Je hebt een groepje mensen waar je mee samenwerkt en samen heb je de opdracht gekregen om een project uit te voeren. Je gaat een plan schrijven voor je groep, maar ook voor je opdrachtgever. Er staat in het plan wat je gaat doen, hoe je het gaat doen dus hoe je het aanpakt, maar ook wanneer er wat gebeurt en met wie. Je gaat dus goed nadenken en het hele plan stap voor stap uitwerken. Je bent goed bezig als jij je goed voorbereidt door een plan van aanpak op te stellen, voordat je daadwerkelijk aan een project gaat beginnen. Met een goed projectplan zal de uitvoering een stuk eenvoudiger en overzichtelijker worden. Een projectplan dat puntsgewijs en stap voor stap is opgesteld geeft je houvast bij het uitvoeren ervan.
Het begin van een projectplan kan pas starten wanneer je duidelijk hebt wat het probleem is van de opdrachtgever of wat zijn of haar wens is. Je gaat dus eerst bekijken wat diegene wil en dan moet er ook gekeken worden wat er financieel kan. Kan dit? Vervolgens kun je een projectplan maken. Kan dit niet, dan dien je eerst de voorwaarden bij te stellen.
De opdrachtgever gaat altijd op zoek naar een projectleider. Wanneer deze is gevonden wordt er globaal besproken wat een opdracht inhoudt. De opdrachtgever zal dan zijn of haar business case presenteren. Vervolgens wordt er door de projectleider gekozen of dat hij de opdracht wel of niet aanneemt en het project wil leiden. De projectleider gaat, wanneer het project aan wordt genomen, een projectplan of een plan van aanpak schrijven met zijn teamleden. Onderdelen die je terug ziet komen in een projectplan zijn:
Dit is ook de volgorde waarin je een projectplan gaat schrijven. Het ene punt werk je uit en is dan weer input voor het volgende onderdeel.
Een projectplan kun je aan de hand van een aantal stappen schrijven. Deze stappen worden nu nader toegelicht:
Niet iedereen kan zomaar een projectplan schrijven. Er zijn verschillende manieren en daarom is het goed om te gaan bekijken welke opties er zijn. Er zijn daarom tips voor je opgesteld, die je kunt gebruiken bij het schrijven van een projectplan.
Een projectplan kan voor meer dan alleen studiedoeleinden gebruikt worden. Ga jij een oud pand restaureren, je woning verbouwen of een stuk aanbouwen? Ook in die gevallen kun je voor jezelf een projectplan schrijven. Als je dit gedetailleerd doet, zul je daar veel plezier van hebben. Je begint met het maken van het kostenplaatje, want zonder budget is er geen verbouwing of aanbouw, mogelijk. Zijn de kosten erg hoog, dan kun je naar de bank voor een lening, een hypotheekverhoging of een tweede hypotheek wellicht.
Zorg dat je het financiële stukje in orde hebt, zodat je daar zekerheid over hebt en niet halverwege hoeft te stoppen, omdat het geld op is. Vervolgens maak je een tijdschema en probeer jij je eraan te houden. Heb jij de materialen al besteld, want ook dat (alles in huis hebben) is een voorwaarde om te kunnen beginnen. Heb jij de vakmensen al benaderd, of doe je alles zelf met enkele vrienden? Is de container besteld? Er zijn veel zaken die in het projectplan staan al voordat het project begint. Telkens als je ergens aan denkt dat geregeld moet worden, noteer het in het plan bij de voorwaarden. Het is een uitdaging om zelf een project tot een goed einde te brengen en erg leuk als alles volgens het projectplan verloopt. Het afvinken van gedane zaken is nog het leukste ervan!