Man op motor

Motorverzekering vergelijken

Man op motorEen motorverzekering is eigenlijk net zoiets als een autoverzekering, maar dan voor je motor. Er zijn drie soorten motorverzekeringen en de kosten en de vergoedingen kunnen per verzekeraar nogal verschillen. Daarom kun je voordat je een motorverzekering aanvraagt het beste eerst de verschillende soorten, de voorwaarden en de premies van een motorverzekering vergelijken. Zo weet je zeker dat je voor jou de beste en goedkoopste motorverzekering afsluit.

Welke soorten motorverzekeringen zijn er?

Aangezien er drie verschillende soorten motorverzekeringen zijn, is het verstandig om eerst eens te kijken welke motorverzekering het beste bij jou past. Je hebt de keuze uit een WA motorverzekering, een WA plus motorverzekering en een all risk motorverzekering. Hieronder hebben wij uitgelegd wat deze verzekeringen precies inhouden.

WA motorverzekering

Net als een WA autoverzekering vergoedt een WA motorverzekering enkel schade aan derden. Dit betekent dat wanneer jij een ongeval veroorzaakt, de verzekeraar de schade van de andere weggebruiker vergoedt. Schade aan je eigen motor wordt met deze verzekering dus in geen geval vergoedt. Als je in Nederland woont en een motor bezit, moet je in ieder geval deze motorverzekering afsluiten.

De WA motorverzekering is de voordeligste motorverzekering die er is, maar het is niet verstandig voor deze verzekering te kiezen als je een dure motor hebt aangeschaft. Heb je echter een goedkope motor gekocht die weinig waarde heeft? Dan is het niet zo nodig om schade aan je eigen motor vergoed te krijgen en kan de WA motorverzekering dus een goede keuze zijn.

WA plus motorverzekering

Naast schade aan derden is met een WA plus motorverzekering ook schade aan je eigen motor meeverzekerd. De verzekeraar keert echter enkel een vergoeding uit als de schade is veroorzaakt in bepaalde situaties. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een schadevergoeding bij diefstal of brand. Met de WA plus motorverzekering wordt schade aan je eigen motor die is ontstaan door een ongeval dat jij hebt veroorzaakt ook niet vergoed. Is de kans op diefstal of brand groot en heb je een wat duurdere motor gekocht? Dan kan het goed zijn om voor de WA plus motorverzekering te kiezen.

All risk motorverzekering

Een all risk motorverzekering is precies wat de naam al zegt. Je bent hiermee verzekerd tegen schade aan derden en schade aan jouw motor in alle situaties. Er wordt dus ook een schadevergoeding uitgekeerd als je motor is beschadigd als gevolg van een ongeval dat jij hebt veroorzaakt. Echter zijn er wel twee situaties waarbij geen schade wordt vergoed, namelijk als de schade met opzet is veroorzaakt of als je ten tijde van het ongeval onder invloed was van verboden middelen.

Premies van een motorverzekering vergelijken

Nadat je hebt bepaald welke motorverzekering het beste bij jou past, kun je de premies van een motorverzekering vergelijken. Er zijn een groot aantal aanbieders van motorverzekeringen actief en de prijzen kunnen erg verschillen. Kijk daarom op de websites van verschillende verzekeraars en bereken de premies van de motorverzekering. Hiervoor hoef je enkel in een online formulier je gegevens en wensen invoeren.

Vind je dit teveel werk? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een vergelijkingswebsite voor (motor)verzekeringen. Hier hoef je slechts eenmalig een online formulier in te vullen. De website laat vervolgens een overzicht zien van de motorverzekeringen bij meerdere aanbieders en hier worden de premies eveneens bij vermeld. Zo kun je direct zien welke verzekeraar de motorverzekering met de voordeligste premie aanbiedt.

Verschillende voorwaarden

De polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars zijn over het algemeen hetzelfde en dit hoef je dan ook niet helemaal uit te zoeken. Er zijn echter andere voorwaarden waaronder je een motorverzekering afsluit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gedurende een bepaalde periode van een korting kunt profiteren of dat je een cadeau krijgt bij het aanvragen van de verzekering. Je kunt deze voorwaarden van een motorverzekering vergelijken met andere aanbieders.

Het kan zo zijn dat je op termijn bij een andere verzekeraar zonder korting voordeliger uit bent dan bij een andere verzekeraar die wel korting aanbiedt. In sommige gevallen kan een cadeau bij het afsluiten van de verzekering heel voordelig lijken, maar uiteindelijk betaal je voor de motorverzekering een veel hogere premie. Let daarom goed op de voorwaarden die de verzekeraars bieden en laat je niet zomaar verleiden.

Verder kun je ook nog kijken naar de voorwaarden die gelden voor het opzeggen van de motorverzekering. Bij sommige verzekeraars geldt een jaarlijkse opzegtermijn, terwijl andere verzekeraars een maandelijkse opzegtermijn hanteren. Als je een goede keuze hebt gemaakt voor een bepaalde verzekering, kun je deze verzekering net zo goed voor minimaal een jaar afsluiten. Verwacht je echter dat je in korter dan een jaar tijd ergens anders toch nog voordeliger uit bent? Dan kun je misschien beter kiezen voor een motorverzekering met een maandelijkse opzegtermijn.

Motorverzekering afsluiten

Nadat je een keuze hebt gemaakt voor het beste soort motorverzekering met de laagste premie en goede voorwaarden, kun je deze verzekering gaan afsluiten. Aangezien je de premie van de motorverzekering al hebt berekend, is dit binnen enkele tellen gedaan. Of je de premie nu op de website van de verzekeraar of op een vergelijkingssite hebt berekend: je hoeft alleen nog te bevestigen dat je het eens bent met de premie.

Als je dit hebt bevestigd, krijgt de verzekeraar je aanvraag binnen. Deze moet eerst worden goedgekeurd en dit gebeurt meestal in een paar dagen. Vanaf het moment dat je bericht binnen hebt gekregen van de aanbieder over de goedkeuring van je aanvraag, gaat je motorverzekering direct in. Je bent vanaf dat moment dus verzekerd.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4232x
Toegevoegd: 03-10-2015 20:37
Gewijzigd: 29-06-2016 23:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!