vrouw bij de tandarts

Tandartsverzekering afsluiten

vrouw bij de tandartsDe tandartskosten worden sinds een aantal jaar niet meer standaard vergoed in de basisverzekering, behalve voor personen die jonger zijn dan 18 jaar en voor een aantal specifieke tandartskosten. Als je wel verzekerd wilt zijn voor tandartskosten, dien je hier een aparte tandartsverzekering voor af te sluiten. Welke mogelijkheden zijn er dan precies en hoe kun je een tandartsverzekering afsluiten? In dit artikel vertellen we je hier alles over.

Welke tandartskosten worden nog wel vergoed door de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt nog wel een aantal specifieke tandartskosten voor personen die ouder zijn dan 18 jaar. Hieronder valt bijvoorbeeld chirurgische tandheelkundige hulp, mits deze zorg wordt uitgevoerd door een geregistreerde kaakchirurg. Paradontale chirurgie, ongecompliceerde extracties en het aanbrengen van een tandheelkundig implantaat vallen hier niet onder. Ook een röntgenonderzoek voor de chirurgische tandheelkundige hulp op verzoek van of uitgevoerd door de geregistreerde kaakchirurg wordt door de basisverzekering vergoed. Verder ben je met de basisverzekering ook verzekerd tegen de kosten van uitneembare kunstgebitten.

Ook de kosten van bijzondere tandheelkundige zorg vallen nog onder de basisverzekering. Hier heb je recht op als je een niet-tandheelkundige lichamelijk of geestelijke aandoening hebt of een ernstige groeistoornis, ontwikkelingsstoornis of verworven afwijking van het tand-kaak-mondstel. Verder is hier sprake van als je een medische behandeling moet ondergaan, waarvan het resultaat medeafhankelijk is van tandheelkundige zorg. Voordat je een behandeling ondergaat is het wel verstandig om eerst even contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Bij sommige verzekeraars moet je namelijk wel van tevoren toestemming krijgen om de behandeling vergoed te krijgen en het kan ook zijn dat er sprake is van een eigen bijdrage.

Soorten tandartsverzekeringen

Als je je wilt laten verzekeren voor tandartskosten, kun je kiezen uit verschillende soorten tandartsverzekeringen. Je kunt bij je zorgverzekeraar bijvoorbeeld een aanvullende verzekering afsluiten die een dekking biedt voor tandartskosten. Een groot aantal verzekeraars biedt aanvullende verzekeringen aan met alleen een dekking voor tandartskosten, maar er zijn ook een aantal verzekeraars waarbij je alleen een complete aanvullende verzekering kunt afsluiten. In het tweede geval biedt de aanvullende verzekering dus ook dekkingen voor andere vormen van zorg, maar je bent daarom ook duurder uit.

Verder kun je ook een losse tandartsverzekering afsluiten bij een aantal aanbieders. Je hoeft dan dus niet bij hen een basisverzekering af te sluiten. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je bij je huidige zorgverzekering alleen een complete aanvullende verzekering kunt afsluiten en dit te duur vindt. Sommige verzekeraars die een losse tandartsverzekering aanbieden voeren geen acceptatietoetsing uit. Het kan zijn dat je bij je aanvraag voor een aanvullende verzekering met een dekking voor de tandartskosten wordt geweigerd bij je huidige verzekeraar, als je een zeer slecht gebit hebt. In dat geval kun je dus wel bij een aantal aanbieders terecht voor een losse tandartsverzekering, omdat zij geen acceptatietoetsing uitvoeren.

Tandongevallenverzekering

Je kunt naast een tandartsverzekering ook kiezen voor een tandongevallenverzekering. De tandartskosten worden in dat geval niet gedekt, behalve de tandartskosten als gevolg van een ongeval. Deze verzekering kan een goede keuze zijn als je een goed gebit hebt, maar je wel wilt verzekeren voor eventuele tandartskosten bij een ongeval. Een tandongevallenverzekering is ook een stuk goedkoper dan een tandartsverzekering.

