Multiple-chemical-sensitivity

Multiple chemical sensitivity

Multiple-chemical-sensitivityPersonen met multiple chemical sensitivity (MCS) of meervoudige chemische gevoeligheid worden ziek wanneer ze bepaalde geuren of chemische stoffen ruiken. Elk orgaan en elk systeem in het lichaam kan hierdoor uit balans raken en dit kan gepaard gaan met heftige klachten. In dit artikel leggen we je uit wat multiple chemical sensitivity precies inhoudt.

Wat is multiple chemical sensitivity?

Multiple chemical sensitivity is een aandoening waarbij het lichaam ontregeld ontregeld raakt door alledaagse voedingsmiddelen, medicijnen en in sommige gevallen zelfs drinkwater. Het gaat hierbij om producten die chemische stoffen bevatten of chemische stoffen en dampen die zich in de lucht bevingen. Bij deze complexe aandoening spelen het immuunsysteem, het hormonale systeem, het ontgiftingssysteem en het zenuwstelsel een rol. Meestal ontwikkelt iemand met MCS ook meerdere allergieëen voor verschillende stoffen in hun omgeving.

De lichamelijke klachten ontstaan door chemische geuren en stoffen in het leefmilieu. Het komt vaak voor dat personen met deze aandoening het verband tussen deze geuren en hun klachten niet inzien, omdat hun reukvermogen (nog) niet versterkt is. Het kan zelfs tientallen jaren duren voordat deze personen doorhebben dat deze geuren de veroorzakers van hun ziekteverschijnselen zijn.

In de jaren tachtig is uit een Amerikaans onderzoek gebleken dat deze ziekte ontstaat onder invloed van de chemische stoffen en geuren. Meer dan vijftig wetenschappelijke studies hebben deze theorie inmiddels bevestigd. MCS is een typische milieuziekte die alleen voorkomt in geïndustrialiseerde landen. In deze landen worden veel chemische stoffen gebruikt. Eigenlijk zien we door deze aandoening in dat het gebruik van chemische stoffen in onze moderne wereld te ver is gegaan.

Oorzaken van multiple chemical sensitivity

Het is niet duidelijk waardoor de overgevoeligheid voor bepaalde chemische stoffen bij multiple chemical sensitivity wordt veroorzaakt. Er is echter wel een theorie die stelt dat bepaalde stoffen zich bij deze aandoening in het lichaam ophopen. Dit heeft weer gevolgen voor de reukzintuigcellen in de neus en de zenuwen. Deze cellen en zenuwen reageren dan te heftig op de stoffen. Via het reukcentrum in de hersenen slaat deze reactie over op de rest van het lichaam, waardoor er verschillende ziekteverschijnselen kunnen optreden. Deze theorie is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Wat zijn de symptomen?

Multiple chemical sensitivity kan veel verschillende klachten met zich meebrengen. Versterkt en vervormd ruiken en een enorme afkeer van bepaalde geuren zijn twee veel voorkomende kenmerken van deze aandoening. Mensen met deze ziekte hebben daarnaast ook vaak last van vermoeidheid, ziek worden of verwardheid bij het in aanraking komen met bepaalde geuren, dampen en gassen. Verschillende allergieën en overgevoeligheden kunnen ook ontstaan als gevolg van deze aandoening. Verder kan multiple chemical sensitivity tevens een burn-out, ME/CVS of fibromyalgie veroorzaken.

Voor bijna elk persoon met MCS zijn geuren van onder andere tabaksrook, verf, parfums en luchtverfrissers ziekmakend, maar ook andere geuren kunnen klachten met zich meebrengen. Naast de bovengenoemde ziekteverschijnselen kan iemand met multiple chemical sensitivity ook last krijgen van ademhalingsproblemen, spier- en gewrichtsklachten en concentratieproblemen. Andere symptomen die kunnen optreden zijn darmproblemen, huidproblemen, misselijkheid, duizeligheid, trillerigheid en depressies. Een zere keel, ernstige diarree en branderige ogen zijn tevens klachten die kunnen voorkomen.

