Soa symptomen gelukkige paar op bed

Soa symptomen herkennen

Soa symptomen gelukkige paar op bedSoa's zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die nog regelmatig voorkomen. Het is van belang om op tijd de soa symptomen te herkennen, zodat er zo snel mogelijk kan worden gestart met een behandeling. Sommige mannen en vrouwen lopen jarenlang rond met een soa zonder dat ze dit weten en dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. We vertellen je in dit artikel daarom aan welke klachten je een soa kunt herkennen.

Chlamydia

De soa chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie die zich innestelt in de slijmvliezen van de geslachtsorganen en/of de anus. Dit gebeurt gemiddeld één dag tot vijf weken na besmetting. Een groot deel van de mannen of vrouwen heeft met deze soa geen klachten, maar bij een bepaald aantal mensen zijn er wel een aantal kenmerkende soa symptomen die optreden.

Vrouwen die chlamydia hebben kunnen te maken krijgen met een toename in de vaginale afscheiding en pijn in de onderbuik die langdurig kan aanhouden. Pijn bij het vrijen, abnormaal bloedverlies en een branderig gevoel tijdens het plassen zijn ook enkele voorkomende soa symptomen bij chlamydia. Op termijn kan er eveneens een eileiderontsteking ontstaan die gepaard kan gaan met koorts, als de chlamydia niet goed of tijdig wordt behandeld.

Bij mannen treden er nog minder kenmerkende symptomen op. Als de geslachtsorganen zijn geïnfecteerd, kan de man last krijgen van pijn tijdens het plassen en afscheiding uit de penis. Bij een infectie van de anus zijn pijn, jeuk en slijmerige afscheiding enkele voorkomende klachten. Indien de chlamydia niet tijdig of niet goed wordt behandeld, kan er een bijbalontsteking of een prostaatontsteking ontstaan.

Genitale wratten

Een virus kan tijdens de seks worden overgedragen en genitale wratten veroorzaken. Het kan echter ook voorkomen dat je besmet raakt door huidcontact of door een washand of handdoek van een besmet persoon te gebruiken. Genitale wratten zijn goedaardige wratten die zich rond de geslachtsdelen en de anus vormen. De grootte van de wratten kan nogal verschillen, maar over het algemeen zijn ze roze of huidkleurig, zacht en ze hebben een platte of bloemkoolachtige vorm.

Bij vrouwen kunnen de wratten zich vormen rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina, bij de clitoris of rond de anus. Genitale wratten komen bij mannen voornamelijk voor op de balzak, de voorhuid, de glans en in zeldzame gevallen in de plasbuis. Er kunnen ook enkele andere klachten optreden, zoals jeuk, een branderig gevoel of pijn.

Gonorroe

De soa gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie die seksueel overdraagbaar is. Bij zowel mannen als vrouwen kan de plasbuis, de anus of de keel geïnfecteerd raken en bij vrouwen eveneens de vagina of de baarmoedermond.

In veel gevallen merken vrouwen niets van de besmetting. Het komt echter wel voor dat er vaker vaginaal bloedverlies plaatsvindt buiten de menstruatie om en dat er een toename is in de vaginale afscheiding. De afscheiding kan eveneens onaangenaam ruiken. Ook kan een vrouw pijn ondervinden tijdens het plassen.

Binnen een paar dagen of weken na de besmetting krijgen de meeste mannen te maken met de soa symptomen van gonorroe. Een waterige afscheiding of een geelgroene, pusachtige afscheiding is misschien wel het meest kenmerkende symptoom bij mannen. Dit wordt door velen ook wel een 'druiper' genoemd. Net als vrouwen kunnen mannen ook pijn krijgen tijdens het plassen.

Hepatitis B

Hepatitis B wordt veroorzaakt door een infectie met een virus en door besmetting ontstaat een infectie in de lever. Je kunt besmet raken als gevolg van slijmvliescontact tijdens de seks, maar ook als je een wondje hebt en hiermee in contact komt met het bloed van een besmet persoon. Ook kan het voorkomen dat je de aandoening krijgt door een tandenborstel of scheermesje van iemand anders te gebruiken en moeders kunnen het eveneens overdragen op hun kind.

Slechts één derde van de mensen met Hepatitis B krijgt te maken met soa symptomen. Ongeveer twee tot drie maanden na de besmetting kun je hier last van krijgen. Vermoeidheid, lusteloosheid en koorts zijn enkele klachten die kunnen optreden. Het is ook mogelijk dat je vaak misselijk wordt en buikpijn krijgt. Daarnaast kan een besmetting met dit virus zorgen voor geelzucht, huidafwijkingen en gewrichtsproblemen.

Doe online de gratis anonieme SOA test en krijg meer inzicht in de symptomen en de eventuele behandeling.

Herpes Genitalis

De soa Herpes Genitalis wordt veroorzaakt door een virus en dit kan seksueel worden overgedragen. Besmetting door huid-op-huid-contact is echter ook mogelijk en die kans is nog groter als je in contact komt met blaasjes of wondjes van iemand die Herpes Genitalis heeft. Iemand met deze soa heeft bijna altijd wel klachten, maar het kan ook voorkomen dat je er niets van merkt. Nadat je eenmaal bent besmet met deze aandoening, is het helaas niet meer te genezen.

