelijk vaak voor. Per jaar krijgen ongeveer 12.500 mensen in Nederland te maken met een longembolie. Eigenlijk kan iedereen een longembolie krijgen, maar er zijn altijd mensen die meer risico lopen, zoals ouderen en mensen die een langere tijd in bed hebben gelegen of stil hebben gezeten.

Longembolie en overgewicht

Heb je last van overgewicht ook dan heb je een grotere kans dat je een longembolie krijgt. Heb je ergens een verlamming of moet je worden geopereerd ook dan heb je een grotere kans op een longembolie. Iemand met een te hoge bloeddruk of met gebroken botten heeft ook meer kans om een longembolie te krijgen. Iedereen weet inmiddels wel dat roken slecht is voor de longen, ook als je rookt heb je meer kans dat je een longembolie krijgt.

Longembolie en longinfarct

Het is mogelijk dat je na een longembolie nog een longinfarct erbij krijgt. Een longinfarct krijg je als een deel van de longen geen bloed meer krijgt dus ook geen zuurstof. Wanneer het te lang gaat duren voordat dit deel weer bloed krijgt zal dit deel dan ook afsterven. Dit alles bij elkaar wordt dan een longinfarct genoemd. Heb je een ernstige longembolie dan kan dit je het leven kosten. Het is niet precies te zeggen hoeveel mensen er in Nederland een longembolie hebben, men schat dat dit ongeveer vijfentwintig mensen op de duizend zijn.

Longembolie symptomen

De klachten die je hoort bij mensen verschillen nogal. Deze hangen ook veel samen met de conditie, de lichamelijke gesteldheid, hoe groot de bloedprop is en hoe groot de embolie is. Als je een longembolie hebt kun je dit merken aan de volgende symptomen: je kunt het erg benauwd hebben, tijdens het ademen kan het zijn dat je pijn op de borst hebt. Bij een longembolie kun je bij het hoesten ook bloed ophoesten, ook zul je sneller gaan ademen. Wat je ook een van de symptomen kunt noemen bij een longembolie is, dat de hartslag verhoogt, maar het is ook mogelijk dat deze zal  verlagen, je zult omdat je het benauwd krijgt ook beginnen te zweten. Met deze klachten zul je wel bang worden, maar het is niet nodig om in paniek te raken. Je kunt maar het beste zo kalm mogelijk blijven en zo snel mogelijk naar een arts gaan. Symptomen van een longembolie op een rijtje:

  • 90% van de mensen gaat bij een longembolie sneller ademen
  • 69% heeft pijn in de borstkas
  • 80% van de mensen met een longembolie gaat oppervlakkig ademen
  • 57% van de mensen met een longembolie heeft pijn in de borstkas bij het diep ademen of hoesten
  • 50% van de mensen met een longembolie moet ook hoesten
  • 49% van de mensen heeft last van kortademigheid
  • 44% heeft last van een snelle hartslag
  • 33% heeft last van het ophoesten van bloed of bloederig slijm
  • 17% heeft last van hartkloppingen
  • 14% van de mensen moet veel zweten en is onrustig
  • 13% heeft last van een lage bloeddruk
  • 12% van de mensen heeft last van ademnood en blauwpaarse lippen of een blauwpaarse tong

Longembolie diagnose

Wanneer je een longembolie hebt is dat vaak erg lastig om vast te stellen. Ben je bij een arts dan zal deze een aantal vragen aan je stellen om op deze manier er achter proberen te komen waar de symptomen vandaan komen. Nadat de arts een aantal vragen beantwoord heeft gekregen, zal hij een onderzoek doen om een diagnose te kunnen stellen. Weet de arts nog niet precies wat er met je aan de hand is, dan zal hij je bloed laten prikken om te kunnen bepalen hoe hoog het zuurstofgehalte in je bloed is. Door het bloed te testen kan de arts ook meteen kijken hoe de stolling van je bloed is, deze test wordt door artsen een D-dimeer test genoemd. Meestal zal het ook zo zijn dat een arts je naar de röntgenafdeling stuurt om een foto te laten maken, dit zal de arts doen om te kunnen kijken of je geen andere longziekten hebt. Om de bloedstroming in je benen te kunnen controleren zal het nodig zijn dat er een echo gemaakt wordt. Als het nodig is om een CT-scan te laten maken dan doet een arts dit om te kijken of de bloedstroming in de longen naar behoren is. Ook zal het hart worden gecontroleerd bij een longembolie, dit zal gebeuren door het maken van een hartfilmpje.

Het stellen van de diagnose heeft even tijd nodig. Er wordt lichamelijk onderzoek verricht:

  • De arts kijkt of dat de patiënt te snel ademt;
  • Als er een trombosebeen is, wordt er meteen aanvullend onderzoek verricht;
  • Bloedonderzoek;
  • CT scan maken van de borstkas;
  • CT scan niet duidelijk, dan een perfusiescan (radioactieve stof in de bloedbaan spuiten).

Longembolie behandelen

Natuurlijk is het bij een longembolie ook zo dat je dit moet laten behandelen. Het is in de meeste gevallen zo dat je lichaam het bloedpropje zelf opruimt. Om te voorkomen dat het bloedpropje verder gaat groeien of dat er andere stolsels bij gaan komen krijg je bloedverdunners. De arts zal tegen je zeggen dat hij anti stollingsmiddelen zal voorschrijven. Heb je een tijdje anti stollingsmiddelen gebruikt en je bloed is weer dun genoeg dan zal de arts stoppen met de anti stollingsmiddelen aan je voor te schrijven. Het komt maar zeldzaam voor, maar het kan zijn dat je een longembolie operatief moet laten verwijderen. Er zijn ook mensen die geen bloedverdunners kunnen slikken, de oplossing hiervoor is dat de arts dan een filtertje gaat plaatsen in een bloedvat dat uitkomt in het hart. Op deze manier kun je ook voorkomen dat er bloedstolsels in de longen terecht komen. Heb je een longembolie dan moet je hiervoor altijd naar een ziekenhuis, het kan voor een paar dagen zijn, maar het komt ook wel voor dat je dezelfde dag alweer naar huis mag.

Longembolie niet onderschatten!

Je moet een longembolie niet onderschatten, het is zeker geen prettige ervaring en je hebt echt wel tijd nodig om het te verwerken. Om te voorkomen dat je een longembolie krijgt kun je zelf ook een aantal dingen doen. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je genoeg beweging hebt, je moet niet roken en ook moet je proberen om niet mee te roken. Zorg ervoor dat je gezond leeft, zorg voor een gezond gewicht en gezonde voeding. Ook moet je voldoende drinken om een longembolie te voorkomen en hier wordt geen alcohol mee bedoeld maar veel water. Ben je iemand die vaak moet reizen ook dan moet je voor voldoende beweging zorgen, blijf niet te lang zitten maar strek je benen regelmatig. Lange autoritten en vergaderingen moet je vermijden, of ervoor zorgen dat er tussentijds pauzes ingelast worden waarin je even kunt lopen. Dit zou voor iedereen een vaste gewoonte moeten worden, zodat niemand ervan opkijkt dat er even enkele minuten gestopt wordt. Ook voor de concentratie en veel andere zaken is dit van groot belang en deze korte pauzes werken zeer effectief en daardoor efficiënt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 8134x
Toegevoegd: 23-06-2015 09:06
Gewijzigd: 22-08-2015 12:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!