In de medische wereld bestaan er twee soorten botbreuken. Je hebt de gesloten botbreuk. Dit is een breuk die in het lichaam heeft plaatsgevonden. Het bot steek niet zichtbaar uit het lichaam. Daarnaast is er de open botbreuk. Bij deze breuk steekt het bot door de huid heen naar buiten. Een open botbreuk is een stuk gevaarlijker dan een gesloten fractuur. Hierbij is een groot risico op infecties en loop je het risico dat een bloedvat of zenuw beschadigd raakt.
Bij de meeste mensen ontstaat een botbreuk door een ongeluk. Er komt veel druk op het bot te staan, waardoor deze breekt. Een andere oorzaak kan zijn overbelasting. Bijvoorbeeld als er regelmatig teveel druk op het bot komt te staan kan deze breken. Dit is de reden dat sporters vaker een bot breken. Ze zetten regelmatig een hoge druk op hun botten. Soms breekt een bot door vermoeidheid. In de medische wereld wordt dit ook een vermoeidheidsbreuk genoemd. Als dit beide niet het geval is in jouw situatie dan is er sprake van een medische factor. De botbreuken worden veroorzaakt door een ziekte. Denk aan de aanwezigheid van een tumor of door het gevolg van osteoporose.
Als je het vermoeden hebt dat je een botbreuk hebt, dan is het slim om een arts te bezoeken. Een arts kan eventueel een röntgenfoto maken om definitief vast te stellen dat het om een breuk gaat. Een arts maakt meestal uit zichzelf al een foto om met zekerheid vast te stellen dat het om een breuk gaat. Soms is het met het blote oog al zichtbaar dat het om een breuk gaat. Dit is meestal het geval bij een open botbreuk. Ondanks dat het al zeker is wordt er altijd een röntgenfoto gemaakt. De arts kan op de foto zien wat voor een soort breuk het is en welke behandeling nodig is. Heel soms is een botbreuk niet zichtbaar op een röntgenfoto terwijl deze wel aanwezig is. Dit zien we vaak als er teveel vocht rond de wond zit. Als je last blijft houden van pijnklachten, dan kan je later een nieuwe foto laten maken. Als de zwelling weg is kan de botbreuk ineens wel zichtbaar zijn. Als de diagnose officieel gesteld wordt kan er gekeken worden naar de behandelmethode.
Een deel van de botbreuken heeft geen behandeling nodig en is vooral stabilisatie belangrijk. Dit zien we meestal bij een ribbreuk of vingerbreuk. Dit soort breuken kunnen genezen met voldoende rust. Er zijn ook breuken waarbij stabilisatie in combinatie met gips nodig is om de breuk te helen. Soms wordt het bot gestabiliseerd met een spalk. Er wordt meestal gekozen voor een spalk als er sprake is van een zwelling. Pas als de zwelling voldoende is afgenomen mag er gips geplaatst worden. Toch zitten er wat nadelen aan het behandelen met gips. Door het dragen van gips neemt de spierkracht in het lichaamsdeel af. Dit gebeurt niet alleen in het gebroken deel, maar ook de omliggende weefsels. Dit komt doordat niet alleen het gebroken deel gegipst wordt, maar ook omliggende delen.
Soms is het niet mogelijk om een botbreuk met alleen stabilisatie op te lossen. Er is een operatie nodig om de botbreuk te behandelen. Tijdens de operatie worden de gebroken stukken bot weer aan elkaar gezet. Het voordeel van een operatie is dat het bot direct na de operatie weer te gebruiken is. Er treed zo geen kracht en spierverlies op zoals bij een botbreuk behandeling met gips. Een nadeel is wel dat een operatie veel ingrijpender is voor het lichaam. Tijdens de operatie kan er ook gekozen worden om de botten aan elkaar te zetten met schroeven of een plaat. Soms wordt er ook achteraf gekozen voor een operatie. Bijvoorbeeld als de botbreuk niet goed uit zichzelf geneest.
Als je ouder bent dan 50 jaar dan is het risico op een botbreuk groter, dan als je jong bent. Dit heeft te maken met botontkalking. Als je eenmaal een breuk gehad hebt dan is het risico op een nieuwe breuk groot. Soms treed een botbreuk al op naar een kleine stoot of valbeweging. Dit is duidelijk een symptoom van botontkalking. Als je botontkalking hebt dan is het risico op een botbreuk vijf keer zo groot dan bij een gezond persoon. Als je boven de 50 bent en je hebt ooit een wervel gebroken dan is de kans op een volgende botbreuk ook groter. Vooral als je regelmatig valt en ouder bent dan 50 jaar neemt het risico op botontkalking toe.
Normaal gesproken geneest een botbreuk na behandeling en eventueel gips binnen vijf tot zes weken. Soms komt het voor dat een breuk niet goed geneest of helemaal niet geneest uit zichzelf. We spreken dan van een vertraagde botbreuk. Een vertraagde breuk kan ontstaan doordat de breuk ernstiger was dan gedacht of omdat de breuk niet voldoende bloed krijgt. Als er sprake is van botontkalking dan duurt het ook langer tot je geneest. De arts kan eventueel overwegen om met geluidsgolven de botgroei te stimuleren. Dit wordt gedaan met een klein apparaatje. De geluidsgolven stimuleren de cellen om een nieuw bot aan te maken. Als dit niet helpt dan is vaak een operatie of nieuwe operatie nodig. Afhankelijk van de ernst van de breuk kan er gekozen worden voor een bot transplantatie.
Net als bij andere operaties is er altijd een risico op complicaties. Een wond kan bijvoorbeeld erg gaan nabloeden, waardoor je veel bloed verliest. Andere risico’s die je loopt bij een operatie zijn trombose, longembolie, longontsteking of een blaasontsteking. Het weefsel rondom de breuk kan soms ook extra beschadigd raken. Als er sprake is geweest van een open breuk dan kan er een infectie bij het bot gekomen zijn. Dit kan grote gevolgen hebben en een arts zal hier altijd op controleren.