Waarom heb je de notaris nodig?

Waarom heb je de notaris nodig?

Waarom heb je de notaris nodig?Een notaris is nodig als je zaken officieel moet of wil vastleggen. Bij het opstellen van een notariële akte houdt de notaris rekening met alle betrokken partijen die er mee doen. De notaris doet dit vanuit een onafhankelijke blik en zal zorgen dat alle partijen eerlijk worden behandeld.

Waarom een notaris nodig? 

Het is heel gebruikelijk om een notaris in te schakelen voor vele werkzaamheden omtrent een huis kopen, erfenis en veel meer. Maar waarom?
Dat lees je hier.

Eigendom notariskantoor

Voor de meeste betrokkenen overtreft de aan- of verkoop van onroerend goed alle andere transacties alleen al in termen van financieel belang. Aanzienlijke bedragen van het gespaarde vermogen moeten worden geïnvesteerd en aanvullende leningen moeten worden afgesloten. Ook voor de verkoper is onroerend goed vaak het belangrijkste bezit van het eigen vermogen.
De betrokkenheid van de notaris Almere, zoals is bedoeld om koper en verkoper goed te laten adviseren in zo'n belangrijk proces en om risico's te vermijden. De notaris zorgt voor een juridisch evenwichtige structuur en helpt risico's te vermijden, hij verkrijgt de benodigde documenten voor de uitvoering en bewaakt de eigendomsoverdracht in het kadaster aan de koper.

Zo moet voorkomen worden dat de koper de koopsom betaalt zonder de woning in ontvangst te nemen. Anderzijds mag de verkoper zijn eigendom niet verliezen zonder de aankoopprijs te ontvangen. De notaris bespreekt hun doelstellingen met de contractpartijen, informeert hen over de mogelijke regelingen en stelt op basis daarvan een passend en afgewogen concept van een koopovereenkomst op.
Koopovereenkomsten voor onroerend goed kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de aankoop van een bouwgrond, een- of meergezinswoning, een condominium of een erfelijk bouwrecht. De bijzondere kenmerken van een object zijn van invloed op de vormgeving van een contract. Dit geldt in het bijzonder voor een zogenaamd projectontwikkelaarscontract, waarbij de koper een perceel grond of een gedeelte van een perceel grond verwerft in verband met een nog te bouwen gebouw - woning of appartement. De ontwikkelaar van dit pand is de verkoper.
Uw notaris regelt in elk koopcontract van onroerend goed de volgende aspecten:
- het beveiligen van kopers en verkopers,
- opheffing of voortduring van lasten,
- garantie voor gebreken,
- Overdracht van eigendom, gebruik en lasten,
- Toewijzing van ontwikkelingskosten en dat
- Vereiste van een onderzoek (gedeeltelijke aankoop van een gebied).

De financiering moet vóór de notariële akte worden vastgesteld. Als een banklening wordt gebruikt, moet de koper met zijn bank overleggen wanneer de lening kan worden afbetaald. De notaris zal dan de regeling van de vervaldatum van de koopprijs aanpassen aan de betaaldatum. Als de financiering van de koopprijs al in detail is verduidelijkt bij het sluiten van het koopcontract, kan het pandrecht (grond of hypotheek) dat dient om de lening veilig te stellen onmiddellijk na het koopcontract notarieel bekrachtigd worden.





Hoewel notaris Almere een divers en breed takenpakket vervult, wordt het vooral geassocieerd met één verantwoordelijkheidsgebied, namelijk het certificeren van koopovereenkomsten van onroerend goed.
Als onderdeel van het sluiten van dergelijke overeenkomsten heeft de wetgever de eis van notariële certificering gestandaardiseerd en daarmee het principe doorbroken dat overeenkomsten regelmatig mondeling of schriftelijk kunnen worden gesloten.
De notariële certificering van het koopcontract van onroerend goed vervult niet alleen de functie om bewijs te leveren dat de eigendom van het onroerend goed wordt overgedragen van de verkoper op de koper tegen betaling van de overeengekomen koopprijs.
Naast deze bewijsfunctie heeft de notaris ook een adviserende en waarschuwende functie, die garandeert dat de betrokkenen voor de verkoop van een woning op de hoogte zijn van alle gevolgen en de reikwijdte van hun beslissing volledig kunnen begrijpen.
De bewijs-, advies- en waarschuwingsfunctie is echter niet alleen relevant bij het sluiten van een koopovereenkomst onroerend goed, maar speelt ook op andere gebieden, zoals het opstellen van een erfrechtovereenkomst.

Het erfrecht bij notarissen

Door zijn testamentaire vrijheid kan de erflater grotendeels zelf bepalen wie en voor welk bedrag erft. Hiervoor staan hem twee verschillende mogelijkheden ter beschikking: enerzijds kan hij een testament opmaken of anderzijds een erfrechtcontract afsluiten.
Hoewel een testament te allen tijde kan worden herroepen door vernietiging of opstelling van een ander testament, bindt het erfrecht de erflater.

