De fout van een ander kun je zelf al van leren, zodat je deze fouten zelf niet hoeft te maken. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning of bij het laten bouwen van een woning gaat er geregeld het een en ander mis in de organisatie. Jij kunt er alvast van leren, zodat het proces van jouw woning zonder of met minder problemen verloopt. Hieronder geven we de grootste valkuilen die we vervolgens verder uitwerken.
Wanneer jij je eigen woning bouwt dan wil je hier natuurlijk zelf zoveel mogelijk voor doen. Enerzijds kun je zo veel kosten besparen. De kosten voor het uurtarief van een bouwvakker kan flink oplopen. Daarnaast geeft het je een goed gevoel wanneer je zelf veel zaken voor de woning zelf hebt geregeld wanneer je er uiteindelijk zelf woont. Bovendien heb je een veel beter inzicht in het bouwproces en ken je de voortgang wanneer je zelf veel zaken in de woning regelt.
Dat klinkt dus allemaal erg positief om de meeste zaken zelf te regelen, maar er zitten ook nadelen aan verbonden. Niemand is namelijk overal een expert in en daarnaast zijn er veel mensen die überhaupt geen ervaring hebben met het bouwen van een woning of regelen van andere zaken die bij het bouwen van de woning om de hoek komen kijken, maar toch denken deze werkzaamheden zelf even uit te voeren.
Los van het feit dat het in de meeste gevallen een stuk langer duurt voor jou om een bepaalde klus af te ronden dan de bouwvakker, kunnen er ook bepaalde dingen misgaan. Denk aan een waterleiding of elektriciteit die verkeerd wordt aangelegd en daardoor grotere problemen worden veroorzaakt tijdens het gehele bouwproces.
De gehele planning voor de bouw kan hiermee vertraging oplopen en er kunnen veel bijkomende kosten ontstaan. Maar ook ben jij er zelf voor verantwoordelijk wanneer je het zelf hebt veroorzaakt. Laat je het over aan de aannemer? Dan is het bedrijf aansprakelijk wanneer er iets misgaat.
Waarom het een slecht idee is om alles zelf te proberen te regelen is wel duidelijk, maar daarnaast zijn er ook mensen die ervoor kiezen om helemaal geen oogje in het zeil te houden en er vanuit te gaan dat alles wel goed verloopt. Ga geregeld langs wanneer je woning wordt gebouwd en niet pas wanneer deze wordt opgeleverd. Je wilt er niet achter komen dat bepaalde werkzaamheden totaal anders zijn verlopen wanneer je de sleutels ontvangt.
Fouten kunnen er altijd worden gemaakt en door regelmatig te kijken of alles correct verloopt en de bouw nog volgens de planning gaat dan kunnen problemen tijdig worden voorkomen. Bovendien is het ook iets leuks om regelmatig even te kijken hoe het ervoor staat met de bouw van je woning. Wanneer je langsgaat is het slim om foto’s te nemen. Enerzijds is dit handig wanneer er onenigheid ontstaat, maar daarnaast is het voor jezelf leuk om deze foto’s te bewaren.
Het zoeken naar woningen gebeurd vrijwel altijd online. De meeste mensen komen wel honderden woning tegen op het internet en benaderen alles wat hun aanspreekt. Daarbij wordt gekeken naar het interieur van de woning, de grootte, het aantal kamers en veel meer zaken.
Kom je een woning tegen die je aanspreekt, heb je hem benaderd en kun je langskomen voor een bezichtiging? Dat is goed nieuws, maar ook bij het bezichtigen van de woning focussen veel mensen op de woning zelf en niet de woonwijk, oftewel de omgeving van de woning. Deze leer je pas echt kennen zodra je er woont.
Bij het zoeken naar een woning is het ook goed om te zoeken naar alle beschikbare woonwijken. Hiervoor zijn veel websites te vinden die zich op bepaalde woonwijken richten. Wil jij in de Randstad wonen? Doorzoek dan websites die zich richten op woonwijken in of in de buurt van deze steden of websites die zich richten op het hele Groene Hart.
Van tevoren is er een lijst voor het meer- en minderwerk opgesteld. Kijk goed welke zaken hieronder vallen en of je het hiermee eens bent. Het komt steeds vaker voor dat er normale werkzaamheden die je sowieso verwacht dat ze moeten gebeuren onder meerwerk vallen en er veel voor wordt gevraagd. Ongewenst en onverwacht kom je op deze manier uiteindelijk voor veel hogere kosten te staan.
Voordat je een koopcontract ondertekend vraag je de lijst voor meerwerk op. Ben je het ergens niet mee eens? Onderhandel hier dan over, zodat je hier misschien niet extra voor hoeft te betalen. Kom je er niet uit met de aannemer en wil je er absoluut niet meer voor betalen? Dan kun je het ook altijd van de meerwerklijst af halen en het uiteindelijk zelf regelen of door een ander bedrijf laten uitvoeren. In veel gevallen kun je het op deze manier goedkoop laten uitvoeren, maar ook hier is de aansprakelijk weer een nadeel. Het is niet ongewoon dat bedrijven naar elkaar wijzen zodra er iets misgaat.
Ben je zaken tegengekomen op de meerwerklijst die je wilt schrappen? Dat kan je een leuke kostenpost besparen, maar natuurlijk wel alleen wanneer je hier de juiste vergoeding voor terug krijgt. De aannemer heeft natuurlijk baat bij de meerwerklijst, omdat dit hem extra verdiensten oplevert en daarom geeft hij hier het liefst niet een te hoge vergoeding voor terug. Doe van tevoren alvast research over hoeveel sommige werkzaamheden zouden kosten en wat een redelijke vergoeding is om het te schrappen.
Na de overdracht is de woning van jou, maar wat veel mensen niet exact weten is hoe lang de aansprakelijk blijft voor welke zaken. Bij gebreken tijdens de bouw is de aannemer tot 6 maanden na de oplevering nog steeds verantwoordelijk om deze op te leveren wanneer deze ontbreken.
Er zijn ook zaken die je na de oplevering niet direct op had kunnen merken. Voor deze gebreken is de aannemer tot 5 jaar na overdracht aansprakelijk. Tot slot is de aannemer zelfs tot 20 jaar verantwoordelijk bij erg fouten, zoals fouten in de constructie. Kom jij iets tegen wat niet klopt? Ga hier dan zo spoedig mogelijk achteraan, zodat het op tijd hersteld kan worden.