tractatie

Traktatie geboorte, leuke ideeën

tractatieEen zoon of dochter gekregen? Gefeliciteerd! Wat ga je trakteren bij de geboorte? We geven je in dit artikel diverse ideeën.

Nieuw leven wordt gevierd

Er is altijd wel iets te bedenken om een feestje te vieren voor de fuifnummers onder ons, een verjaardag, de trouwdag, een jubileum, het behalen van een diploma, de aankoop van een woning enz. Een geboorte echter wordt niet alleen door fuifnummers maar door iedereen gevierd. Nieuw leven raakt iedereen. De aankondiging van een zwangerschap kan zelfs al reden zijn voor koffie met gebak. De nieuwe ouders zijn blij en willen hun naasten mee laten genieten van het blijde nieuws. De meeste aanstaande ouders wachten met de bekendmaking van de zwangerschap totdat de eerste drie maanden voorbij zijn (de meest risicovolle periode).

Is de echo oké dan mag het blijde nieuws verspreid worden. De gelukkige aanstaande ouders krijgen al kaartjes en berichtjes en worden gefeliciteerd. Nog wel een poosje geduld voordat het kindje er zal zijn. Toch wordt er vaak al snel met de voorbereidingen begonnen, niet omdat het moet maar omdat het zo leuk is om te doen. Familie zal wellicht met verschillende kleertjes en speelgoed op bezoek komen "want die hadden ze toch nog liggen". Je drinkt samen wat met het bezoek, de traktatie geboorte laat nog even op zich wachten. Je  fantaseert over de toekomst met je kindje. Wat gaat er allemaal veranderen?

Traditie beschuit met muisjes

Ken jij Jacques Vriens en het verhaal over beschuit met meisjes, een verspreking van een kersverse vader, die in zijn klas vertelde over de geboorte van zijn kind en beschuit met muisjes (hij zei "meisjes") trakteerde? Een leuke verspreking, kinderen lagen in een deuk, wat een diepe indruk maakt nieuw leven! De erg oude traditie beschuit met muisjes is nog steeds populair. Waren er vroeger alleen roze muisjes, tegenwoordig gebruik je roze muisjes bij de geboorte van een meisje en blauwe muisjes bij de geboorte van een jongen.

Ontstaan traktatie geboorte beschuit met muisjes

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe de traditie van de beschuit met muisjes is ontstaan? Beschuit met muisjes is in elk geval een typisch Nederlandse gewoonte als traktatie geboorte.

  • Een geboorte werd ook vroeger gevierd, nieuw leven! De moeder en de kraamvisite werden op iets lekkers getrakteerd, meestal iets dat zoet was. Dit zijn op den duur de beschuiten met muisjes geworden als traktatie geboorte.
  • Waarom beschuit met muisjes? De muisjes zijn gemaakt van suiker en anijszaad. Anijszaad zou goed zijn voor borstvoeding en voor de baarmoeder. Dus naast lekker zou deze traktatie geboorte ook goed zijn voor de zojuist bevallen vrouw. Beschuit was vroeger een luxe product en erg duur.
  • Beschuit werd alleen gegeten bij feestelijke gebeurtenissen zoals een geboorte. Tegenwoordig is beschuit een normaal en vaak gegeten product bij het ontbijt. Nog steeds worden er als traktatie geboorte beschuiten met muisjes geserveerd. Tip: geleerd van de kraamhulp.
  • Moet je veel beschuiten met muisjes als traktatie geboorte maken, doe dan het hele pakje muisjes in een bak of schaal, smeer de beschuiten en leg ze op hun kop in de bak zodat er muisjes aan blijven plakken. Op deze manier gaat het maken van de beschuiten met muisjes veel sneller en wordt er niet zo geknoeid met de traktatie geboorte, de beschuit met muisjes. Er zitten dan namelijk precies voldoende muisjes op de beschuiten. Probeer het eens!
  • Nog een tip: komen er veel kleine kinderen op kraamvisite dan kun je in plaats van beschuiten ook krokante toastjes smeren en daar de muisjes op doen. Kleine kinderen eten vaak geen hele beschuit op, laten deze vallen enz. Serveer een schaal kleine toastjes met muisjes dan kunnen kinderen die dat lusten er meer dan één nemen.

Heerlijke alternatieven traktatie geboorte

Traktatie geboorte, wijk gerust eens af van de traditionele beschuit met muisjes of doe het beide. Er zijn zo'n lekkere alternatieven te koop of zelf te maken. Nu volgen enkele voorbeelden van traktatie geboorte die helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken of je bestelt een traktatie geboorte bij je warme bakker, banketbakker of chocolaterie.

  • Zit er een fijne bakker bij je in het dorp of in de stad? Informeer naar de mogelijkheden en de kosten van een lekkere (slagroom) taart met de naam van de baby erop. Veel bakkers kunnen er een fraaie traktatie geboorte van maken. Je kunt vragen om er muisjes op de doen als het een slagroomtaart betreft of je doet de muisjes er thuis zelf op.
  • Zo kun je ook mooie bonbons laten maken bij de banketbakker of chocolaterie speciaal als traktatie geboorte. De medewerker kan je zeer waarschijnlijk wel wat voorbeelden laten zien van traktatie geboorte of je kijkt online. Dit kun je ook zelf maken, maar dan moet je erg veel geduld hebben en wat ervaring is ook handig.
  • Het volgende is eenvoudig om zelf te doen en is zeer geschikt als je al enkele kinderen hebt. Zij zullen ervan smullen: lange vingers, witte chocolade smelten en dan een deel van de lange vingers voorzien van chocolade en dit deel versieren met muisjes, dit doe je uiteraard als de chocolade nog niet hard is.
  • Cupcakes bakken is een rage geweest en nu nog steeds worden er op feestjes op woensdagmiddag, in het weekend en op een clubje vaak cupcakes gebakken. Dit verveelt namelijk nooit, want de versiering kan telkens anders zijn en het bakken van de cupcakes kan door iedereen worden gedaan. Om er een speciale traktatie geboorte van te maken kun je ervoor kiezen om blauwe of roze glazuur te gebruiken en voordat het glazuur hard is bestrooi je het met muisjes. Eenvoudig om te maken, leuk om te zien en lekker om op te eten, deze traktatie geboorte.

Slagroomsoesjes zijn ook een zeer gewilde lekkernij bij allerlei feestelijke gelegenheden. Dus waarom niet als traktatie geboorte? Je kunt ervoor kiezen de soesjes kant en klaar te kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Zijn de soesjes klaar dan smelt je witte chocolade om de soesjes daarin onder te dompelen, vervolgens gaat een deel van het soesje in de bak met muisjes, roze of blauwe. Wacht niet te lang, wacht niet totdat de chocolade hard is geworden maar dompel de soesjes in de gesmolten chocolade. Succes verzekerd. Je hebt dan een heerlijke traktatie geboorte.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2937x
Toegevoegd: 10-10-2016 09:15
Gewijzigd: 02-11-2016 00:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3431 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!