vliegtuig op schiphol

Wat mag er mee in je handbagage in het vliegtuig?

vliegtuig op schipholOm de veiligheid in het vliegtuig te bewaken, gelden er speciale regels voor handbagage. Wil jij weten wat je allemaal mee mag nemen en wat juist niet? Lees dan snel verder.

Regels binnen de EU

De Europese Unie (EU) heeft afspraken gemaakt over wat er mee mag worden genomen in handbagage en welke items juist verboden zijn. Deze regels gelden voor iedereen die vertrekt van een luchthaven binnen de EU of overstapt op een luchthaven binnen de EU. Op luchthavens buiten de EU zijn andere regels van toepassing. De regels die in de VS en in Canada gelden zijn echter vergelijkbaar met de Europese regels.

Alles wat een gevaar vormt voor andere passagiers of het personeel, mag niet mee in de handbagage. Voor vloeistoffen en gels gelden beperkingen, maar ze zijn niet helemaal verboden.

Wat mag er niet mee in je handbagage?

Alles wat een gevaar vormt voor de veiligheid aan boort, is verboden om mee te nemen in je handbagage. De EU heeft een Lijst Verboden Goederen Handbagage opgesteld, waarop je precies kan zien wat de regels zijn. Sommige items liggen erg voor de hand, zoals vuurwapens, zwaarden en granaten.

Alle items die volgens het beveiligingspersoneel een gevaar voor de veiligheid vormen, kunnen worden geweigerd. Ook als deze niet op de Lijst Verboden Goederen Handbagage staan.

Op de lijst met verboden voorwerpen staan onder andere:

  • Vuurwapens en andere apparaten waarmee je projectielen kan afvuren, zoals bogen en katapulten. Ook echtlijkende speelgoedgeweren en imitatiegeweren zijn verboden.
  • Apparaten waarmee kan worden verdoofd of geïmmobiliseerd, zoals laserwapens en stunguns.
  • Voorwerpen met scherpe punten en/of randen, waarmee ernstig letsel kan worden veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn messen, scheermessen, scharen die vanaf het scharnierpunt tot de punt langer dan 6 cm zijn, gereedschap en soldeerlampen.
  • Chemische stoffen waarmee iemand kan worden uitgeschakeld, zoals traangas en pepperspray.
  • Stompe voorwerpen waarmee ernstige verwondingen veroorzaakt kunnen worden, zoals knuppels, stokken en vechtsportmaterialen.
  • Brandgevaarlijke stoffen en explosieven, zoals munitie, mijnen, vuurwerk en rookblikken. Ook hierbij zijn imitatie-items ook verboden.
  • Vloeistoffen en gels, tenzij ze aan bepaalde regels voldoen.

Let op: dit is een samenvatting en niet de complete lijst.

Welke regels gelden er voor vloeistoffen en gels?

Vloeistoffen en gels zijn een apart onderwerp. Deze zijn namelijk niet helemaal verboden, maar moeten wel een bepaalde eisen voldoen. Anders kunnen ze alsnog geweigerd worden. Het makkelijkste is om vloeistoffen en/of gels die je tijdens de reis niet nodig hebt in je ruimbagage te doen.

Wat valt er onder de term vloeistoffen en gels?

  • Water en andere dranken
  • Vloeibaar eten zoals soep
  • Mix van vaste en vloeibare stoffen zoals jam, pindakaas en yoghurt
  • Sprays zoals haarspray, scheerschuim en deodorant in een spuitfles
  • Gels zoals shampoo, crème, douchegel, tandpasta en haargel.
  • Vloeistoffen en gels mogen alleen mee in je handbagage als:
  • De vloeistof of gel in een verpakking van maximaal 100 ml zit
  • De verpakkingen in een doorzichtig zakje van één liter zitten dat hersluitbaar is
  • Je per persoon maximaal één zakje van één liter meeneemt.

Voor geneesmiddelen, speciale dieetvoeding en babyvoeding die tijdens de reis nodig zijn, wordt een uitzondering gemaakt. Deze zijn wel toegestaan, zolang het om een hoeveelheid gaat die je tijdens de reis zelf nodig hebt.

Waarom moeten vloeistoffen en gels in een plastic zakje verpakt worden?

De regel dat vloeistoffen en gels in een doorzichtig hersluitbaar plastic zakje verpakt moeten worden, is ingevoerd vanwege praktische redenen. Door de vloeistoffen en gels op deze manier te verpakken, kan het beveiligpersoneel op de vluchthaven gemakkelijk zien wat je precies bij hebt en of dit aan de regels voldoet. Hierdoor verlopen de controles vlotter.

