Ortakoy moskee en de Bosporus-brug, istanbul

Stedentrip Istanbul: oeroude stad aan de Bosporus

Ortakoy moskee en de Bosporus-brug, istanbulIstanbul is een van de populairste bestemmingen voor stedentrips en daar zijn goede redenen voor. De grootste stad van Turkije ligt zowel op het Europese als het Aziatische continent en kent een zeer rijke historie. Ooit was Istanbul (als Constantinopel) de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk en later zwaaiden sultans er met de scepter. Zowel Westerse als oosterse en islamitische invloeden vallen op: kerken, moskeeën, bazaars, en een uitgaansleven waar ‘gewoon’ alcohol geschonken wordt.

Istanbul: reistijd, munteenheid en het weer

Let op: voor een stedentrip naar Istanbul is een visum benodigd. Deze is te koop aan de grens en op vliegvelden, maar ook in Nederland online te regelen. Ook een vaccinatie zal vaak nodig zijn; meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Istanbul ligt niet om de hoek: ruim 2200 kilometer van Nederland. Met bus of auto ben je ruim anderhalve dag onderweg.

Je kunt ook met de trein gaan, al duurt dat al gauw drie dagen. Aan de andere kant heeft treinreizen zo zijn charme en zie je veel van Europa. Een directe vliegreis is natuurlijk het handigst en duurt ongeveer 3,5 uur. Je komt aan op Luchthaven Istanbul Atatürk of Istanboel Sabiha Gökçen en vanaf daar brengt vervoersbedrijf IETT je naar het centrum. Je kunt natuurlijk ook een auto huren, wel zo handig want Istanbul is erg groot.

In Istanbul betaal je met de Turkse lira. De wisselkoers is 3,29 lira per €1,-. Uiteraard kan je vooraf wisselen bij een GWK maar in Istanbul kan gewoon met betaalpassen betaald en gepind worden.

Hoe zit het met het weer in Istanbul? De stad staat onder invloed van een middellandse zeeklimaat. Van november tot januari kan het behoorlijk sneeuwen, en tot maart is het geregeld flink koud en regenachtig. De beste periodes om Istanbul te bezoeken zijn april-juni en september-oktober. Als je hitte goed verdraagt kun je op het hoogtepunt van de zomer gaan, in juli-augustus.

Openbaar vervoer in Istanbul

In Istanbul is openbaar vervoer erg druk. De stad kent zowel metro, bus als tram, en als je de Bosporus moet oversteken zijn er veerboten. Het metronetwerk is modern maar niet groot. De oude wijken zijn helaas nog niet verbonden, wat wel voor bus en tram geldt. Een kaartje voor het openbaar vervoer kost altijd hetzelfde, hoe ver je ook gaat. Buiten het spitsuur is de taxi een goed alternatief: ze zijn dan snel en de prijzen vallen erg mee.

Bezienswaardigheden en musea in Istanbul

Istanbul is een erg oude stad en er zijn veel bezienswaardigheden te zien. Een van de schitterendste bouwwerken ter wereld is de Hagia Sophia, die werd voltooid in 536. Het begon als kerk, werd later omgebouwd tot een moskee en sinds 1934 is het een museum. Het beschikt over een indrukwekkende koepel; alleen de Sint Pieter in Rome is groter. Binnen kun je Byzantijnse mozaïeken aanschouwen. De Hagia Sophia staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De islamitische evenknie van de Hagia Sophia is de Blauwe moskee uit het begin van de 17e eeuw. De grote koepel wordt omringd door halve koepels en de moskee telt maar liefst zes minaretten: het levert een knap staaltje symmetrie op. Binnen is de moskee bedekt met 20.000 roodbruine, groene en blauwe tegeltjes. De marmeren gebedsnis met fijn beeldhouwwerk is indrukwekkend mooi. De toegang is gratis. Let op, tijdens de gebeden is de moskee niet toegankelijk.

Ook een bezoek waard is het Topkapi Paleis, waar verscheidene sultans resideerden. Het is een typisch oosters paleis met een imposant interieur. Tegenwoordig huisvest het een museum en een rondgang door de harem is een aparte ervaring. Je kunt er ook de schatten van de sultans bewonderen: juwelen, sieraden en enkele smaragden van ruim 3 kilo.

Een van de grotere musea ter wereld is het Archeologisch Museum. Er zijn ruim een miljoen voorwerpen: onder meer kunst van het Ottomaanse Rijk, keramiek en sarcofagen. Het gebouw herbergt nog twee musea; het Tegelpaviljoen met schitterende vloeren en het Museum van het Oude Midden Oosten. Ook een museum met een uitgebreide collectie is het Museum van Turkse en Islamitische Kunst. Het richt zich op de 8e tot de 20e eeuw en je vindt er magnifiek versierde korans, tapijten en porselein.

