Lintworm

Wat zijn de symptomen van wormen bij een mens?

LintwormMensen kunnen net als dieren last hebben van verschillende soorten wormen. Afhankelijk van het soort worm waar je last van hebt krijg je verschillende symptomen. De meest voorkomende wormen bij mensen zijn: lintworm, spoelworm, zweepworm en aarsmade. Ben je bang dat je last hebt van wormen? Lees hier alles over de symptomen van wormen bij een mens. De symptomen zijn per worm verschillend en staan in dit artikel stuk voor stuk omschreven.

Symptomen lintworm

  • Een lintworm geeft in het begin weinig tot geen klachten. Dit maakt het lastiger om erachter te komen dat je een lintworm hebt.
  • Pijn in de bovenbuik
  • Buikklachten
  • Gebrek aan eetlust
  • Er is geen sprake van gewichtsverlies ondanks dat dit vaak wel beweerd wordt.

Symptomen van aarsmaden

  • Vage klachten als buikpijn en misselijkheid. Er lijk geen duidelijke aanleiding voor de klachten.
  • Jeuk rond de anus. Rond de anus kunnen eitjes zitten van nieuwe aarsmaden. De jeuk treed met name in de nacht op.
  • In de ontlasting zie je bewegende wormpjes. De bewegende wormpjes zijn ook zichtbaar rond de anus.

Symptomen spoelworm

  • Soms is er sprake van buikpijn, maar niet altijd.
  • Je hebt last van vage infecties waarvoor geen oorzaak te vinden is.

Symptomen zweepwormen

  • Er zijn eigenlijk bijna nooit klachten. Heel soms kunnen er wel klachten ontstaan als er bijvoorbeeld veel vormen aanwezig zijn.
  • Misselijkheid en vage buikpijn kunnen soms een symptoom zijn.
  • Diarree
  • Als er een ernstig geval van zweepwormen is kan je last krijgen van bloedverlies. Er kan zelfs een tekort ontstaan aan rode bloedcellen door zweepwormen. Dit is terug te zien aan de ontlasting en je voelt jezelf vermoeid.

De meest voorkomende wormen in Nederland

We schamen ons vaak als we te maken krijgen met wormen. Dit wordt geassocieerd met vies en onhygiënisch. De stap naar de huisarts is dan ook lastig. Toch komen verschillende wormen in Nederland voor. De aarsmade, lintworm, spoelworm en zweepworm komen vooral voor in Nederland. De aarsmade is een vrij kleine worm van slechts vijf tot tien millimeter. Deze worm komt vooral voor bij kinderen. De worm is geelwit en leeft meestal in de darmen. De eitjes komen via de ontlasting naar buiten en nestelen zich op de anus. De aarsmade wordt meestal met handen verspreid. Dit is de reden dat vooral kinderen er last van hebben. De lintworm is een worm die kan ontstaan doordat vlees onvoldoende verhit wordt. Deze worm kan wel tien meter lang worden. De spoelworm is een parasiet die we vooral zien in tropische of subtropische streken. Je kan last krijgen van de spoelworm door ongewassen groente of fruit te eten. De worm kan vijftien tot veertig centimeter groot worden. De zweepworm is ook een parasiet van drie tot vijf centimeter. Deze worm wordt meestal overgedragen via de ontlasting van dieren. Door goede hygiëne kan een infectie met de zweepworm bijna niet voorkomen. In Nederland komt deze worm ook bijna niet voor.


Oorzaak besmetting wormen bij mensen

Een worminfectie kan je oplopen van dieren of mensen. Meestal zijn de eitjes vrij minuscuul en gaan ze aan je handen zitten. Door je handen in je mond te stoppen kan de parasiet je lichaam binnen komen. Uiteindelijk groeit de parasiet uit tot een volwassen worm in je lichaam. Naast besmetting via dieren of mensen kan je last krijgen van wormen door onvoldoende verhit varkensvlees of rundvlees te eten. Ook besmet groente of fruit kan zorgen voor wormen. In het buitenland loop je sneller het risico op wormen. Dit heeft o.a. te maken met de soms slechte hygiëne in het buitenland. Mocht je klachten hebben die lijken op wormen laat altijd aan je arts weten dat je op vakantie bent geweest in het buitenland. De arts weet dan al aan welke infecties hij moet denken. De arts sluit zo niet meteen wormen uit.

Behandeling van wormen bij mensen

Bij de behandeling van wormen bij mensen wordt er gebruik gemaakt van antiwormmiddelen. Deze middelen doden de larven, wormen en eieren. De antiwormmiddelen kunnen gewoon bij de drogist of apotheek gekocht worden. In ieder tablet zit 100mg mebendazol. Meestal moet je elke dag één tablet slikken. Na 14 dagen moeten de wormen en maden weg zijn. Als je last hebt van spoelworm of lintworm dan heb je vaak een hogere dosis nodig. De huisarts schrijft uiteraard de juiste hoeveelheid op.

Goede hygiëne

Als je te maken hebt met een wormen infectie is het slim om goede hygiëne toe te passen. Een arts zal altijd adviseren om naast medicijnen goede hygiëne toe te passen. Dit betekent dat je regelmatig je handen moet wassen. Je voorkomt zo verdere verspreiding van eitjes. Gebruik tijdens het douchen altijd twee washandjes. Bijvoorbeeld één washandje voor het onderlichaam en één washandje voor het bovenlichaam. Laat niemand anders gebruik maken van de washandjes. Maak ook regelmatig deurknoppen en toiletbrillen schoon. Is je kind besmet met wormen? Laat je kindje niet alleen regelmatig handen wassen, maar was ook het speelgoed dat je kindje heeft aangeraakt regelmatig. Zorg er ook voor dat de nagels kort zijn. Trek dagelijks schoon ondergoed aan en gebruik elke dag een schone handdoek. Heb je een handdoek hangen op het toilet? Vervang deze elke dag voor een nieuw exemplaar. Op deze manier kan je een wormen uitbraak onder het gezin proberen te voorkomen.

Wanneer naar de arts met wormen?

Als je het vermoeden hebt dat je wormen hebt moet je altijd naar de huisarts gaan. Ga dus niet zelf aan de slag met antiwormenmiddel. Het is belangrijk dat de huisarts vaststelt dat het om wormen gaat. Daarnaast moet de huisarts vaststellen om wat voor een soort worm het gaat. Op basis hiervan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Voor lintwormen zijn bijvoorbeeld sterkere medicijnen nodig dan voor aarswormen. Meestal ontdek je pas dat je last hebt van wormen in je ontlasting. Je ziet soms duidelijke wormen in je ontlasting of een stukje wormen. Het is belangrijk dat je dit stukje worm en ontlasting meeneemt in de huisarts. Stop de wormen in een potje en sluit dit goed af zodat de worm niet kan ontsnappen. Neem dit potje mee naar de huisartsenpraktijk. De huisarts kan de ontlasting beoordelen en medicijnen voorschrijven.

Wormen in de toekomst voorkomen

Soms kan je er niets aan doen dat je last hebt van wormen, maar het kan soms ook voorkomen worden. Hygiëne is belangrijk om wormen te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Niet alleen als je naar het toilet bent geweest, maar ook als je in aanraking bent geweest met dieren of vlees. Was groente ook goed voor gebruik en verhit vlees voldoende. Eet nooit rauw vlees. Op deze manieren kan je een infectie voorkomen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 9203x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:41
Gewijzigd: 26-06-2017 10:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!