Heb jij een tandartsverzekering nodig?

Wil je een tandartsverzekering afsluiten? Bepaal dan eerst of je dit wel nodig hebt en of dit niet alleen maar extra kosten met zich meebrengt. Als je een goed gebit hebt en zelden extra behandelingen nodig hebt bij de tandarts, dan is een tandartsverzekering afsluiten eigenlijk niet nodig. Vraag je tandarts ook nog even of hij verwacht dat je in de komende één of twee jaar een dure ingreep nodig hebt. Vergelijk de verwachte kosten van de tandarts altijd met de kosten van een tandartsverzekering. Wil je een tandartsverzekering afsluiten om je te verzekeren tegen tandartskosten als gevolg van een ongeval? Kies dan voor een tandongevallenverzekering.

Als je een slecht gebit hebt, is het vaak wel een goed idee om een tandartsverzekering af te sluiten. Het kan echter wel zo zijn dat de zorgverzekeraar je aanvraag weigert, als je gebit erg slecht is. In dat geval kun je wel nog een losse tandartsverzekering afsluiten bij een aanbieder die geen acceptatietoetsing uitvoert.

Waar moet jouw tandartsverzekering aan voldoen?

Bedenk de voorwaarden waar een tandartsverzekering voor jou aan moet voldoen. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte van de vergoeding en het gedeelte dat je eventueel nog zelf moet betalen. Ook is het belangrijk om te bepalen waarvoor je wel en niet verzekerd wilt zijn. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde vergoedingen namelijk uit, bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon. Als jij verwacht dat je in het komende jaar één of meerdere kronen moet laten plaatsen, kun je dan beter voor een verzekering van een andere verzekeraar kiezen.

Tandartsverzekering vergelijken

Als je precies weet wat voor tandartsverzekering je wilt, kun je vervolgens de premies van een tandartsverzekering vergelijken. Dit kun je uiteraard zelf doen door naar de websites van de verschillende verzekeraars te gaan en de premies te berekenen, maar het is eenvoudiger om dit op een vergelijkingswebsite te doen. Je hoeft dan slechts eenmalig je gegevens en wensen in te vullen en deze website maakt dan voor jou een overzicht van de premies van de verschillende tandartsverzekeringen die er beschikbaar zijn. In sommige gevallen kun je ook nog profiteren van een korting op de premie, als je de tandartsverzekering ook via de vergelijkingswebsite afsluit.

Houd bij het vergelijken van tandartsverzekeringen wel rekening met de maximale vergoeding die wordt uitgekeerd en kijk ook of je wel of niet een percentage zelf moet betalen. Onderzoek ook of er bepaalde vergoedingen zijn uitgesloten of je hiervoor zelf een eigen bijdrage moet betalen.

Tandartsverzekering afsluiten

Zodra je hebt bepaald welke tandartsverzekering voor jou het beste en het voordeligst is, kun je de tandartsverzekering afsluiten. Als je de premie hebt berekend op de website van de aanbieder, kun je hier direct de tandartsverzekering afsluiten door te bevestigen dat je het eens bent met de premie. Op de vergelijkingswebsite werkt dit eigenlijk op dezelfde manier. Wellicht dien je ook een aantal vragen in te vullen over je tandheelkundig verleden en/of verwachtingen. De verzekeraar zal je vervolgens binnen een aantal dagen laten weten of je aanvraag wel of niet is goedgekeurd.

Hoe kun je een tandartsverzekering opzeggen?

Het kan zijn dat je een tandartsverzekering wilt opzeggen. Hierbij dien je rekening te houden met de opzegtermijn die geldt bij jouw verzekeraar. Vaak dien je minimaal een maand van tevoren op te zeggen en de tandartsverzekering wordt dan opgezegd voor het einde van jaar. Een tandartsverzekering sluit je namelijk over het algemeen voor minimaal een jaar af.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3434x
Toegevoegd: 26-02-2016 16:54
Gewijzigd: 02-07-2016 15:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!