Shoppen in Istanbul

Istanbul heeft genoeg te bieden qua shoppen. In de deftige wijk Nişantaşı zijn veel kunstwinkels en boetiekjes gevestigd. Je treft er ook de duurdere merken als Prada en Chanel en mainstream merken als Zara en H&M. In winkelcentrum Astoria ben je zo een halve dag verder: er zijn veel luxe winkels te vinden maar ook een zwembad en zelfs een spa, de Anantara Spa. Een aanrader is ook de Cevahir Mall, een fraai winkelcentrum die meer dan 300 winkels huisvest.

Maar Istanbul is vooral de stad van bazaars met een oosters sfeertje. De grootste is de Grand Bazaar, een labyrint met ruim 4000 zaakjes. Je koopt er de duurdere souvenirs, tassen, sieraden en tapijten. De paden zijn bij elkaar zo’n 16 kilometer lang. Let op, afdingen is er de norm. Een kleinere, meer overzichtelijke bazaar is de Arasta Bazaar, waar je kleding, sieraden, tassen en handgeweven tapijten en kleden vindt.

En dan is er de Egyptische Bazaar, waar je allerhande specerijen kunt inslaan. Het is er zeer kleurrijk en bovendien een feest voor de neus. Naast kruiden kun je er souvenirs en sieraden scoren.

Eten in Istanbul

Op culinair gebied is er veel te beleven in Istanbul. In de wijk Tünel zijn zeer veel restaurants en eetcafés gevestigd met gerechten van over de hele wereld. Turkse gerechten eet je bij Doy-Doy; denk aan Turke pizza, kebab en Turkse salades. Je kunt er ook lekker smikkelen van desserts als Turks fruit en Baklava. Ook bij Çiya Sofrasi kun je heerlijk Turks eten. De chef haalt zijn ingrediënten uit het hele land en hij verandert wekelijks het menu.

Een mix van mediterraans en Turks eet je bij Cezayir, een stijlvolle zaak die uit meerdere ruimtes bestaat. Je vindt er ook een overdekt terras en een bar. Heb je zin in heerlijk Italiaans eten? Bij Mezzaluna smul je van -vogens sommigen- de lekkerste pizza’s en pasta’s van Istanbul. Als je in luxe wil dineren is de Four Seasons een aanrader. Het menu is erg gevarieerd en je kunt er de hele dag terecht.

Nachtleven in Istanbul: genoeg te beleven

In Istanbul is de nacht zo voorbij. Bij het Taksimplein in de Europese wijk vind je veel bars en clubs en in de zomer vinden er veel feesten in de open lucht plaats. Als je een show van echte buikdanseressen wil zien is Çalik een aanrader, evenals de Orient House. Lurken aan een authentieke waterpijp doe je in de wijk Tophane, waar veel waterpijp-barretjes zijn gevestigd. De ambiance is er vaak huiselijk en intiem.

Een zeer chique club is de Blacck. Hier komt de Turkse jetset graag een drankje doen. Stijlvol zwart is de overheersende kleur en er hangt veel kunst aan de muren. Verassend genoeg vind je er ook zwembaden. In het weekend kom je niet zomaar binnen dus reserveren is aangeraden. Club Sortie is ook een zaak waar veel van de Turkse jetset zich ophoudt. Het is groot, hip en je kan er ook dineren.

En dan is er de Reina, een grote club met uitzicht op de Bosporus. Ook hier kan je eten en elke avond wordt het publiek opgezweept door talentvolle dj’s. De Reina is erg populair onder jonge Turken. Wil je naar een club waar ook live-muziek is? Dan is club Babylon een aanrader. Hetzelfde geldt voor het populaire Peyote Nevizade. Ze serveren er de lekkerste drankjes en hapjes en de muziek varieert van Turkse rock tot jazzmuziek.

Stedentrip Istanbul boeken

Denk je erover een stedentrip naar Istanbul te boeken? Online kan je het makkelijk en snel regelen, volledig naar je wensen. Veel reisbureaus hebben verschiIlende trips naar Istanbul in hun aanbod. Een eenvoudig hotelletje of juist een hotel voorzien van alle luxe, een vliegreis of met de trein, het kan allemaal. Waar je ook voor kiest, Istanbul zal een grote indruk op je maken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: f-a-weimar
Aantal keer gelezen: 3570x
Toegevoegd: 17-02-2016 05:50
Gewijzigd: 19-02-2016 00:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3733 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!