Urineverlies, het gevolg van een medische aandoening

Urineverlies, het gevolg van een medische aandoening

Urineverlies, het gevolg van een medische aandoeningIn Nederland heeft 1 op de 5 vrouwen last van urine verlies boven de 65 jaar. Dit geldt voor 1 op de 10 mannen. Het is daarom een serieus onderwerp waar over gepraat moet worden. In dit artikel lees wordt er doorgenomen wat urineverlies precies inhoud, de oorzaken ervan en hoe dit behandeld/verzorgd kan worden.

Wat is Urineverlies?

Urine verlies is het ongewild verliezen van druppeltjes urine tot bijna de gehele blaasinhoud. Urineverlies ontstaat in de meeste gevallen omdat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Er zijn hevige en mildere vormen van urineverlies. Mocht je dagelijks leven leiden door het hevige urineverlies wordt er snel geadviseerd om naar de huisarts of uroloog te gaan. Bij mildere vormen van urineverlies zijn diverse absorberende materialen vaak al genoeg.
Als jij urineverlies hebt en jij dit probleem op een goede manier weet te tackelen dan kun je gemakkelijk het leven door lopen. Besef wel altijd dat als jij of een dierbare last heeft van urine verlies, je niet de enige bent. Er zijn veel verschillende oorzaken die urineverlies als gevolg kunnen hebben.

Oorzaken van urineverlies

Je kunt de blaas als een soort ballon zien. De bekkenbodemspieren zorgen er voor dat de urine je lichaam niet verlaat zonder dat je dit wilt. Er staat constant spanning op deze spieren. Als je naar de wc gaat om te plassen trek je de blaas samen en ontspan je de bekkenbodemspieren. Hierdoor wordt de urine uit je blaas gepompt.
De oorzaak van urine verlies ligt meestal bij een niet goed werkende bekkenbodemspieren. Deze kunnen de urine niet meer tegenhouden. Dit zou bijvoorbeeld kunnen komen door een prostaat probleem bij de mannen. Voor de vrouwen zou het kunnen komen door de zwangerschap of de bevalling. Het zou ook kunnen komen door een urineweg en/of blaasontsteking die je opgelopen hebt. Daarnaast kan het ook een bijwerking zijn van een geneesmiddel die je inneemt of zou het een gevolg kunnen zijn van een chirurgische ingreep.
Ook is het mogelijk last te krijgen van urineverlies door te weinig te drinken. Door weinig te drinken wordt je urine geconcentreerder. Gevolg hiervan is dat je urine meer afvalstoffen bevat waardoor je blaas geïrriteerd kan raken. Als je lange tijd niks drinkt dan kan je blaas op den duur minder urine vasthouden. Zorg er daarom voor dat je voldoende (water) drinkt. Daarnaast zou het ook kunnen komen door overgewicht. De reden hiervoor is dat een zwaar lijf op de bekkenbodemspieren kunnen drukken. Dit kan beschadigingen aanrichten bij deze spieren.
Als laatst kan het ook komen door ouderdom. Lichaamsfuncties kunnen over de jaren minder goed gaan werken en ook door bijvoorbeeld dementie kun je de controle kwijtraken over de bekkenbodemspieren.

 



Vormen en symptomen van urineverlies

De ene persoon heeft veel last van urine verlies en de ander heeft er veel last van. De oorzaken kunnen verschillen, maar dit wilt niet zeggen dat het erg vervelend kan zijn. In een vroeg stadium zou het zelfs verholpen kunnen worden. Hiervoor is het altijd goed om even met je huisarts of apotheker te praten. Op deze manier kun je bepalen welke behandeling en producten je nodig hebt om te helpen. Wel zijn er veel verschillende voren van urine verlies. Elke vorm heeft ook een eigen soort symptoom.
Aandrang urineverlies is een vorm waarbij je plotseling naar de wc moet gaan. Dit heeft vaak een gevolg van ongewild urineverlies. Het symptoom van deze vorm is dat je plotseling of veelvoudig je blaas moet legen. Dit wilt zeggen dat je meerdere keren in de nacht op moet staan om naar de wc toe te lopen.
Ook kun je last hebben van overloop urineverlies. Dit is een vorm waarbij je veelvoudig of continu druppels urine verliest. Symptomen hiervan zijn dat je het gevoel hebt dat je blaas niet helemaal leeg is en is er kans dat je zwakke straal hebt bij het plassen zelf.
Stress- of inspanning urineverlies spreekt redelijk voor zich. Je verliest urine wanneer er druk op spanning op de blaas staat. Symptomen hiervan zijn dat je urine verliest wanneer je niest, hoest, sport, lacht of misschien iets zwaars optilt.
Daarnaast zou je ook last kunnen hebben van een gecombineerde urine verlies. Dit is aandrang en inspanning urineverlies in een. Dit wilt zeggen dat je niet alleen plotseling naar de wc toe moet, maar ook urine verlies bij een klein beetje inspanning.

Mogelijkheid tot behandeling van urineverlies

Om deze paragraaf positief te beginnen zijn 80% van de gevallen van urine verlies te behandelen door de technieken van tegenwoordig. Je kunt urineverlies tegengaan door middel van blaastrainingen, kegel oefeningen, medicatie en het aanpassen van je levensstijl.
Door middel van blaastrainingen wordt je wc gedrag genormaliseerd door langzaam, maar zeker de tijd tussen elk toiletbezoek te verlengen. Daarnaast zorg je er ook voor dat je je blaas ook echt leegt. Deze trainingen zijn vooral bedoeld voor de mensen die last hebben van aandrang urineverlies.
Met kegeloefeningen train je de bekkenbodemspier. Deze oefeningen helpen goed bij mensen die last hebben van stress en inspanning urineverlies. Wel wordt er geadviseerd even langs de fysiotherapeut te gaan voor je begint met deze oefeningen.
Medicatie samen met de daarbij passende oefeningen wilt ook wel eens goed helpen. Daarnaast geeft de huisarts ook wel eens alleen de geneesmiddelen. Zorg er wel voor dat de huisarts precies weet wat het probleem is, want sommige medicatie kan het urineverlies alleen maar erger maken.
Als laatst kan het ook belang zijn dat je verandering moet maken in je levensstijl. Drink bijvoorbeeld 1.5L – 2L water per dag en vermijdt koffie, thee en alcohol. Deze dranken zorgen er voor dat je meer urine produceert dan normaal. Ga daarnaast alleen naar het toilet als je echt moet, ga niet zomaar. Je lichaam zal er namelijk gewend aan raken. Let ook op je gewicht. Zoals eerder gezegd kan overgewicht een oorzaak zijn van urineverlies doordat er teveel gewicht op de bekkenbodemspier komt te staan. Ook is het goed om eventuele bijwerkingen van medicijnen die je neemt na te kijken. Het zo namelijk kunnen dat een van die bijwerkingen urine verlies is. In dat geval zou je een ander voorschrift aan je huisarts kunnen vragen.

Er zijn verschillende oorzaken die urine verlies tot gevolg kunnen hebben. Deze oorzaken kunnen ook leiden tot verschillende vormen van urineverlies. Let daarom goed op je levensstijl om het urineverlies vroegtijdig te voorkomen. Heb jij last van urineverlies? Zoek dan zo snel mogelijk hulp door naar je huisarts te stappen. In een vroeg stadium kun je hier sneller van genezen.
Weet dat als jij of een dierbare last heeft van urine verlies, je niet de enige bent.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 3164x
Toegevoegd: 20-03-2019 10:35
Gewijzigd: 22-03-2019 12:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!