Ontstoken oog bij een hond, wat nu?

Ontstoken oog bij een hond, wat nu?

Ontstoken oog bij een hond, wat nu? Als je hond een ontstoken oog/ogen heeft, is het prettig dat je weet hoe je moet handelen. Door hier op tijd naar te kijken en actie te ondernemen, kun je voorkomen dat de ontsteking erger wordt. Lees hier meer over een ontstoken oog bij de hond.

Oog bij de hond

Een oog is een gevoelig orgaan, maar ook erg ingewikkeld. Als de hond last heeft van ontstekingen, verwondingen of beschadigingen bij het oog, dan kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Symptomen oogaandoeningen hond

Een hond kan niet praten, waardoor je als eigenaar een grote verantwoordelijkheid hebt. Je zult alert moeten zijn op symptomen die de hond vertoont. Dat geldt ook bij een ontsteking van de ogen van de hond. Als je bepaalde symptomen bij de ogen van de hond ziet, is het verstandig om op tijd te handelen:

  • De hond heeft rode en dikke oogleden.
  • De hond heeft last van meer tranen of pus dan normaal.
  • Er bevinden zich korsten rondom de oogleden van de hond.
  • Als de hond de ogen overal probeert langs te wrijven kan dat duiden op vieze ogen of jeuk aan de ogen. De hond laat zien dat hij er duidelijk last van heeft.
  • De hond knijpt met zijn ogen.
  • De hond is wat licht schuw.
  • Er zit een lichtgrijze waas voor de ogen en er zijn bloedvaatjes te zien op het hoornvlies.
  • De hond ziet ineens minder goed.
  • Het lijkt dat de ogen van de hond ineens boller staan dan normaal.

Als je nu een of meerdere van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts, zodat hij kan kijken wat er gaande is en welke behandeling er nodig is.

Oogontsteking hond

Een hond kan net als mensen last hebben van ontstoken ogen. Meestal gaat het bij honden om een conjunctiva. Het gaat dan over een ontsteking bij de slijmvliesbekleding aan de binnenkant van de oogleden. Op het moment dat het slijmvlies hier gezond is, dan is het mooi glad, vochtig en ook roze. Normaal gesproken is het derde ooglid van de hond, een slijmvliesplooi in de ooghoek aan de neuskant, nauwelijks zichtbaar. Maar wanneer het oog ontstoken is, zijn de conjunctiva te rood en gezwollen. Dan zie je ineens het derde ooglid meer tevoorschijn komen en dat heeft te maken met de zwelling. De hond zal ook omdat het pijn kan doen de oogbol iets terugtrekken. Er is dan vaak ook sprake van veel ooguitvloeiing, dat kan variëren van gewone tranen tot dikke groene pus. Dit zal opdrogen en dan komen er korsten. Het is ook mogelijk dat het hoornvlies gaat ontsteken en dan krijg je een lichtgrijze waas te zien met allemaal kleine bloedvaatjes. De hond zal dan met zijn ogen gaan knijpen, omdat het gaat irriteren en ook zullen honden in hun ogen gaan wrijven met hun poten of langs iets gaan schuren.

Oorzaken oogontsteking hond

Een oogontsteking bij de hond kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stof
  • Wind (als de hond met zijn kop uit het raam hangt tijdens het auto rijden)
  • Infecties en bacteriën
  • Schimmels en virussen
  • Beschadiging van het hoornvlies
  • Haren die in de ogen terecht zijn gekomen
  • Droge ogen
  • Verkeerde stand van de oogleden

Je kunt een oogontsteking bij de hond soms voorkomen, zo kun je ervoor zorgen dat de hond niet met zijn kop uit de raam kan hangen als je auto gaat rijden. Dit is niet goed voor zijn ogen, maar ook kan de hond last krijgen van zijn oren als er teveel wind in de oren komt.

Chronische oogontsteking hond

Wanneer honden een chronische oogontsteking hebben, dan krijgen ze vaak iets om de weerstand te verhogen. Als een hond een goede weerstand heeft dan is hij namelijk minder vatbaar voor ontstekingen, ook bij de ogen.

