Bretels

Wat zijn bretels nou precies?

BretelsBretels dienen ervoor om je broek omhoog te houden. Je hoeft dus geen riem meer te dragen als je bretels draagt. Maar waarom zou je bretels boven een riem verkiezen? Wat heb je nog meer aan bretels? Welke modellen zijn er? Hoe maak je bretels vast aan je broek? Welke kleur bretel draag ik bij welke kleur blouse? Dit zijn een aantal vragen waarop we in dit artikel antwoord gaan geven!

Bretels dienen ervoor om je broek omhoog te houden. Je hoeft dus geen riem meer te dragen als je bretels draagt. Maar waarom zou je bretels boven een riem verkiezen? Wat heb je nog meer aan bretels? Welke modellen zijn er? Hoe maak je bretels vast aan je broek? Welke kleur bretel draag ik bij welke kleur blouse? Dit zijn een aantal vragen waarop we in dit artikel antwoord gaan geven!

Een stukje geschiedenis

Ruim driehonderd jaar geleden werd de term bretels voor het eerst op papier gezet. Het model bretels zoals wij die kennen werd pas in 1820 op de markt gebracht door Albert Thurston. Zijn bretels werden gelijk (en zijn nog steeds) een wereldwijd doorslaand succes. Dat het dragen van bretels zo populair werd kwam doordat de broeken in die tijd hooggesneden waren en daarom het dragen van een riem niet praktisch was. Vroeger was het zo dat je bretels droeg maar deze niet zichtbaar mochten zijn. Het werd eigenlijk gezien als ondergoed en had alleen maar een praktische betekenis. Maar de tijden zijn (gelukkig) veranderd. Tegenwoordig is het juist de bedoeling dat je bretels showt. Het is natuurlijk handig dat bretels je broek op houden maar dat is al lang niet meer de reden dat we ze dragen. Bretels draag je om een statement te maken. Om je eigen verhaal te vertellen. Je eigen stijl te laten zijn. Draag ze dan ook met trots, borst vooruit en tover een grote glimlach op je gezicht.

Riem of bretels?

Het voordeel van bretels is dat ze lekker zitten. In tegenstelling tot riemen knellen bretels niet je taille af. En ken je dat gevoel dat als je de hele dag zit dat je riem dan in je buik begint te prikken? Dat heb je met bretels dus niet. Bretels zijn lekker comfortabel. Zeker als ze van goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn bretels lekker anders en niet zo doorsnee als een riem. Je straalt exclusiviteit en stijl uit als je bretellen draagt.

Welke modellen bretels zijn er?

Er zijn twee verschillende modellen bretels, namelijk de Y-vormige bretels en de X-vormige bretel. Eigenlijk zegt de naam het al. Bij een Y-vormige bretel lopen de banden over je rug in de vormen van een Y en bij een X-vormige bretel lopen de banden over je rug in de vormen van een X. Heel simpel. Over je borst lopen altijd twee banden. Bij het Y-model hoef je maar drie banden te bevestigen aan je broek. Bij een X-model zijn dat er vier. De meest gedragen vorm is het Y-model.

Lussen of clips?

Bij het bevestigen van bretels aan je broek kan je er voor kiezen om gebruik te maken van lussen of van clips. Het kan allebei en de keuze is geheel aan jou. Ons advies echter is om bretels altijd met lussen en knopen te dragen. Bretels met clips zijn een beetje voor opa’s en hipsters. Daarnaast vinden wij bretels met lussen veel mooier staan. Het geeft aan dat je aandacht hebt voor esthetiek en het toont karakter. Bovendien beschadigen bretels met lussen niet je pantalon. Als je voor clips kiest kan het namelijk zo zijn dat de tandjes van de clips afdrukken achterlaten in je broek. Maar nogmaals, de keuze is geheel aan jou! Clips zijn natuurlijk wel iets makkelijker omdat je geen knopen in je broek hoeft te laten zetten. Deze knopen zet je overigens voor zo’n 7 euro bij elke kleermaker op de hoek, dus zoveel moeite is het ook weer niet ;) Je kan ervoor kiezen om de knopen aan de binnenzijde of de buitenzijde van je broek te dragen. Het is allebei mogelijk . Vroeger was het gebruikelijk om de knopen aan de buitenkant te dragen maar tegenwoordig worden ze vaker aan de binnenzijde gedragen. It’s totally up to you.Stelllers

Stellers zijn de schuivers van je bretels. Hiermee kan je de maat van de banden aanpassen. Het ideaalst is om de stellers tussen borsthoogte en de opening van je overhemd bij je hals te dragen. Je mag het natuurlijk zelf weten, sommige mensen vinden het fijn om de stellers net wat lager te dragen maar draag ze niet te hoog of te laag.

Welke maat bretels heb ik nodig?

Deze vraag is niet heel gemakkelijk te beantwoorden omdat ieder herenlichaam er anders uitziet. Je hebt verschil in lengte, breedte, dikte en verhouding. Zo heeft de een gezellig buikje en de ander een lichaam van iemand die teveel tijd doorbrengt in de sportschool. Maar je kan je grofweg aan de volgende regels houden:
• Mannen met een lengte tot maximaal 1.85 meter en met een normaal postuur kunnen het beste bretels kopen van 110 - 120 centimeter.
• Mannen met een lengte tussen de 1.85 meter en 2.05 meter en met een normaal postuur kunnen het beste bretels kopen vanaf 117 centimeter.
• Mannen met een gewicht van 95 kilogram of meer geven wij het advies om bretels te kopen vanaf 117 centimeter
• Mannen met een paar kilootjes teveel of grote lengte adviseren bretels met een maat van 130 centimeter te kopen.

Met de stellers kun je altijd nog een beetje de maat aanpassen. Er zit dus nog wel speling in.

Welke kleur bretel is het beste?

Veel mensen vragen zich af welke kleur bretel ze bij welke kleur overhemd moeten dragen. Voor deze mensen is er maar één regel waar ze zich aan moeten houden: er zijn geen regels. Breteldragers doen lekker wat ze zelf willen. Draag je bretels zo dat jij je lekker en op je gemak voelt. We kunnen wel een paar mooie suggesties geven.
-De bretels bestaan voor een gedeelte uit leer (de lussen en de driehoek op je rug), stem de kleur van dit leer af op de kleur van je schoenen. Draag je bruine schoenen? Ga dan voor bruin leer. Heb je bretels met zwart leer? Trek dan je zwarte schoenen aan. Enzovoort. Er zijn ook bretels met gekleurd leer zoals bijvoorbeeld paars. Deze gekleurde bretels kun je overal bij dragen.
- Als het even kan is de kleur van de bretels bij voorkeur niet dezelfde kleur als je overhemd. Het mooiste is om contrast te zoeken. Maar dit moet wel in harmonie met de rest van je outfit. Draag bijvoorbeeld op een lichtblauw overhemd donkerblauwe of bruine bretels.
-Bij een smoking is het prachtig om witte bretels te dragen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: dutchdandy
Aantal keer gelezen: 2998x
Toegevoegd: 23-12-2017 12:26
Gewijzigd: 10-01-2018 22:26

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!