De afstand tussen Amsterdam en Berlijn is een kleine 600 kilometer. Met het vliegtuig ben je natuurlijk het snelst: de vlucht duurt ongeveer een uur. De vliegvelden Schönefelden en Tegel zijn aan te raden omdat zij goede verbindingen hebben naar het centrum. Met de trein duurt de reis zo’n 6 uur waarna je uitstapt in hartje Berlijn. Als je voor de bus of eigen vervoer kiest ben je al gauw 10 uur onderweg.
Berlijn heeft een uitgebreid openbaar vervoer die bekend staat als veilig, punctueel en betaalbaar. Het bestaat uit metro, bus en tram. Bezoekers die enkele dagen blijven kunnen het best een dagkaart kopen bij een van de vele automaten; een kaart voor 48 of 72 uur is ook mogelijk. In Berlijn kan je overigens probleemloos met de meeste Nederlandse betaalpassen geld opnemen en betalen.
Een dagkaart is voordeliger en je hoeft geen rekening te houden met afstempelen. De metro is voor toeristen het snelst en handigst, en dan in het bijzonder de U-Bahn en de S-Bahn. De U-Bahn rijdt ondergronds de wat kortere afstanden, de S-Bahn bovengronds de langere. Voor kortere afstanden kan je natuurlijk ook de bus of tram pakken. Een taxi nemen in Berlijn is goed te doen. Er rijden er genoeg rond en de tarieven zijn vergeleken met Nederland iets voordeliger.
Berlijn telt vele indrukwekkende bezienswaardigheden, die meestal worden omringd door prachtige pleinen. De Rijksdag, waar het parlement zetelt, moet je gezien hebben. Het is gebouwd in 1894 en kenmerkt zich door een mix van bouwstijlen (eclecticisme genoemd). Op het dak staat een transparante moderne koepel met langs de binnenwand een pad omhoog. Bovenaan kan je door een doorzichtig stuk vloer rechtsstreeks naar het vergaderende parlement kijken. De toegang is gratis, maar je moet je minstens twee uur van tevoren aanmelden.
Vlakbij de Rijksdag vind de Brandenburger Tor, een toegangspoort die sinds de val van de Berlijnse Muur geldt als symbool van de eenheid. Het is een imponerend bouwwerk met Griekse zuilen en doet erg denken aan de Acropolis. Ook de Berliner Dom is een aanrader: de bouwstijl is een schitterende mix van barok en renaissance. De huidige kerk werd in 1905 voltooid en na de oorlog bijna geheel herbouwd. De ornamenten in de kerk en het orgel zijn oogverblindend mooi. Ook kun je de sarcofagen van Pruisische koningen bekijken.
Als laatste bouwwerk wordt Slot Charlotteburg besproken, het grootste Pruisisch paleis van Berlijn. Het werd voltooid in 1699. De zalen en inrichting zijn kunst op zichzelf en je kan er een grote collectie Franse schilderijen uit de 18e eeuw bewonderen. De tuinen rond het slot zijn geïnspireerd door de tuinen van het Paleis van Versailles.
Berlijn is een echte museumstad: er zijn er meer dan 175. Welke zijn nu absoluut een bezoekje waard? Als je van kunst en geschiedenis houdt mag je het Museuminsel (Museumeiland) niet missen. Je treft er maar liefst vijf musea met tentoonstellingen over 19e eeuwse kunst, beeldhouwwerk, archeologie en Egyptische kunst uit de oudheid. Heb je meer met moderne kunst? Dan is de Hamburger Bahnhof, die zich richt op de periode na 1950, zeker een aanrader.
Als je benieuwd bent naar de Duitse geschiedenis kan je het Duits Historisch Museum bezoeken. Het is gevestigd in het zeer mooie Zeughaus en er zijn onder andere tentoonstellingen over de Germanen, het Pruisische koninkrijk en de wereldoorlogen. Ook de tweedeling en de val van de Berlijnse muur komen aan bod.
In Berlijn zijn er verschillende musea met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan. Zo behandelt Haus der Wannsee Konferenz uitgebreid het Derde Rijk. Hetzelfde geldt voor museum The Story of Berlin, die is gevestigd in een bunker uit de oorlog. Als je de Berlijnse Muur zelf wil aanschouwen kan dat bij de Gedenkstätte Berliner Mauer. Het DDR-tijdperk komt aan bod in het Stasimuseum en de Gedenkstätte Hohenschönhausen, een DDR-gevangenis waar vijanden van de staat werden opgesloten.
Een musical zien kan in het sfeervolle Theater des Westens of het Stage Theater aan de Potsdamer Platz. Het zal je niet verbazen dat de musicals in het Duits worden opgevoerd. Een absolute aanrader is het revuetheater Friedrichstadt-Palast, waar je je in luxe kunt vergapen aan spetterende glamourshows - niets is te gek of te groot. Als je liever geniet van klassieke muziek heeft Berlijn genoeg te bieden. Zo kan je luisteren naar een ensemble of orkest in het Konzerthaus Berlin, maar je kan ook het symfonieorkest de Berliner Philharmoniker bezoeken.
