In Nederland kunnen we de hele avond smullen in een tapas restaurant. De Spanjaarden zien het echter vooral als een hapje dat bij alcohol wordt geserveerd. Sterker nog, bij een glas wijn of een biertje krijg je in een Spaanse eetgelegenheid vaak automatisch tapashapjes als brood, olijven of een kaasplankje erbij. Toch neemt de populariteit van tapas in Nederland nog steeds toe, ook al eten we deze hapjes dan wel gewoon als een maaltijd. Uit eten in een tapas restaurant wordt tegenwoordig ook door steeds meer Nederlanders gedaan.
Het aantal tapas restaurants in Nederland kan niet op tegen de Spaanse restaurants. Daar bevinden zich er naar schatting wel 13.000. Wel hetzelfde in Nederland en Spanje is de gezelligheid die het eten van tapas met zich meebrengt. Het maakt niet uit met hoeveel personen je aan een tafel gaat zitten, en hoe er gegeten wordt. Tapas mag je nuttigen met de vork, maar soms ook met je handen. Ook een leuk weetje: de barmannen bepalen de rekening aan de hand van het aantal prikkers op je bord.
Het is niet precies duidelijk wanneer tapas is ontstaan. Haar geschiedenis gaat waarschijnlijk eeuwen terug. De Spaanse regio Andalusië wordt gezien als de bakermat van de populaire hapjes. Mensen ergerden zich destijds aan de vliegen en ongedierte die in hun drankjes vlogen. Om dit te voorkomen legden ze een stukje brood met ham of kaas op hun drankje. De meervoudsvorm van tapas is het Spaanse ‘tapa’, wat niet verrassend ‘afdekken’ betekent.
Uit eten gaan in een tapas restaurant is afwisselender dan andere eetgelegenheden. De verschillende hapjes zorgen immers voor de nodige variatie. Bovendien is er voor elke restaurantbezoeker wel het perfecte hapje te vinden. Alle smaken komen voorbij in een tapas restaurant, of je nu van warm, koud, vers, rauw, zoet of zout houdt.
Het aantal tapas hapjes in een Spaans restaurant is echt teveel om op te noemen. Elke Spaanse regio heeft namelijk weer zijn eigen aperitief. In Zuid-Spanje is men bijvoorbeeld dol op ‘albondigas’, oftewel pittige Spaanse gehaktballetjes. Dit hapje wordt ook in Nederlandse tapas restaurants geserveerd. Ook kleine stukjes brood die ‘pinxtos’ worden genoemd, gemarineerde ansjovis en calamares vallen bij de gemiddelde tapas eter in de smaak.
Het gebruik van tapas in Spaanse restaurants had nog een andere functie. Restauranthouders ontdekten dat bezoekers meer drank bestelden als ze zoute hapjes nuttigden. Dus werd het serveren van ‘tapa’ voortaan een vast onderdeel van de consumptie. Twee vliegen in een klap dus. Tapas verspreidde zich in de loop der tijd over de hele wereld. Niet alleen als voorafje, maar ook als een volledige maaltijd in speciale tapasbars.
Gezonde en verse ingrediënten vormen een essentieel onderdeel van tapas. De producten worden bij wijze van spreken zo uit de tuin geplukt. Door de kleine hoeveelheden is tapas een ideale oplossing wanneer je af wilt vallen en toch graag uit eten wil. Bovendien is er tussen het serveren van de gerechten door even pauze. Niet alleen een goed moment om gezellig te kletsen, maar ook om even bij te komen van het eten. Sommige tapas hapjes zijn erg verfijnd, andere kun je eventueel ook thuis maken. Denk bijvoorbeeld aan kaas, chorizo, ham en paprika. In bijna elk tapas gerecht vind je dit wel terug. Uiteraard mis bij het zelf maken wel de sfeervolle ambiance van een tapas-restaurant.
Eten in een tapas restaurant is ook voor veel Nederlanders tegenwoordig een gezellig avondje uit. In bijna elke stad zijn de tapasbarretjes- en restaurants als paddenstoelen uit de grond geschoten. In onze hoofdstad Amsterdam bevinden zich tientallen tapasrestaurants, waarvan enkele toppers. Een aanrader is bijvoorbeeld Amos a Ver in de gezellige Amsterdamse wijk De Pijp.
Hier waan je je in Spaanse sferen dankzij de houten tafels en muurschilderingen die dit prachtige Zuid-Europese land weergeven. Echte Spaanse tapas als in wijn gemarineerde chorizo en gebakken aardappelen in tomatensaus proef je ook in restaurant ‘El Olivo in Utrecht’. De recensies van dit restaurant, dat haar deuren opende in 2011, zijn bijzonder positief.
Ook in de rest van Nederland kun je prima uit eten in een tapas restaurant. Zo vind je in Wijk van Duurstede restaurant ‘Pepe’s’. Hier serveert men niet alleen Spaanse, maar ook Italiaanse hapjes. De open keuken in het restaurant geeft bovendien een goede indruk. Of reis af naar het zuiden des lands, met een bezoek aan restaurant La Bodega in Maastricht. Deze eetgelegenheid draait om authenticiteit. Zo is het gevestigd in een 17e eeuws pand en zie je overal wandtegels in Moorse stijl.
De Noorderlingen hoeven gelukkig ook niet zonder tapas. Verborgen in een klein straatje ligt een echte parel in de vorm van restaurant Tapasco in de Haddingedwarsstraat. In dit restaurant achter de Groningse vismarkt beleef je met hapjes als gefrituurde Spaanse paprika’s een gezellige en smaakvolle avond. Ook restaurant Cervantes is een geliefde plek om kennis te maken met de Spaanse keuken. Dankzij het donkere meubilair in combinatie met grote wandschilderingen ademt het een Spaanse sfeer uit.
Wat betreft tapas restaurants is er een nieuwe ontwikkeling gaande. Steeds vaker openen buffet restaurants waar je ook tapas kunt eten de deuren. Hierbij wordt het eten geserveerd op grote schalen, en mag je opscheppen zoveel je wilt. Brasserie Van Poort in Brabant is een van de restaurants waar een tapas-buffet tot de mogelijkheden behoort.
Steeds vaker wordt tapas ook ’s middags genuttigd. De hapjes zijn dan ook prima voor een smakelijke lunch in combinatie met een wijntje. Diverse restaurants serveren bij de middagtapas tegenwoordig ‘gazpacho’. Dit is een koude tomatensoep met groenten.
Tapas restaurants hanteren een aantal vaste regels om het hun gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken. Deze regels kun je uiteraard zelf ook hanteren in je eigen keuken. Ten eerste is het belangrijk om de tapas zo gevarieerd mogelijk te laten zijn. De meeste eetgelegenheden serveren bijvoorbeeld een combinatie van zowel koude als warme tapas. Ook vind je op sommige bordjes vlees, en op andere weer groente, vis of kaas. Om het menu af te maken krijg je er ook vaak stokbrood of ciabatta bij geserveerd.