Ongeveer een week of langer na besmetting met het virus krijgen de meeste mensen te maken met een herpesaanval. Dit kun je herkennen aan vochtbultjes en rode plekjes rondom de geslachtsorganen en de anus en een jeukend, branderig gevoel. Verder kunnen je lymfeklieren opzwellen en pijnlijk aanvoelen en tijdens het plassen kun last krijgen van een branderig en pijnlijk gevoel. De liessteek kan overgevoelig zijn en sommige vrouwen krijgen te maken met een toename in de vaginale afscheiding. Daarnaast kun je eveneens te maken krijgen met hoofdpijn, spierpijn en koorts.

Na enige tijd zullen de vochtbultjes langzaam indrogen en genees je van de klachten. Een herpesaanval kan later echter weer opnieuw ontstaan, omdat je nog steeds besmet bent met het virus. Over het algemeen zijn deze aanvallen dan wel minder heftig dan de eerste aanval.

HIV/AIDS

HIV is een virus dat seksueel kan worden overgedragen en het immuunsysteem kan ontregelen. Hierdoor wordt een besmet persoon een stuk vatbaarder voor infecties. Uiteindelijk kan iemand met HIV ook AIDS krijgen. Bij deze soa is het afweersysteem in dergelijke mate ontregelt dat het lichaam zich niet meer kan beschermen tegen ziektes waar mensen normaal gesproken niet ziek van worden.

Als je besmet bent met HIV, kun je te maken krijgen met opgezette lymfeklieren en griepverschijnselen. Het kan echter ook zijn dat er helemaal geen soa symptomen optreden. Het is daarom vaak lastig om te herkennen of het inderdaad om HIV gaat. Indien het virus zich verder heeft ontwikkeld tot AIDS, kunnen er klachten optreden als vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gewichtsverlies, kortademigheid en diarree. In zeldzame gevallen komen ook blindheid en AIDS-dementie voor.

Schaamluis

Schaamluizen zijn parasieten die in het bloed aanwezig kunnen zijn. Deze luizen kunnen worden overgedragen via seksueel contact. Aangezien de meeste mensen in de Westerse Wereld tegenwoordig hun schaamhaar scheren, komt deze aandoening hier niet zoveel meer voor. Twee weken na besmetting kun je last krijgen van soa symptomen.

Bij deze soa krijg je te maken met rode bultjes in de schaamstreek die hevig kunnen jeuken. Deze bultjes vormen zich als gevolg van een allergische reactie op de beetjes van de schaamluizen. Nadat je bent gebeten door een luis, ontstaat er een rond, grijsblauw vlekje op de huid dat niet jeukt. Deze bultjes hebben ongeveer een diameter van één centimeter en zie je voornamelijk terug op de bovenbenen en de buik.

Aangezien de luisjes ook ontlasting achterlaten, kun je de soa soms herkennen aan rode of bruine plekjes in je ondergoed. Verder is het mogelijk dat je puntjes ziet aan je schaamharen. Dit kunnen de schaamluizen zijn of de eitjes die ze hebben gelegd.

Syfilis

Een bacterie is de veroorzaker van de soa syfilis. Je kunt met deze bacterie besmet raken door onveilig seksueel contact, maar moeders kunnen het ook aan hun ongeboren kind overdragen. De soa symptomen die bij syfilis optreden worden ingedeeld in drie verschillende stadia.

Twee weken tot drie maanden na de besmetting kun je syfilis herkennen aan de klachten die optreden. Op de plaats van de besmetting ontstaat een rood gekleurd, hard zweertje dat normaal gesproken geen of weinig pijn doet. De vorming van het zweertje wordt ook wel gezien als het eerste stadium van de aandoening. Het kan voorkomen dat de lymfeklieren rondom het zweertje ook gezwollen zijn. Als het zweertje zich heeft gevormd in de vagina of de anus, kan het zijn dat je dit niet opmerkt. Na een aantal weken of maanden verdwijnt het zweertje vanzelf.

In het tweede stadium van de ziekte verspreidt de bacterie zich over het gehele lichaam en kunnen er verschillende klachten optreden. Zo kun je te maken krijgen met vermoeidheid, koorts, griepverschijnselen, haaruitval en vreemde plekjes over het lichaam. Wratachtige plekjes bij de geslachtsorganen en oogontstekingen kunnen in dit stadium ook voorkomen.

Tussen het tweede en derde stadium kom je eigenlijk in een soort sluimerfase terecht. Gedurende een aantal jaren treden er geen soa symptomen op, maar de ziekte is nog niet verdwenen uit je lichaam. Dit zul je duidelijk merken in de derde fase, omdat de bacterie dan verschillende organen heeft beschadigd. Hierdoor kun je eveneens te maken krijgen met verlammingsverschijnselen en psychiatrische klachten.

Trichomonas

De soa trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet die zich in de plasbuis of in de slijmvliezen van de vagina bevindt. Onveilig seksueel contact kan ervoor zorgen dat je besmet raakt met de parasiet. De soa symptomen die bij mannen en vrouwen optreden zijn verschillend.

Vrouwen met trichomonas kunnen last krijgen van een vies ruikende afscheiding die een geelgroene kleur heeft. Daarbij kunnen ze tijdens het plassen last krijgen van een pijnlijk gevoel. Een ander symptoom van trichomonas bij vrouwen is een ontsteking van de schaamlippen en de vagina. Je kunt dit herkennen aan een rode kleur en zwellingen.

Net als bij vrouwen kan er bij mannen ook sprake zijn van een pijnlijk gevoel tijdens het plassen. Verder is het mogelijk dat er een ontsteking ontstaat aan de plasbuis. In sommige gevallen krijgt een man met trichomonas ook te maken met een klein beetje afscheiding.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8630x
Toegevoegd: 11-10-2015 15:43
Gewijzigd: 18-10-2015 20:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!