Maak je geen gebruik van een doorzichtig hersluitbaar plastic zakje, maar neem je vloeistoffen of gels los mee in je handbagage? Dan loop je het risico dat deze worden ingenomen, ook al de inhoud van de verpakkingen minder dan 100 ml is.

Producten die je op Schiphol hebt gekocht

Voor producten die je op Schiphol hebt gekocht na de paspoort controle, wordt een uitzondering gemaakt. Deze mag je gewoon meenemen in je handbagage. Je moet wel aan kunnen tonen dat de producten op de dag van je reis zijn gekocht.

Stap je tijdens je reis over op een andere vluchthaven? Dan moeten de vloeistoffen en/of gels die je op Schiphol hebt gekocht wel in een speciale verzegelde tas verpakt worden.

Producten die je op een andere luchthaven hebt gekocht

Stap je over op Schiphol en heb je vloeistoffen en/of gels bij je die je op een andere luchthaven hebt gekocht? Dan mag je deze ook bij je volgende vlucht meenemen in je handbagage. De producten moeten wel in de originele verzegelde tas zitten en je moet de aankoopbon kunnen tonen. De tas moet voldoen aan de regels van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Producten die je in het vliegtuig hebt gekocht voor je overstap op Schiphol vallen ook onder deze regels.

Waarom gelden deze regels voor vloeistoffen en gels?

Deze regels voor vloeistoffen en gels zijn ingevoerd nadat er in 2006 terrorismeverdachten gearresteerd zijn in Groot-Brittannië. Deze terrorismeverdachten werden ervan verdacht dat ze een terroristische aanslag wilden plegen met vloeibare explosieven. Om een dergelijke aanslag te voorkomen, zijn er beperkende regels ingevoerd en is er extra controle gekomen op vloeistoffen en gels die worden meegenomen en de handbagage.

Wat doe je met bagage die niet mee mag?

Heb je per ongeluk te veel vloeistoffen meegenomen? Of heb je per ongeluk je nagelschaar in je handbagage gedaan? Dan kan je deze voor het inchecken nog in je ruimbagage doen.

Is het niet meer mogelijk om de spullen in je ruimbagage te doen? Dan kan je de betreffende items inleveren bij het beveiligingspersoneel. Je kan er ook voor kiezen om de artikelen te laten versturen. Zeker bij kostbare spullen is dit een goede optie. Hiervoor ga je naar een servicepunt in de Vertrekhallen van Schiphol.

Hoeveel handbagage mag je maximaal meenemen?

Er is geen standaard maximum als het om handbagage gaat. Iedere luchtvaartmaatschappij bepaalt zelf hoeveel handbagage zij toestaan. Op je ticket kan je hier meer informatie over vinden.

Wil je meer bagage meenemen dan op je ticket aangegeven staat? Dan kan dat tegen meerkosten. Hoeveel je hiervoor betaalt, hangt ook weer van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt af. Over het algemeen kan je het beste van te voren al extra bagage bijboeken indien je dit nodig hebt. Dit kan gemakkelijk online. Als je er pas bij het inchecken achterkomt dat je teveel bagage bij hebt, zijn de tarieven een stuk hoger.

Te veel handbagage bij het inchecken

Blijkt je koffer bij het inchecken te zwaar te zijn? Dan word je doorverwezen naar een speciale balie. Hier betaal je voor de overbagage: de kilo’s die je te veel hebt meegenomen. Je betaalt dus alleen voor de extra bagage, voor het standaardgewicht van je bagage hoef je niet te betalen. Betalen kan bij deze balie contant of met een bankpas of creditcard.

Hoe wordt je handbagage gecontroleerd?

Bij de beveiligingscontrole op Schiphol gaat alle handbagage op een lopende band door een scanapparaat. Met behulp van deze scanner wordt er gecontroleerd of je verboden voorwerpen in je handbagage hebt zitten.

Vloeistoffen en gels moet je voor deze controle uit je handbagage halen en apart aanbieden aan het beveiligingspersoneel. Ook eventuele medicijnen, dieetvoeding of babyvoeding moet je apart aanbieden.

Heb je een laptop en/of adapter bij in je handbagage? Dan moet je deze ook uit je koffer halen en apart aanbieden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Charlotte
Aantal keer gelezen: 4583x
Toegevoegd: 15-06-2016 14:18
Gewijzigd: 30-06-2016 23:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!