Berlijn kent talloze festivals en evenementen, een van de redenen waarom de stad als een groot cultureel centrum wordt gezien. Er is eigenlijk altijd wel wat te doen; de evenementen die hieronder worden besproken zijn slechts een kleine greep.
Het Karneval der Kulturen vindt plaats in mei en is een multicultureel festival op straat die bol staat van theater, dans, zang en muziek van over de hele wereld. Er zijn veel kraampjes en eettentjes met eten uit alle windstreken, en tientallen bands en DJ’s doen hun best om er een groot feest van te maken. Het festival eindigt met een grote optocht van een feestende, zingende en dansende menigte door de wijk Kreuzberg.
Iets heel anders zijn de zogenaamde volksfeste, waarvan er in Berlijn verschillende zijn. Het zijn kermisachtige feesten waarbij een bepaald land centraal staat. Je kunt in de attracties maar ook gewoon rondslenteren en een lekker hapje scoren. Het grootste is het Deutsch-Französisches Volksfest die plaatsvindt midden in de zomer.
Zoals je vast weet zijn Duitsers gek op bier. Als dat ook voor jou geldt is het een aanrader om het Bierfestival te bezoeken. Je kunt er bier drinken en hapjes proeven uit tientallen landen en er is veel live muziek. Het festival vindt jaarlijks in augustus plaats.
Bandjes, straatartiesten en concerten door heel Berlijn, het kan niet op tijdens de Berlin Music Week in september. Je hoort er vele soorten muziek en uiteraard zijn er ook heerlijke hapjes en drankjes te verkrijgen. Als je van Jazz houdt en in begin november in Berlijn bent mag je het wereldberoemde Jazzfest niet missen. Internationale artiesten en opkomend talent spelen de verschillende jazz stijlen, op verschillende locaties in de stad. Het is de Duitse versie van het North sea Jazz festival en volgens sommigen het beste jazzfestival ter wereld.
Als in oktober de feestdagen in zicht zijn wordt Berlijn overspoeld met licht. Bezienswaardigheden, attracties en pleinen worden dan verlicht en ogen nog kleurrijker dan de regenboog; het levert adembenemde plaatjes op. Het geeft Berlijn echt wat extra’s en het Festival of Lights trekt jaarlijks niet voor niets duizenden bezoekers.
Berlijn telt erg veel restaurants en lekker dineren is geen enkel probleem. Je kunt er gerechten eten uit alle hoeken van de wereld en de gemiddelde prijzen liggen wat lager dan die in Nederland. In de wijken Kreuzberg en Neukölln vind je veel etnische restaurantjes: denk aan de Indiase, aziatische en Turkse keuken. Ben je benieuwd naar traditionele Duitse gerechten? Een zaak in Kreuzberg die vooral Duits eten serveert is de 3 Schwestern; je eet er heerlijke Käsespätzle en currywurst.
De duurdere restaurants tref je onder andere in de wijk Mitte en ook daar is het aanbod zeer gevarieerd. Berlijn heeft overigens ook zaken met Michelin-sterren; voorbeelden zijn Horvarth en Tim Raue.
Als je na de maaltijd zin hebt om los te gaan biedt Berlijn een bruisend nachtleven: ze geldt als de partyhoofdstad van Europa! Berlijn trekt kunstenaars en muzikanten aan en nieuwe, experimentele muziek wordt vaak voor het eerst in Berlijn gehoord. Kijk online goed rond voordat je uitgaat, want je struikelt over de lounges, clubs en discotheken, waarvan sommige nooit sluiten. Je kan er dus dag en nacht dansen op electro, techno en trance.
In Berlijn is het heerlijk shoppen geblazen. Een bekende winkelboulevard is de Kürfurstendamm/Tauentzien Straße van bijna 5 kilometer lang. Je vindt er internationale merken als Zara en H&M, maar ook de dure, exclusieve merken. Een warenhuis die alles heeft, van mainstream tot duur, is het indrukwekkende KaDeWe. De zijstraatjes aan de noordzijde van de Kürfurstendamm herbergen veel boutiekjes, zowel chique als trendy.
De Scheunenviertel/Hackesche Höfe in de wijk Mitte heeft ook veel te bieden. Naast bekende merken vind je er tweedehands winkeltjes, vintage kleding en hippe meubelzaakjes. Ook in de wijk Friedrichshain zijn veel leuke winkeltjes te vinden die zich richten sieraden, kunst en vintage.
Ben je van plan om een stedentrip Berlijn te boeken? Als je online rondkijkt is er zeker een scherpe aanbieding te vinden bij een betrouwbare reisorganisatie. Met het vliegtuig of de trein, een hotel of appartement, weekend of midweek, het is allemaal mogelijk. Je zult hoe dan ook een onvergetelijke reiservaring rijker zijn!