Zoals je merkt kunnen de klachten van multiple chemical sensitivity heel divers zijn. Per individu zijn deze ziekteverschijnselen vaak ook zeer verschillend. De aandoening wordt daarom meestal niet direct herkend en personen kunnen tientallen jaren met de klachten rondlopen zonder te weten waardoor deze klachten zijn ontstaan. Voor artsen is het om deze reden ook moeilijk om de juiste diagnose te stellen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn veel overeenkomsten tussen multiple chemical sensitivity en de ziekten OPS (Organisch Psycho Syndroom), het Sick Building syndroom, EHS (Overgevoeligheid voor Elektromagnetische Velden) en het Gulf War Syndroom. In Nederland zijn de meeste artsen niet opgeleid met milieugeneeskunde en daarom kunnen maar weinig artsen in ons land de symptomen van MCS herkennen en onderscheiden van deze andere aandoeningen. Als je echter zelf veel van de bovengenoemde symptomen herkent, is de kans groot dat je multiple chemical sensitivity hebt.

Wat zijn de behandelingsmodelijkheden?

Er is nog geen gevalideerde behandeling voor personen met multiple chemical sensitivity. Er zijn echter wel verschillende behandelingen die worden toegepast en dan met name door klinisch-ecologen. Deze behandelingen zijn niet gericht op genezing, maar ze zouden wel de klachten van MCS kunnen verminderen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald dieet te volgen of om gedurende een bepaalde periode te verblijven in een environmental unit. Het is ook mogelijk om de MCS te behandelen met medicamenteuze therapieën of een provocatie/neutralisatiebehandeling. Daarnaast zouden bepaalde gedragstherapieën en detoxificatie- en hittebehandelingen wellicht ook een uitkomst kunnen bieden. Deze behandelingen zijn echter geen van allen geëvalueerd in veiligheids- en effectiviteitsonderzoek van de geneeskunde en ze zijn ook niet allemaal zonder risico. Overweeg daarom of het wel een goed idee is om een bepaalde behandeling te ondergaan.

Omgaan met multiple chemical sensitivity

Aangezien er nog geen goede behandeling is voor multiple chemical sensitivity, kun je het beste zelf proberen hier zoveel mogelijk mee te leren omgaan. Probeer chemische geuren en stoffen zoveel mogelijk te vermijden en gebruik zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen die vrij zijn van geur. Kies voor voedsel dat biologisch geteeld is en draag kleding van natuurlijke materialen. Ook is het aan te raden om je huis met natuurlijke materialen in te richten.

Verder kun je een neus/mondfiltertje kopen als bescherming tegen verkeerde geuren. Je kunt ook een luchtzuiveringsfilter in je huis plaatsen en zo nu en dan de sauna bezoeken om afvalstoffen af te voeren. Ruik je een ziekmakende geur? Zorg dan snel voor frisse lucht en probeer zo veel mogelijk via je mond in te ademen.

Stichting MCS

In 2007 is de Stichting MCS opgericht met als doel om voorlichting te geven over MCS en patiënten met deze ziekte bij elkaar te brengen. Sinds 2001 bestaat de MCS-Zelfhulpgroep al en de Stiching MCS is hier later aan toegevoegd. De stichting onderhoudt ook contact met artsen en organiseert bijeenkomsten. Vaak worden personen met multiple chemical sensitivity niet serieus genomen door hun omgeving en artsen herkennen de aandoening niet. Bij de Stichting MCS kunnen zij terecht voor meer informatie en steun en erkenning.

Verder wil de Stichting MCS de aandoening ook meer onder de aandacht brengen. Zij willen artsen en ziekenhuizen laten inzien hoe ernstig multiple chemical sensitivity is en zoeken ook regelmatig de publiciteit op. Zo probeert de Stiching MCS ervoor te zorgen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar deze aandoening en dat het wordt erkent en herkend door artsen en ziekenhuizen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3237x
Toegevoegd: 27-07-2016 00:37
Gewijzigd: 09-08-2016 22:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3646 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!