Utrecht het hart van ‘t land

Utrecht het hart van ‘t land

Utrecht het hart van ‘t landUtrecht is de hoofdstad van provincie Utrecht en vormt het middelpunt van Nederland. Als je met de trein reist is de kans groot dat je op Utrecht moet overstappen aangezien Utrecht midden in het land ligt en een grote overstap plaats is voor treinreizigers. Ook vormt het een knooppunt van wegen waardoor het met de auto makkelijk te bereiken is. De stad Utrecht op zich is zeker een bezoekje waard en wij zullen vertellen waarom!

In ’t hartje van ‘t land

Utrecht heeft vanwege de Dom van Utrecht ook wel de Domstad genoemd. Het bevindt zich in de Randstad waardoor het heel goed te bereiken is via de snelwegen. De verbinding met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is goed geregeld waardoor je makkelijk een dagje de stad kan bezichtigen en winkelen.

Korte geschiedenis Utrecht

Utrecht was een van de eerste steden in ons land die stadsrechten kreeg. De stad heeft zijn bestaan te danken aan de Romeinen die deze plaats als een militaire basis gebruikten. Als de Romeinen er niet waren geweest dan bestond de stad Utrecht niet zoals het er nu uitziet. Zij hebben namelijk mooie gebouwen en monumenten achtergelaten en noemden deze stad ook Traiectum. Deze naam had de stad te danken aan zijn plaats waar het mogelijk was de rivier de Rijn over te steken.   De stad is altijd erg gewild geweest door verschillende volkeren. De Romeinen, Friezen, Franken, Vikingen en Fransmannen hebben gestreden om de stad Utrecht in handen te krijgen.

Vrede van Utrecht

Ook een interessant weetje is dat in Utrecht een van de belangrijkste internationale verdragen uit onze geschiedenis is getekend, namelijk de Vrede van Utrecht. Met dit verdrag kwam er een einde aan de Spaanse successie oorlog en de religieuze conflicten  waarmee de bloedige oorlogen in Europa voorbij leken.

Bezienswaardigheden van Utrecht

In deze stad is er heel veel te zien. Het barst namelijk van de monumenten, historische gebouwen en  kerken. Hieronder zetten we een aantal leuke bezienswaardigheden en activiteiten op een rij die bij de stad Utrecht horen.

Data Recovery Utrecht, experts in herstel van harde schijven, SSD's en meer. Betrouwbare Data Recovery Service in Utrecht en omstreken. Domtoren

Als we aan Utrecht denken dan denken we aan de Domtoren die in het centrum van de stad ligt. Het staat symbool voor de stad waardoor de stad ook wel de Domstad genoemd wordt. De Dom is met zijn 112 meter hoogte de hoogste kerktoren van Nederland. Het is mogelijk om de Domtoren helemaal naar boven te beklimmen via de trap. Hiervoor gelden wel bepaalde openingstijden die makkelijk te vinden zijn via het internet bijvoorbeeld via de site domtoren.nl. Naast de Domtoren ligt de Domkerk. Deze kerk is ook zeker een bezoekje waard vanwege zijn prachtige gotische bouwstijl. Naast de Domkerk zijn er vele andere indrukkende kerken in de binnenstad, zoals bijvoorbeeld de Janskerk, Pieterskerk, Niolaïkerk en Geertekerk. De Universiteitsbibliotheek op de Uithof is ook geliefd bij cultuur/architectuur snuivers, vanwege zijn bijzondere bouwstructuur. Dit ligt wel iets verder van de binnenstad vandaan.

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een van de meest geliefde musea onder jongeren, maar ook ouderen. Dit museum biedt een dagje vol beleving en avontuur. Er zijn diverse soorten treinen te bezichtigen uit verschillende periodes uit de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Er wordt een tocht gemaakt door verschillende werelden die uitleggen hoe locomotieven en treinen tot stand zijn gekomen en hun productieprocessen. Ook zijn er koninklijke rijtuigen te bezichtigen die laten zien hoe Koninklijke leden werden vervoerd en in wat voor wachtkamers ze ontvangen werden. Daarnaast is er een plek voor een lekker hapje en een drankje in de museumrestaurant in het Spoorwegmuseum.

Uitgaansgelegenheden in Utrecht

Ook zijn er veel uitgaansgelegenheden in de stad Utrecht. Utrecht staat bekend als een echte studentenstad vanwege de vele studentikoze kroegen en barretjes. Voor niet-studenten is er ook genoeg te beleven. Zo zijn er hippe clubs zoals de Winkel van Sinkel en Filemon, tentjes met een groot bierassortiment en pop podia zoals TivoliVredenburg. In het muziekcentrum Vredenburg worden er wekelijks coole concerten en feestjes gegeven waar ook nieuw opkomende artiesten een podium wordt aangeboden. Tijdens Carnaval trekt Utrecht ook veel feestgangers. Elk jaar is het een groot feest. De stad heet dan ook wel Leemput.

Winkelen in Utrecht

Tevens is, voor de shopaholic’s onder ons, Utrecht een goede stad op te winkelen. Er zijn tientallen winkels en 2 warenhuizen, één op Hoog Catherijne en één bij Vredenburg. Hoog Catherijne is een overdekte winkelcentrum met honderden winkels. Dus ook als het regent kan je door gaan met shoppen. Er is voor jong en oud veel aanbod dat ook nog eens veelzijdig is. De stad is goed te bereiken met de trein. Als je het treinstation uitloopt ben je gelijk op Hoog Catherijne en via een andere route in de binnenstad. Na het winkelen kan je kiezen uit tientallen terrasjes om wat te drinken zoals op de Neude en Vredenburg.
Kortom Utrecht is een stad van alle mogelijkheden. Als je een dagje cultuur wilt snuiven in eigen land is Utrecht zeker de moeite waard om heen te gaan, vooral vanwege zijn centrale ligging in Nederland. De stad is ook niet voor niets gekozen als startpunt van de grootste jaarlijkse sportevenement  de Tour de France in 2015.

Bronnen:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 4685x
Toegevoegd: 05-07-2015 19:10
Gewijzigd: 22-08-2015 13:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!