pijn knie

Pijn binnenkant knie, wat nu?

pijn knieAls je last hebt van de binnenkant van je knie, dat kan er van alles aan de hand zijn. In dit artikel kom je meer te weten over pijn aan de binnenkant van je knie.

De knie, het gewricht

De knie is een behoorlijk ingewikkeld gewricht. Heb je last van je knie dan is niet meteen met 100% zekerheid te zeggen wat er aan de hand is. Er moet een foto of scan worden gemaakt van de knie. Bij bijvoorbeeld vocht in de knie wordt er rust geadviseerd en wordt er verder (nog) niets ondernomen. Neem knieklachten wel serieus, ze kunnen je veel last bezorgen, zowel aan je rug, benen, enkels en ook je stabiliteit is afhankelijk van een goede conditie van je knieën. De knie is een scharniergewricht en bestaat uit het bovenbeen, scheenbeen en de knieschijf.

Wat kan je helpen bij knieklachten?

Knieklachten kunnen tijdelijk zijn, maar ook blijvend denk daarbij aan artrose. Het komt voor dat het kraakbeen tussen de delen van de knie gedeeltelijk of helemaal verdwenen is, men noemt dat slijtage. Het is een pijnlijke aandoening, je hebt meestal niet constant pijn, maar bij het traplopen bijvoorbeeld, bij het autorijden en in alle andere situaties waarbij jij kracht zet op je kniegewricht, stofzuigen is daar ook een mooi voorbeeld van. Het is belangrijk dat je blijft bewegen in geval van artrose, maar forceer het niet en neem op tijd rust. Als fietsen goed gaat, is dat een prima beweging voor je knieën. Blijf ook veel lopen, heb je daar moeite mee, vanwege stabiliteit, neem een hulpmiddel, maar blijf lopen. Loop vaker per dag en neem een afstand die je gemakkelijk kunt afleggen.

Een hulpmiddel kan een rollator zijn, een stok, maar ook een hulpmiddel dat je om de knie aanbrengt kun je proberen, namelijk een patella of een kniebrace. Deze laatste twee hulpmiddelen kun je zelf aanschaffen bij een medisch centrum. Een patella is ook bij een sportcentrum verkrijgbaar. Nu is een patella niet voor iedereen de oplossing, want het omdoen ervan kan problemen geven als je reuma hebt aan je handen. Je handen werken dan ook niet meer naar behoren en het omdoen van de patella lukt dan niet of niet goed. Je kunt de patella niet strak genoeg om de knie aanbrengen. De orthopeed schrijft je enkele hulpmiddelen voor en begint met de meest eenvoudige om vervolgens iets nieuws aan te bieden, totdat er niets meer is dat je helpt. Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe knie, een prothese. Daar wordt echter zo lang mogelijk mee gewacht. Verwacht geen wonderen van de hulpmiddelen, want het zijn en blijven hulpmiddelen.

Fysiotherapie knie

Een fysiotherapeut kan in veel gevallen verlichting bieden. Hij of zij leert je bepaalde oefeningen, houdingen aan die de knie ontlasten. Maar ook ontspanningsoefeningen worden gegeven om de klachten te verminderen. Vertel over je klachten en de fysiotherapeut zal vervolgens een plan van aanpak voor je opstellen. Als dit allemaal niet helpt, of niet voldoende helpt dan kan er medicatie door de huisarts, reumatoloog of een andere specialist worden voorgeschreven. Vaak is het een combinatie van bovenstaande, die samen de klachten verlichten.

Geef duidelijk aan wat helpt en wat niet zodat je niet gedurende jaren therapie krijgt of medicatie inneemt, die totaal geen invloed hebben op de klachten. Kom voor jezelf op zeker met knieklachten, want die kunnen je behoorlijk parten spelen in je sociale leven. Je zult vaak moeten afhaken, te moe zijn omdat je 's nachts niet kunt slapen. Knieën spelen namelijk vaak op ook als je helemaal tot rust komt. Daarom is jouw nachtrust onvoldoende en dat geeft weer andere problemen. Helpen de therapie en de medicatie niet, blijf niet aanmodderen, maar vraag een alternatief. Dat is geen zeuren, maar voor jezelf opkomen, omdat jij zo normaal mogelijk verder wilt met je leven en je versleten knieën.

Welke knieklachten zijn er?

Voor knieklachten zijn veel oorzaken aan te wijzen. Je kunt last hebben van opgerekte kniebanden, of is het een scheurtje? Deze pijn kan acuut optreden en ontstaat vaak tijdens het sporten. De symptomen van diverse knieklachten zijn: je hebt een dikke (opgezette) knie, je knie is instabiel, je hebt last van ochtendstijfheid en de knie gaat op slot, of je zakt door je knie. Je kunt last hebben van

  • Een verdraaide knie, het is belangrijk om te bepalen welke band er is verrekt, de binnenband, de buitenband, of de kruisbanden. Laat een arts bepalen wel traject je in moet gaan. Wanneer het de kruisbanden betreft is de aandoening ernstiger dan bij de binnen- en buitenbanden. Belangrijk is bij alle dat je voldoende tijd neemt om te herstellen.  
  • Je knie is overbelast door fysieke arbeid of door te fanatiek sporten, even pas op de plaats om je knie te laten herstellen.
  • Je hebt last van je knie omdat je te zwaar bent, de oplossing ligt voor de hand!
  • Je hebt artrose, slijtage van de knie of knieën dat niet meer teruggedraaid kan worden. Het kraakbeen dat geheel of gedeeltelijk verdwenen is wordt niet meer opnieuw aangemaakt. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knie de verschillende krachten opvangt, oneffenheden op het trottoir bijvoorbeeld, tevens zorgt het kraakbeen ervoor dat je soepel kunt bewegen. Het kraakbeen is een beschermlaag die bij artrose geheel of gedeeltelijk is verdwenen. 
  • Je benen staan niet goed,  X benen bijvoorbeeld, of het ene been is langer dan het andere. Aangepaste schoenen kunnen wat verlichting bieden.
  • Er zit vocht in je knie, in de meeste gevallen wordt rust voorgeschreven. Er kan echter veel meer met de knie aan de hand zijn en dan zijn er wellicht ontstekingsremmers of een injectie nodig, een kniebrace kan helpen en een zak ijs op de pijnlijke knie geeft verlichting. Het ligt aan de ernst van de aandoening wat er gedaan dient te worden bij vocht in de knie. Vochtopeenhoping is een symptoom en er kan een milde of een ernstige aandoening achter zitten. Blijf er niet mee lopen, laat je adviseren.
  • Er zit een ontsteking in je knie, laat de ontsteking goed genezen.
  • Je hebt een scheurtjes in de meniscus, met een kijkoperatie wordt er gekeken wat het probleem precies is, soms is een scan nodig, gevolgd door een operatie.
  • Chronische pijn in je knie door reuma, blijven bewegen, niet forceren, soms pijnstillers nodig.
  • Je bent gevallen op je knie, als niet duidelijk is wat er in of aan de knie stuk is zal er een foto of scan worden gemaakt en vervolgens worden gehandeld om het knieprobleem op te lossen.
  • Je bent met je knie tegen iemand aan gebotst tijdens een teamsport bijvoorbeeld. Je kunt even rust nemen en kijken of de pijn vanzelf verdwijnt. Is de pijn te heftig dan zal er meteen een foto worden gemaakt of er in de knie iets is geraakt.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6201x
Toegevoegd: 22-08-2016 19:51
Gewijzigd: 02-09-2016 00:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!