bouwinspecteur

Wat moet je weten over een omgevingsvergunning?

bouwinspecteurAls je gaat verbouwen dan kan dit lang niet altijd zonder een vergunning. Het kan voorkomen dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Als je besluit te gaan bouwen zonder vergunning dan kan je hier problemen meekrijgen. Het is belangrijk om alles te weten over de omgevingsvergunning voordat je aan de slag gaat. Lees hier alles wat je moet weten over een omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning vervangt de bouwvergunning.

Vroeger had je voor het plaatsen van een dakkapel een bouwvergunning nodig. Er waren verschillende bouwvergunningen en het was afhankelijk van wat je ging verbouwen welke vergunning je nodig had. Sinds 1 oktober 2010 zijn de regels verandert en hoef je niet meer overal een losse vergunning voor aan te vragen. Alle vergunningen die vroeger los aangevraagd moesten worden vallen onder de omgevingsvergunning. Als je gaat verbouwen dan is de kans groot dat je een omgevingsvergunning nodig hebt. Of je een vergunning echt nodig hebt dat is afhankelijk van wat je bouwt.

Vergunningsvrij bouwen

Sinds 1 november 2014 ben je niet meer verplicht om voor elke verbouwing een vergunning aan te vragen. Vroeger had je voor elke dakkapel een vergunning nodig. Tegenwoordig kan je vergunningsvrij bouwen. Een groot aantal gebouwen en bijgebouwen vallen onder vergunningsvrij bouwen. Het is wel slim om het voor de zekerheid even na te vragen bij je gemeente. De gemeente kan aangeven of de aanvraag van een vergunning verplicht is. Voor vergunningsvrij bouwen moet je bouwwerk wel aan bepaalde eisen voldoen.

Eenvoudige verbouwingen zonder omgevingsvergunning.

Eenvoudige verbouwingen kunnen zonder omgevingsvergunning uitgevoerd worden. Hieronder vallen overkappingen, aan- of uitbouw en een dakkapel. Het gaat hierbij alleen om verbouwingen aan de achterzijde van de woning. Als je een dakkapel aan de voorzijde van de woning wil plaatsen dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast moet het bouwwerk aan bepaalde eisen voldoen. Het vergunningsvrij vergroten mag tot maximaal 4 meter. Wil je een uitbouw plaatsen van 5 meter? Dan heb je een officiële omgevingsvergunning nodig. Voor het aanbrengen van zonnepanelen en antennes heb je geen omgevingsvergunning nodig.

Wanneer heb je een omgevingsvergunning nodig?

Je hebt een omgevingsvergunning nodig als je bouwwerk niet valt onder eenvoudige verbouwingen zonder omgevingsvergunning. Daarnaast heb je een vergunning nodig bij: het aanleggen van een in- en uitrit, kappen van bomen en het verbouwen van een monument. Je hebt ook een omgevingsvergunning nodig als je een bouwwerk gaat slopen met asbest. Als je asbest gaat verwijderen dan heb je een vergunning nodig. Soms heb je voor het slopen of verwijderen van asbest geen vergunning nodig. Het gaat erom hoeveel m3 sloopafval of asbest je gaat verwijderen. De regels rondom een omgevingsvergunning kunnen per gemeente verschillen. Elke gemeente heeft weer andere regels die bepalen of je een vergunning nodig hebt. Als je een boom wil kappen dan heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig. In sommige situaties is een vergunning niet nodig bijvoorbeeld als de boom klein is en op het eigen erf staat. Deze regels worden per gemeente bepaalt.

Een melding in plaats van een vergunning.

In sommige situaties heb je geen omgevingsvergunning nodig, maar ben je wel verplicht om een melding te doen. Je kan deze melding online bij de gemeente indienen. Het voordeel van een melding is dat hier geen kosten aan verbonden zijn. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost wel geld. Aan de behandeling van een vergunningsaanvraag zitten leges verbonden. Het maakt niet uit of je de aanvraag digitaal of bij het gemeentetehuis doet.