Traanstrepen bij de hond

Een hond kan last krijgen van traanstrepen. Deze krijg je te zien wanneer er sprake is van een verhoogde traanproductie of door verstopte traanbuizen. Dit heeft er mee te maken dat het teveel aan traanvocht niet meer via de traanbuis richting de neus af wordt gevoerd. Dan rollen de tranen ineens letterlijk over de wangen van de hond. De dierenarts kan altijd bekijken of dat de oorzaak bekend is en wat er aan gedaan kan worden.

Hond en staar

Een hond kan last hebben van staar. Meestal gaat het over grauwe staar, dit noemen ze ook wel cataract. Het gaat hierbij over een vertroebeling van de ooglens van de hond. Je ziet als eigenaar een grijs gekleurde pupil, hierbij is het hoornvlies wel helder en doorzichtig. Omdat er sprake is van vertroebeling van de lens zal de hond na een tijdje blind kunnen worden. Als honden wat ouder zijn dan kunnen zij last krijgen van staar. Het kan echter ook erfelijk zijn. Soms kan de dierenarts de hond opereren en van staar af helpen, maar dat ligt een beetje aan de oorzaak en de leeftijd van de hond.

Hond en droge ogen

Als er sprake is van te weinig traanproductie dan kan dat een oorzaak zijn van chronisch geïrriteerde ogen. Daarbij zijn de ogen aan de doffe kant en de neus is vaak droog. Wanneer je denkt dat je hond te weinig traanvocht heeft, is het verstandig om hier de dierenarts naar te laten kijken. Het kan vaak goed behandeld worden, als je er maar naar laat kijken, je wilt immers dat je hond er geen last van heeft!

Ontstoken ogen bij de hond

Sommige honden hebben als pup al last van ontstoken ogen, andere honden als ze ouder worden. Er zijn ook honden die nooit last hebben van hun ogen. Een ontstoken oog is voor de hond erg lastig maar er kan gelukkig veel aan worden gedaan. Als je merkt dat de hond veel meer viezigheid uit de ogen verliest, dan is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan:

  • Observeer de hond
  • Maak een afspraak bij de dierenarts
  • De dierenarts zal de hond goed onderzoeken
  • Het oog kan uit worden gespoeld met een lauwe zoutoplossing (daardoor kan meteen duidelijk worden of dat er geen vreemde voorwerpen in het oog zitten).
  • Soms kan er een bacteriologische kweek worden gedaan om te achterhalen om welke bacterie het gaat.
  • Er kan medicatie worden gegeven in de vorm van druppels. Dan druppel je een of twee druppels per keer in het oog een paar dagen lang (soms meerdere malen per dag) en dan zul je snel verbetering zien.
  • Soms moet je op controle komen, maar dat hangt af van de oorzaak en hoelang het al gaande is.
  • Houd het goed in de gaten en wanneer het aan blijft houden, raadpleeg dan weer op tijd de dierenarts!

Hond met ontstoken oog, zelf handelen

Als je merkt dat de hond een ontstoken oog heeft, dan kun je het volgende zelf doen:

  • Zorg dat je de viezigheid, die om het oog zit, verwijdert. Je kunt dat het beste doen met een schoon en vochtig gaasje.
  • Dan pak je de hond vast rondom de bek en dan til je de kop een klein beetje omhoog.
  • Dan til je het bovenste ooglid een klein beetje op en dan leg je een streepje zalf onder het onderooglid.
  • Vervolgens laat je het onderooglid weer los en dan controleer je of de zalf in het oog blijft zitten als de hond gaat knipperen.

De hond zal het in het begin niet fijn vinden, maar als je doorzet en je pakt het geduldig aan, dan zal de hond het gemakkelijk uit laten voeren en dan kun je ook snel resultaat zien. Beloon de hond als de handeling klaar is, zodat de hond weet dat er wat lekkers tegenover staat als hij braaf is geweest. Als de hond het niet toelaat kan iemand je wellicht helpen (de een kan de hond vasthouden en de ander druppelen). Maar het is beter dat je het alleen probeert, zodat de hond het niet als stress gaat ervaren, maar of dat lukt hangt af van het gemak waarmee de hond zich laat behandelen of het juist niet toelaat.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 73279x
Toegevoegd: 17-08-2015 13:55
Gewijzigd: 25-08-2015 20:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!