Spoedeisende hulp kamer

Spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp kamerJe hebt vast wel eens gehoord van de spoedeisende hulp, maar wat kun je daar verwachten? Wanneer kun je bij de spoedeisende hulp terecht? Het is goed om daar meer over te weten te komen en via dit artikel word je verder geïnformeerd.

Wat is een huisartsenpost en wat is spoedeisende hulp?

De een zal sneller denken een huisartsenpost of spoedeisende hulp nodig te hebben dan de ander. Het is heel persoonsgebonden hoe iemand daar over denkt.

  • Er zijn echter wel wat richtlijnen te noemen als het gaat over spoedeisende hulp.
  • Spoedeisende hulp is hulp die iemand meteen nodig heeft medische maar ook psychische hulp. Hulp die niet kan wachten tot de volgende dag, tot de eigen huisarts dienst heeft.
  • Elk ziekenhuis heeft een huisartsenpost en een spoedeisende hulppost, waar men terecht kan als er dringend behoefte is aan medische hulp.
  • Er zijn helaas veel mensen die onnodig gebruik maken van de huisartsenpost, door zich te melden in het weekend met klachten die best tot maandag zouden kunnen wachten.
  • Er zijn zelfs mensen die toegeven naar de huisartsenpost te gaan om dan niet op maandag een afspraak bij de eigen huisarts te hoeven maken, omdat ze moeten werken. Daarvoor is de huisartsenpost zoals je begrijpt dus niet bedoeld. Het is de laatste tijd steeds drukker geworden bij de huisartsenpost zo druk dat de wachtruimten vol zaten en er van snelle hulp bijna geen sprake meer kan zijn. De wachttijden werden er steeds langer…..  op deze manier slaat men de plank mis.
  • Naast het feit dat velen, wellicht onbedoeld, misbruik maken van de huisartsenpost is er vaak wel hulp nodig. Het probleem van de ouderen die minder thuishulp krijgen, verpleeghuizen die sluiten, waardoor ouderen thuis zitten zonder voldoende (medische) hulp en controle op hun welzijn. De kinderen van die ouderen zullen dan vaak ervoor kiezen in geval van medische problemen om meteen naar de huisartsenpost te rijden met hun ouders.
  • Het is voortaan noodzakelijk om eerst een telefonische afspraak te maken met de huisartsenpost. Zonder afspraak word je niet geholpen.
  • De telefoniste stelt enkele vragen en schat de situatie zo goed mogelijk in. Is het nodig om te komen, kun je zelf komen of is er een ambulance nodig of kun je wachten tot je huisarts aanwezig is? Ook bij spoedeisende hulp kun je niet zomaar binnen lopen. Je hebt een verwijzing van de arts nodig.
  • Spoedeisende hulp is medische zorg, medicatie, een ingreep enz. die nodig is om erger te voorkomen of om de patiënt in leven te houden. Zonder deze zorg, zonder deze hulp zou de patiënt dood gaan of zijn of haar ziekte, aandoening zou verergeren, wellicht met blijvende gevolgen. Je kunt hierbij denken aan een TIA, een hartaanval, een hevige allergische reactie, slachtoffers van een ongeval.

Het is in Nederland prima geregeld

Artsen en verpleegkundigen staan 24 per dag klaar bij de huisartsenpost en voor spoedeisende hulp. Elk ziekenhuis heeft een huisartsenpost en een spoedeisende hulpdienst. Ambulances staan gereed om uit te rijden. Mensen krijgen door 112 te bellen meteen de hulp die nodig is, ook in geval het psychische problemen betreft, politie, brandweer, ambulance staan 24 uur, dag en nacht, klaar. Hulp die vaak levens redt door snel in te grijpen. Denk aan reanimatie bij hartstilstand, snel vervoer naar het ziekenhuis bij een hersenbloeding, ambulances die snel ter plekke zijn bij een ongeval en eerste hulp verlenen, waarna de slachtoffers zo spoedig mogelijk naar een ziekenhuis worden vervoerd, soms zelfs per helikopter. Bij de spoedeisende hulppost staan mensen gereed voor de eerste opvang. Er wordt telefonisch doorgegeven hoe de slachtoffers er aan toe zijn, of er wordt doorgegeven wie er met welke klacht aankomt, zodat men meteen kan handelen bij binnenkomst. De spoedeisende hulp redt levens en het is een hele geruststelling dat je dag en nacht in een ziekenhuis terecht kunt.

