sollicitatiegesprek

Star methode, wat is dat?

sollicitatiegesprek Heb je wel eens gehoord van de STAR methode? Deze methode wordt in de praktijk vaak gebruikt. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

STAR methode

STAR is de afkorting voor situatie, taak, actie en resultaat. Het is een methode die vaak wordt gebruikt als mensen ergens willen gaan werken. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:

  • Bij de S, van situatie, ga je een situatie zoeken uit je verleden, zodat je kunt laten zien hoe je gehandeld hebt. Een goed voorbeeld is hierbij van belang.
  • De T van taak is de volgende stap en daar beschrijf je wat de situatie was en vaak verwerk je daar het probleem in. Je legt dan uit wat jouw taak of jouw rol in deze situatie was.
  • Bij de A van actie ga je aangeven wat je hebt gedaan (feiten), zodat je het probleem kon oplossen. Het zijn acties die je gaat beschrijven, wat heb jij gedaan om het probleem op te kunnen lossen?
  • Bij de R van resultaat ga je aangeven wat het resultaat is geweest. STAR is pas goed afgesloten als je het resultaat kunt benoemen.

Op scholen wordt deze methode vaak toegepast om de studenten inzicht te geven in de begin- en eindsituatie. Hierbij wordt er namelijk heel gericht gekeken naar welke stappen er genomen worden, waardoor studenten kritisch naar zichzelf en hun eigen handelen leren kijken. Door de methode eigen te maken, wordt het ook tijdens de stage vaak toegepast. Ook voor het reflecteren is het een fijne methode, zodat je alle stappen na kunt lopen.

Het is belangrijk dat alle stappen zorgvuldig doorlopen worden om een goed beeld te krijgen van een situatie en het uiteindelijke resultaat. Bij sommige stappen sta je soms langer stil, met name wanneer anderen er vragen over hebben en je het een en ander toe gaat lichten (vooral bij de activiteiten, zoals hoe je dat aanpakt, waarom op deze manier), maar ook de resultaten zijn van belang, zodat de ander een beeld heeft van stappen die je hebt gezet, met welk doel en wat het je/anderen heeft opgeleverd.

STAR tips

Voor een goede STAR zijn er verschillende dingen van belang. Een paar tips voor als je gaat solliciteren en je wil graag de STAR methode gebruiken:

  • Er zijn kwaliteiten nodig die bij je functie horen, zorg dat het drie belangrijke kwaliteiten zijn en zoek dan naar situaties die de laatste jaren bij jou passen. Een actuele situatie is daarbij altijd beter dan een situatie van jaren geleden.
  • Ga niet te diep in op de verschillende onderdelen. Het beste is het om alles kort en krachtig uit te leggen, maximaal vijf zinnen per punt. Als iemand vragen heeft, zal hij die wel aan je stellen.
  • Als je resultaten aan gaat geven, dan kun je ook percentages noemen, dit geeft een goed beeld of dat iets is geslaagd. Het gaat er om dat je waar mogelijk kunt vertellen wat het voor een bedrijf op heeft geleverd.
  • Bij een STAR voorbeeld vind je vaak meerdere kwaliteit. Zorg dat je deze allemaal uit gaat werken en leg ze uit.
  • STAR kan geoefend worden met mensen om je heen. Jij kunt je verhaal vertellen en zij kunnen je dan feedback geven. Een leerzaam moment en zo kun je oefenen hoe je het beste alles over kunt dragen aan anderen en hoe het over komt op anderen.

STAR gesprekken

Soms sta je wel eens voor onverwachte situaties. Je kunt je heel goed hebben voorbereid, maar het kan ineens heel onverwachts anders lopen. Tijdens een gesprek kunnen anderen je een situatie voorleggen en dan vragen hoe je zou reageren. De vraag is dus hoe zou je reageren? Maar je hebt zelf ook wel eens een situatie meegemaakt die anders is gelopen, hoe heb je gehandeld? Dit zijn goede STAR voorbeelden. Stel je voor je zou een evenement organiseren, wat was dan jouw doel en wat is er mis gegaan? Wat was jouw taak hierin? Wat werd er van je verwacht? Hoe heb je de situatie aangepakt? Hoe ben je begonnen en wat was het resultaat?

Waarom STAR methode?

Als je de STAR methode in gaat zetten tijdens een sollicitatiegesprek, dan werkt dat het beste bij iets dat in werkelijkheid is gebeurd. De STAR methode zal je helpen bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Je kunt het thuis heel goed oefenen. Je kunt hierbij het beste de vaardigheden en eigenschappen gebruiken die bij de functie horen waarop je gaat solliciteren. Als je naar een vacature kijkt, dan zijn deze vaak benoemd bij het functieprofiel. De methode kan om verschillende redenen interessant zijn:

  • Het sollicitatiegesprek kan direct een positieve wending aannemen als je jouw geschiktheid voor je functie kunt verwoorden en ook kunt onderbouwen.
  • Met de STAR methode kun je eenvoudig voorbeelden noemen en laten zien hoe je hebt gehandeld in bepaalde situaties, je (aanstaande) werkgever kan dan een beeld krijgen hoe je handelt.
  • Het voorbereiden kan thuis, want je kunt gewoon zelf vaardigheden uit de functie halen en dan terugkoppelen waarom jij denkt deze te beheersen. Ga ook na welke voorbeelden je kunt gebruiken, zodat je het een en ander toe kunt lichten (ben niet te uitgebreid, want als ze meer willen weten dan vragen ze daar vanzelf naar).
  • Het zou kunnen dat je voor de eerste keer gaat solliciteren. Je hebt nog geen werkervaring? Dan kun je ervaringen gebruiken uit je studieperiode en soms ook uit het dagelijkse leven. Hierdoor krijgt de ander toch een beeld hoe je zou handelen en welke vaardigheden je in je hebt.
  • Je sollicitatiebrief en je CV zijn erg belangrijk. Zorg dat je op de hoogte bent van alles wat je er in hebt gezet, want daar kun je vragen over krijgen. Het is belangrijk dat je voor het gesprek nog even alles doorneemt, zodat het vers in je geheugen zit. Bereid ook situaties voor die je bijvoorbeeld bij een vorige werkgever mee hebt gemaakt op de werkvloer.
  • Tijdens een gesprek kun je al snel veel informatie willen geven aan je toekomstige werkgever, maar het is goed om het kort en krachtig te houden. Anderen kunnen vragen aan je stellen als ze meer willen weten.
  • Zorg dat je altijd eerlijk bent in een gesprek en vertel geen leugens. Je hoeft niet te bluffen, vertel hoe het is, daar heb jij meer aan en je werkgever ook.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3375x
Toegevoegd: 27-09-2016 09:37
Gewijzigd: 21-10-2016 00:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!