last van darmen

Spastische darm: wat is het en wat zijn de symptomen?

last van darmenAls je last hebt van een spastische darm, betekent dit dat de werking van de darm verstoord is. De darm reageert dan heviger en vaker op prikkels. Als gevolg hiervan trekt de darm ook vaker samen en dit kan gepaard gaan met soms hevige klachten. Een spastische darm wordt ook wel het prikkelbare darmsyndroom genoemd (PDS).

Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Het prikkelbare darmsyndroom is gelukkig een onschuldige aandoening. De darm reageert heviger en vaker op prikkels en trekt hierdoor vaker samen. Dit kan gepaard gaan met hevige klachten die het dagelijks functioneren belemmeren. Er zijn echter ook personen met een spastische darm die helemaal geen klachten ervaren en zelfs niet weten dat zij deze aandoening hebben. De hevigheid van de klachten verschilt dus per individu.

Hoe ontstaat het?

Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is van een spastische darm. Het lijkt er echter op dat het om een combinatie gaat van verschillende factoren. Zo kan het zijn dat het maagdarmkanaal prikkels op een abnormale manier verwerkt en het is mogelijk dat dit ook in de hersenen gebeurd. Daardoor nemen personen met een spastische darm sneller prikkels of pijn in de darmen waar. Ook kan het prikkelbare darmsyndroom ontstaan als gevolg van een een darminfectie. Verder lijkt het erop dat een vezelarme of eenzijdige voeding en stress een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een spastische darm. Deze factoren kunnen de klachten bij iemand met dit syndroom namelijk ook verergeren.

Wat zijn de symptomen van een spastische darm?

Iemand met het prikkelbare darmsyndroom kan last hebben van verschillende symptomen die regelmatig blijven terugkeren. De hevigheid van de klachten kan per periode verschillen. Zo kan iemand gedurende een bepaalde periode last hebben van heftige klachten en in een andere periode weini of zelfs helemaal geen klachten krijgen. De ernst van de klachten verschilt ook per individu. Sommige personen hebben niet of amper door dat ze dit syndroom hebben, terwijl andere personen door de klachten worden belemmerd in hun dagelijkse bezigheden.

Enkele veel voorkomende klachten die regelmatig terugkomen zijn buikpijn (variërend van een opgeblazen gevoel in de buik tot hevige buikkrampen) en onregelmatige ontlasting in de vorm van diarree, verstoppping of beide. Nadat de patiënt ontlasting heeft gehad kunnen de klachten iets afnemen en na het eten kunnen de symptomen juist iets toenemen.

Naast bovengenoemde symptomen die vrijwel bij iedereen met het prikkelbare darmsyndroom voorkomen zijn er ook andere klachten die soms met deze aandoening gepaard kunnen gaan. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van misselijkheid, moeheid of winderigheid. Een gespannen gevoel in buik of een vervelend gevoel in de maag/en of slokdarm komt ook wel eens voor. Verder kan iemand met een spastische darm last krijgen van plasproblemen, een pijnlijk gevoel bij het plassen, spier- en gewrichtsklachten en rugpijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan in de meeste gevallen al worden gesteld door te kijken naar het klachtenpatroon. De huisarts zal verschillende vragen stellen om te onderzoeken wat het patroon van de klachten is. In sommige gevallen kan de behandelend arts zijn twijfels hebben over de oorzaak van de klachten. De patiënt zal dan worden doorverwezen naar een andere arts. Personen die ouder zijn dan vijftig worden ook sneller doorverwezen, zodat andere aandoeningen met zekerheid kunnen worden uitgesloten. De arts zal vervolgens onderzoeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen. Indien dit niet het geval is, kan de arts de diagnose prikkelbare darmsyndroom stellen.



Er zijn drie verschillende criteria die een arts gebruikt om de diagnose prikkelbare darmsyndroom te stellen. De patiënt dient allereerst last te hebben van een steeds terugkerende pijn of een onaangenaam gevoel in de buik. Daarbij hangt het begin van de optredende klachten samen met een verandering in de frequentie en/of de vorm van de ontlasting. De pijn wordt ook minder na de stoelgang. Verder moeten de klachten minstens zes maanden geleden zijn begonnen en de patiënt dient in die tijd minstens drie maanden last te hebben gehad van klachten. Als laatste moeten andere aandoeningen eerst worden uitgesloten, indien de klachten lijken op de symptomen van een andere aandoening.

Hoe kan een spastische darm worden behandeld?

Het is niet mogelijk om een spastische darm te genezen met medicijnen. Wel kunnen bepaalde medicijnen de klachten verminderen. Zo kan de behandelend arts bijvoorbeeld anti-diarree middelen, medicijnen tegen krampen, antibiotica of pijnstillers voorschrijven. Verder kunnen sommige patiënten baar hebben bij bepaalde soorten therapieën. Zo kan er worden gekozen voor bekkenbodemfysiotherapie, waarbij de bekkenbodemspieren worden getraind. Sommige symptomen van het prikkelbare darmsyndroom ontstaan namelijk als gevolg van problemen met de bekkenbodemspieren. Daarnaast kan er worden gekozen voor hypnotherapie, waarbij de patiënt leert om de darmen positief te beïnvloeden onder hypnose.
bekkenbodemspieren te trainen, omdat PDS-klachten veroorzaakt kunnen worden door problemen met je bekkenbodemspieren.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt helaas niet genezen van een spastische darm, maar er zijn wel verschillende dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Zorg ervoor dat je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Vezelrijke voeding is heel belangrijk, omdat vezels de spijsvertering verbeteren. Ook kun je de werking van de darmen stimuleren door dagelijks genoeg water te drinken, anderhalf tot twee liter.

Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende beweging krijgt. Hierdoor worden de darmbeweging en de spijsvertering namelijk verbeterd. Voldoende bewegen kan ook verstopping voorkomen. Verder kun je stress het beste zoveel mogelijk verminderen, aangezien de klachten van een spastische darm hierdoor kunnen verergeren. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en zo nu en dan ontspannende activiteiten onderneemt in je vrije tijd. Probiotica zouden wellicht ook kunnen helpen om de klachten te verminderen. Hierin zitten melkzuurbacteriën die een gunstige invloed hebben op darmklachten. Soms kunnen de klachten daarnaast ook worden verminderd door innama van pepermuntolie capsules.

FODMAP beperkt dieet

De klachten van het prikkelbare darmsyndroom kunnen daarnaast ook afnemen door het volgen van een FODMAP beperkt dieet. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Dissachariden, Monosacchariden en Polyolen. Dit zijn bepaalde soorten koolhydraten die door de dunne darm niet of slecht worden opgenomen. Zo komen ze terecht in de dikke darm en hier worden ze vervolgens afgebroken door de bacteriën in de darm. Tijdens de afbraak van deze stoffen komen er gassen bij die de dikke darm prikkelen. Dit kan buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken. Aangezien je deze stoffen in mindere mate binnenkrijgt met een FODMAP beperkt dieet, kan dit helpen om de klachten van een spastische darm te verminderen.

In de eerste fase van het FODMAP beperkte dieet schrap je de producten met FODMAP uit je voedingspatroon. Vervolgens voeg je geleidelijk aan weer FODMAP producten aan je eetpatroon toe. Op die manier kun je er achter komen welke FODMAP's de meeste klachten veroorzaken en weet je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Het wordt sterk aangeraden om een FODMAP dieet alleen te volgen onder begeleiding van een diëtist.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3969x
Toegevoegd: 22-11-2016 19:26
Gewijzigd: 12-12-2016 22:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!