Wat kost spoedeisende hulp?

De kosten van spoedeisende hulp worden verrekend met je eigen risico. Spoedeisende hulp kost je dus geld. Dat is niet het geval bij een bezoek aan de huisarts of aan de huisartsenpost. Een bezoek aan de spoedeisende hulp betaal je dus zelf. Heb jij je eigen risico nog niet gebruikt dan gaan de kosten van de spoedeisende hulp daar vanaf. Het is dus jammer om onnodig van de spoedeisende hulp gebruik te maken om twee redenen: je neemt de plaats in van iemand die wel spoedeisende hulp nodig heeft en om financiële redenen. Dit laatste mag uiteraard nooit een excuus zijn voor het inschakelen van de juiste hulp, maar dat spreekt voor zich. Bij twijfel of iets spoedeisend is of wanneer je nergens anders terecht kunt met een dringende, levensbedreigende klacht dan meld jij je bij de spoedeisende hulp.

De juiste inschatting maken voor spoedeisende hulp

Het is niet gemakkelijk om in te schatten of iets spoedeisend is of dat je naar de huisarts of huisartsenpost moet gaan. Kun jij de huisarts bereiken dan is het verstandig deze in te lichten. Hij of zij zal inschatten wat je moet doen, hij of zij zal langs komen en indien nodig een ambulance voor je regelen. Heb je hulp nodig en kun jij je huisarts niet bereiken dan bel je of de huisartsenpost, die ook een inschatting maakt, een afspraak voor je regelt of je direct doorverwijst naar de spoedeisende hulp. Gaat het om een TIA, hartaanval en andere levensbedreigende situaties of zaken die echt niet kunnen wachten, dan neem je de kortste weg naar de spoedeisende hulp. Je neemt telefonisch contact op, als het mogelijk is, dat je eraan komt. Bij twijfel, niet aarzelen, maar rijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Lukt dat niet, durf of kun je het slachtoffer of patiënt zelf niet vervoeren, bel 112.

Weet jij waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is?

Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk dat je in je nieuwe woonplaats weet waar de huisarts woont, de tandarts enz. Maar weet je ook waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis staat? Waar hangt een AED apparaat, allemaal weetjes die mensenlevens kunnen redden. Verslikt je kind zich, dreigt het te stikken dan dien je de kortste weg naar het ziekenhuis te kennen. Je hoeft niet dag en nacht bezig te zijn met wat als…..maar het is wel verstandig om bepaalde dingen uit te zoeken, zoals waar is een huisartsenpost, waar hangt een AED apparaat? Woon jij overal erg ver vandaan, bel dan in noodsituaties 112 en je krijgt snel hulp van brandweer, ambulance of politie. Ook wanneer iemand in psychische nood verkeert en het uit de hand dreigt te lopen kun je hulp inroepen.

Ga je naar de spoedeisende hulp?

Soms vraag je je af of je naar de spoedeisende hulp moet gaan of niet. Bij twijfel is het altijd raadzaam om sowieso te bellen en dan kun je de situatie uitleggen. Aan de hand daarvan kunnen zij samen met jou beoordelen wat de beste optie is. Bij levensbedreigende aandoening, dien je sowieso te bellen of meteen aan te rijden en onderweg te bellen dat je onderweg bent. Sommige dingen kunnen niet wachten. Het is daarom goed om altijd een nummer bij de hand te hebben, dan kun je altijd bellen bij twijfel en snel handelen zodat het behandeld kan worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 6279x
Toegevoegd: 22-06-2016 19:21
Gewijzigd: 14-07-2016 14:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!