De bindende werking in de zin van § 2289 Paragraaf 1 Zin 2 BGB strekt zich zowel uit tot eerdere testamentaire beschikkingen, die worden geannuleerd door het sluiten van de erfovereenkomst, voor zover ze het recht van de contractueel begunstigde aantasten, als tot latere bepalingen mortis causa die ondoeltreffend zijn, voor zover zij ook het recht van de contractueel beoogden aantasten. Vanwege deze bindende werking is in 2276 lid 1 zin 1 BGB bepaald dat een erfrechtovereenkomst alleen voor de notaris kan worden gesloten als beide partijen tegelijkertijd aanwezig zijn.
Overeenkomstig § 2232 BGB kan ook een testament worden opgemaakt dat door de notaris moet worden vastgelegd. De bewijsfunctie staat hier echter op de voorgrond, terwijl de notariële bekrachtiging van de erfovereenkomst vooral een adviserende en waarschuwende functie ontwikkelt.

Het huwelijkscontract

Niet alleen het erfrecht moet worden gelegaliseerd, maar ook het huwelijkscontract volgens § 1410 BGB. Met het huwelijkscontract kunnen echtgenoten hun huwelijksvermogensverhoudingen regelen en afspraken maken over de verevening van pensioenen.
Afhankelijk van de reglementaire inhoud van het contract, kunnen huwelijkscontracten worden onderverdeeld in twee categorieën: algemene huwelijkscontracten, die slechts een huwelijksvermogensregime bepalen, enerzijds, en bijzondere huwelijkscontracten, waarmee de echtgenoten het huwelijksvermogen kunnen wijzigen. regelgeving anderzijds. Gezien de verstrekkende gevolgen van het sluiten van een algemeen of bijzonder huwelijkscontract, bijvoorbeeld met betrekking tot vermogen, aansprakelijkheden en zekerheden op oudere leeftijd, dient de notariële certificering in dit kader vooral een adviserende en waarschuwende functie te ontwikkelen .

Advocaat notariskantoor

Het idee dat twee beroepen, namelijk de advocatuur en het notariaat door één en dezelfde persoon kunnen worden uitgeoefend, vindt zijn oorsprong in de geschiedenis van het Koninkrijk Pruisen. Daar was de gelijktijdige uitoefening van beide beroepen toegestaan om de bevolking in het gebied van voldoende juridische dienstverlening te voorzien en heeft dit in de loop van de tijd de overhand gekregen. Na de val van de deelstaat Pruisen in 1947 bleef het juridische notariaat in de voormalige Pruisische provincies West-Duitsland grotendeels intact en werd het in 1961 in de vorm van artikel 3 (2) opgenomen in het Federale Notariële Wetboek.
Als gevolg van deze historische gebeurtenissen wordt ongeveer een derde van de Duitse advocaten met meerdere jaren professionele ervaring en het bewijs van hun professionele geschiktheid door het voltooien van een notarieel examen, aangesteld als notaris voor het leven. Naast deze ca. 5.600 notarissen zijn er in de rest van Duitsland ongeveer 1.500 notarissen die hun kantoor als hoofdberoep uitoefenen en na het 2e staatsexamen worden opgeleid tot taxateur.
Ongeacht de verschillende vormen van notariële dienstverlening hebben alle notarissen dezelfde certificeringstaken en zijn ze onderworpen aan dezelfde officiële taken.

Kosten notaris

De kosten van de notarissen (honoraria en onkosten) zijn wettelijk bepaald.
De Wet griffierecht en notariskosten stelt een bijzonder sociaal tariefsysteem in dat iedereen toegang geeft tot officiële notariële werkzaamheden. Volgens § 17, lid 1, zin 1 van het Federaal Notarieel Wetboek is de notaris verplicht om de wettelijke vergoedingen voor zijn werk in rekening te brengen - niet meer en niet minder.

Het vergoedingensysteem van de GNotKG is zorgvuldig uitgebalanceerd. Het betekent ook dat de notaris veel ambtelijke werkzaamheden verricht zonder kostendekkende vergoeding. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan profiteren van notarieel advies en het opstellen van contracten, ongeacht het vermogen of de waarde van de transactie.
Het notariële kostenrecht heeft nog een voordeel voor de burger: het advies van de notaris, inclusief het tekenwerk, is inbegrepen in de notariskosten, ongeacht de moeilijkheidsgraad, de moeite die ermee gemoeid is en het aantal vergaderingen.

Veel succes met het zoeken van de juiste notaris.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: bunder
Aantal keer gelezen: 565x
Toegevoegd: 05-02-2023 09:51
Gewijzigd: 06-02-2023 09:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!