Wat je zeker moet weten over hoortoestellen!

Wat je zeker moet weten over hoortoestellen!

Wat je zeker moet weten over hoortoestellen!Je merkt gedurende de gesprekken die je aan het voeren bent, dat je moeite hebt deze te verstaan door alle andere gesprekken van familieleden om je heen.

Het is een zondagmiddag en je bent op de verjaardag van een familielid. Heel de familie is aanwezig en iedereen is druk aan het converseren over de laatste verhuisplannen, hoe het gaat op werk en de gezondheid het gezin. Je merkt gedurende de gesprekken die je aan het voeren bent, dat je moeite hebt deze te verstaan door alle andere gesprekken van familieleden om je heen. Je probeert dichterbij te zitten, maar het blijft je opvallen dat je de ander niet goed kunt verstaan. Voor jouw gevoel praten ze erg zacht of zijn zij aan het mompelen. Laatst kreeg je ook al commentaar thuis dat het geluid van de televisie te hard stond, terwijl je voor jouw gevoel nog steeds niet goed kon horen wat de nieuwslezeres te vertellen had. Dit kunnen allerlei verschillende tekenen zijn om jouw gehoor eens te laten testen bij een audicien. Misschien komt hier wel uit dat je een hoortoestel nodig hebt, of dat jouw huidige hoortoestel voor jouw gehoorproblemen niet meer geschikt is. Ben jij benieuwd wat hier dan allemaal bij komt kijken? Lees dan gauw verder!


Wat houdt de gehoortest in?

Wanneer je de eerste tekenen van gehoorverliest kunt opmerken verschilt natuurlijk per persoon, maar de gemiddelde leeftijd is rond de 50 jaar oud. De reden dat de meeste mensen rond deze leeftijd voor het eerst gehoorproblemen of gehoorverlies opmerken is omdat het gehoor door jarenlange (over)belasting aangetast wordt. Hierdoor vallen hoge tonen, met een frequentie van 2000 tot 5000 Hz, weg. Deze hoge frequentie is voor het menselijk gehoor nauwelijks te horen, daarom zullen mensen om je heen eerder doorhebben dat je wellicht gehoorproblemen hebt dan dat jij dit zelf doorhebt. Om zeker te weten of je last hebt van gehoorverlies kun je het beste een gehoortest laten afnemen door een audicien.


Hoe verloopt een hoortest bij een audicien? Je kunt vaak online een hoortest doen, maar voor het beste resultaat kun je een afspraak maken bij een audicien. Wanneer je bij je afspraak aankomt zul je een aantal vragen krijgen over jouw persoonlijke situatie en de reden waarom je de afspraak hebt ingepland. Deze vragen worden gesteld zodat de audicien jouw gehoorverlies of gehoorproblemen het beste kan inschatten voordat de test zelf wordt afgenomen. Wanneer de vragen zo compleet mogelijk zijn beantwoord, wordt de hoortest afgenomen in een geluiddichte ruimte. Je zult dan verschillende tonen, met een frequentiebereik van 125 tot 8000 Hz, horen via een koptelefoon. Deze tonen worden voor elk oor apart afgespeeld en je wordt door de audicien gevraagd om aan te geven wanneer je voor het eerst een toon hoort. Op deze manier kan de audicien vaststellen of er sprake is van gehoorverlies en of dit bij beide oren het geval is. Ook kan het zijn dat de hoortest met de koptelefoon met trillingen wordt herhaald, om eventuele beschadiging van het middenoor uit te sluiten of vast te stellen.


Het is belangrijk om goed uitgerust en ontspannen de hoortest in te gaan, omdat je natuurlijk een zo betrouwbare uitslag wilt ontvangen. Vind je een hoortest spannend? Neem dan iemand mee die je gerust kan stellen, voor en/of na de test.






Welk hoortoestel is geschikt voor mij?

Op basis van de resultaten van de hoortest, kan de audicien vaststellen of jij last hebt van gehoorverlies en in welke mate dit is. Blijkt uit de test dat je een gehoorapparaat nodig hebt? Dan word je ingedeeld in één van de 5 categorieën die zijn opgesteld op basis van de ernst van je gehoorproblemen. Hoe hoger de categorie waar je in valt, hoe complexer jouw gehoorprobleem is. Gehoorapparaten in categorie 1 en 2 versterken alleen het gehoor, waarbij hoortoestellen in categorie 4 en 5 nog extra hulp bieden. Ook is de categorie waarin jouw gehoorprobleem zich bevindt, bepalend voor een eventuele gehoorapparaat vergoeding.


Verschillende modellen hoortoestellen

Naast de 5 eerder genoemde categorieën heb je ook nog verschillende modellen gehoorapparaten. Welk model het beste bij jou past is zowel afhankelijk van je gehoorproblemen en jouw persoonlijke voorkeur. Zo heb je 5 verschillende type hoortoestellen, namelijk; achter het oor en in het oor gehoorapparaten, hoortoestellen met een luidspreker in je oor, onzichtbare hoortoestellen volledig in je oor en CROS-hoortoestellen voor gehoorproblemen aan één oor. Achter het oor gehoorapparaat, ook wel AHO-toestellen genoemd, zijn zeer onopvallend omdat ze in kleine mate gemaakt kunnen worden. Dit toestel leidt het geluid naar beneden in de gehoorgang via een op maat gemaakt oorstukje dat achter of bovenop de oorschelp met slangetjes zit bevestigd. Een in het oor gehoorapparaat, een IHO-toestel, wordt op meestal op maat gemaakt en door jou in de gehoorgang gedragen.


Naast AHO- en IHO-toestellen bestaan er ook hoortoestellen met een luidspreker in je oor. Deze hoortoestellen, waarbij je een luidspreker in je oor draagt, zijn de meest populaire soort gehoorapparaten. Dit soort hoortoestel wordt vlakbij je trommelvlies geplaatst en zijn nauwelijks zichtbaar. Omdat dit apparaat zo dicht in de buurt van het trommelvlies wordt geplaatst, zullen geluiden helder en natuurlijk klinken. Ook in het gebied van hoortoestellen blijven ontwikkelingen plaatsvinden, zoals onzichtbare hoortoestellen die volledig in je oorkanaal worden geplaatst. Een groot voordeel van dit type hoortoestel is dat je hier mee kunt slapen en dat je maar eens per 3 maanden de batterijen hoeft te vervangen. Als laatste bestaan er nog CROS-hoortoestellen voor mensen die gehoorproblemen of gehoorverlies aan één oor hebben. Met dit type gehoorapparaat draag je hoortoestellen aan beide oren, omdat het apparaat het geluid bij je slechte oor opvangt en dit geluid naar je goede oor stuurt. Op deze manier kun je toch met beide oren geluid duidelijk en helder horen!


Welk type hoortoestel het beste bij je past is ten eerste afhankelijk van de uitslag van je gehoortest maar daarnaast ook van jouw persoonlijke situatie. Verder is de ruimte in jouw oor en gehoorgang, de reden van jouw gehoorverlies en natuurlijk jouw budget ook erg bepalend voor het soort gehoorapparaat dat geschikt is voor jou. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 655x
Toegevoegd: 31-10-2022 23:53
Gewijzigd: 02-11-2022 11:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!