Omgevingsvergunning aanvragen bij het omgevingsloket.

Als jouw verbouwing niet onder de eenvoudige verbouwingen zonder vergunning valt dan moet je naar het omgevingsloket. Elke gemeente heeft een eigen omgevingsloket waar je de aanvraag kan indienen. Je kan de vergunning bij het gemeentehuis aanvragen of online. De meeste gemeentes hebben de mogelijkheid om digitaal een vergunning aan te vragen. Je kan online een formulier indienen. Meestal bevestig je het formulier met je DIGID. Het voordeel van online invullen is dat je zeker weet dat het formulier is aangekomen.

De kosten van een omgevingsvergunning.

Elke gemeente is vrij om de leges te bepalen. De leges worden bepaalt voor zaken als het aanvragen van een paspoort tot het aanvragen van een omgevingsvergunning. Afhankelijk van het soort verbouwing dat je uitvoert kunnen de kosten oplopen tot honderden euro’s. Je kan veel geld besparen als je zonder omgevingsvergunning kan bouwen. Dit bespaart je een hoop tijd en geld. De gemeente kan besluiten dat je een percentage van de exacte bouwkosten moet afdragen aan leges. Je bent dan verplicht om de factuur van je bouwproject naar de gemeente te sturen. Er zijn gemeentes die vaste prijzen hanteren voor het behandelen van een omgevingsvergunning.

Bouwplan indienen

Bij het aanvragen van je omgevingsvergunning moet je de plannen indienen die je hebt voor de verbouwing. Bij je bouwplannen geef je een situatietekening van de huidige situatie. Met nieuwe tekeningen en plattegronden geef je aan waar bijvoorbeeld je uitbouw komt te staan. Eventueel kan je foto’s aanleveren van de huidige situatie. Stel je hebt een boom en die is ziek. Je kan dan een foto meesturen van de boom. Of je wil graag een dakkapel aan de voorkant van je woning. De meeste gemeentes doen hier moeilijk over omdat het de uitstraling van de straat aantast. Eventueel kan je foto’s aanleveren van woningen waarbij al een dakkapel aan de voorkant geplaatst is. Stel dat deze woning in de wijk staat dan heeft de gemeente hier al eens een vergunning voor gegeven. Dit kan in je voordeel zijn als je een vergunning nodig hebt. Je kan jouw bouwplannen onderbouwen met de foto's die je gemaakt hebt van een andere woning.

Vooroverleg voordat je een aanvraag doet.

Een omgevingsvergunning kost een hoop geld. Dit is niet fijn als je omgevingsvergunning door de gemeente wordt afgewezen. Eventueel kan je een vooroverleg met de gemeente inplannen. In het vooroverleg kan de gemeente aangeven wat de kosten worden voor de vergunningsaanvraag. Daarnaast geven ze je een indicatie wat ze verwachten van je aanvraag. Ze kunnen je zekerheid geven of je de vergunning wel of niet krijgt. Tijdens een vooroverleg krijg je al uitspraak zonder dat je de vergunning echt hoeft aan te vragen.

Hoe lang duurt het voordat je een definitief akkoord krijgt?

Als je gaat verbouwen dan moet je afspraken maken met de aannemer wanneer deze kan beginnen aan de verbouwing. Het is belangrijk om een indicatie te hebben. Het beoordelen van je vergunningsaanvraag duurt bij een eenvoudige aanvraag ongeveer 8 weken. Binnen deze 8 weken kan de gemeente besluiten om de aanvraag te verlengen. Ze krijgen hierbij nog 6 weken extra de tijd om een beslissing te nemen. Bij een complexe aanvraag denk bijvoorbeeld aan een monument of het bouwen van een compleet nieuwe woning kan het tot wel 26 weken duren voordat je een definitief akkoord krijgt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 2148x
Toegevoegd: 26-08-2016 22:10
Gewijzigd: 18-09-2016 00:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!