weegschaal

Weegschaal

weegschaalWaar denk je aan bij het woord weegschaal? Het sterrenbeeld? Iets waarmee je je gewicht te weten kunt komen of wat anders? In dit artikel staat het woord weegschaal centraal.

Weegschaal als sterrenbeeld

Wanneer je bent geboren tussen 24 september en 23 oktober ben je volgens de horoscoop een weegschaal. Lees jij je horoscoop elke week? En welke waarde hecht je daaraan? Er zijn mensen, die in een tijdschrift als eerste de horoscoop lezen. Je kunt in een horoscoop lezen hoe de komende week er voor jou uit zal gaan zien. De uitleg van de tekst kan vaak wel veel kanten op. Er bestaan ook horoscopen die speciaal over je liefdesleven gaan en er zijn dag- en weekhoroscopen, zelfs jaarhoroscopen. Wat heeft de horoscoop voor de weegschaal in petto? Gauw even kijken!

Personenweegschaal

Het is voor iedereen belangrijk om zijn of haar gewicht in de gaten te houden. De meesten doen dat pas als er iets gaande is: hoge bloeddruk, suikerziekte, hartproblemen enz. Weet wat voor jou het meest ideale gewicht is en zorg dat je daar niet veel onder of boven komt. Een weegschaal gaat je daarbij helpen. De digitale weegschaal weegt nauwkeurig tot ongeveer 100-200 gram. Het maximale gewicht dat een personenweegschaal kan wegen gaat tot 150 of 160 kilogram. Weeg je steeds op dezelfde weegschaal dan speel je op zeker. Weeg je niet drie keer op een dag of drie keer in de week. Het mag geen obsessie worden.

Weeg je altijd met of altijd zonder kleding, want dat maakt een verschil. Neem een vaste tijd om je te wegen op je digitale weegschaal. Voorheen waren er andere weegschalen, deze hadden een veer waar de kracht op kwam en die kracht werd gemeten. Het nadeel van de weegschaal van vroeger is dat deze  minder nauwkeurig is. Dus als je nog een oude weegschaal gebruikt dan kun je een verschil zien als jij je ooit bij een arts moet wegen of bij een diëtiste. De oude weegschalen waren een stuk goedkoper dan de weegschalen van nu. De weegschalen van nu werken op batterij. Is de batterij bijna leeg, dan zal het wegen minder nauwkeurig worden. Op tijd de batterij vervangen is dus van belang. Sommige weegschalen geven een seintje als de batterij bijna leeg is.

Aanschaf weegschaal

Je bent toe aan een nieuwe weegschaal. Waar moet je dan opletten? Je moet een weegschaal kopen die voldoet aan jouw wensen, niet meer en niet minder. Op sommige weegschalen zitten veel functies. Heb jij die nodig? Zul jij die ooit gebruiken? Waarom zou je die weegschaal dan kopen en onnodig veel geld uitgeven voor functies die je niet gaat gebruiken? Het klinkt allemaal zo logisch. Toch zijn er mensen die vaak zonder daarover na te denken gewoon de laatste nieuwe uitvoering van een product kopen zonder er bij stil te staan of ze die wel nodig hebben. Heb jij een weegschaal nodig alleen om je gewicht te volgen dan heb je al die functies niet nodig. Wil jij meer dan kijk je welke functies voor je interessant zijn. Hier volgen enkele mogelijkheden:

  • Start-up systeem, je hoeft de weegschaal niet aan te zetten. De weegschaal weegt als jij erop gaat staan.
  • Memory-functie, gewichten van meer dan één persoon worden door de weegschaal opgeslagen, sommige weegschalen houden het laatst gemeten gewicht vast.
  • Body fat index, dit kan best belangrijk zijn, wanneer jij je vetpercentage en je spier- en watermassa wilt meten. Belangrijk voor bodybuilders en mensen die met een dieet bezig zijn.
  • Automatisch uitschakelen, dit spreekt voor zich. De weegschaal gaat vanzelf uit nadat jij je hebt gewogen.

Weet je wat je wilt, dan kom er nog een moeilijkheid en dat is namelijk de vormgeving van de weegschaal. Deze is zeer divers, maar ook het materiaal en de kleur van de weegschaal kun je kiezen. Komt de weegschaal op een zichtbare plek te staan let dan een beetje op de kleur, waarmee wil jij de weegschaal combineren? Als je online gaat om het aanbod aan weegschalen te bekijken dan zul je versteld staan van de ruime keuze en de grote prijsverschillen. Een ruime keuze kan moeilijk zijn, omdat er zoveel mooie en goede weegschalen te koop zijn, maar het is ook een voordeel, omdat je dan weegschalen met elkaar kunt vergelijken wat betreft prijs, kwaliteit, materiaal en functies.

Weegschaal voor koken en bakken

Ben jij een keukenprins of prinses dan zul jij zeker een fijne keukenweegschaal in huis hebben. Je bakt graag een cake en een taart en probeert graag allerlei gerechten uit met behulp van een recept. Een goede keukenweegschaal mag dan niet ontbreken in jouw keuken. Een keukenweegschaal dient nauwkeurig te werken. Je moet weten dat je de juiste hoeveelheid van de ingrediënten gebruikt. Ga online als je een nieuwe weegschaal zoekt en bekijk het reuze aanbod. Zowel wat betreft grootte, model, kleur, met of zonder bakje, prijs, digitaal of niet, verschillen de keukenweegschalen enorm van elkaar.

De weegschaal met bakje heeft als voordeel dat je het bakje voor allerlei zaken kunt gebruiken en dat de ingrediënten niet van de weegschaal af kunnen vallen. Het voordeel van een digitale weegschaal is het feit dat deze veel nauwkeuriger is. Kijk goed wat je nodig hebt en waarvoor en dan kun jij de beste weegschaal kiezen. Tip: gaat iemand samenwonen of voor het eerst zelfstandig wonen dan is een keukenweegschaal een leuk en nuttig cadeau. De prijzen variëren dus je kunt prima rekening houden met je budget.

Het ijken van een weegschaal

Wanneer een weegschaal bedoeld is voor andere dan huis- tuin- en keukenwerkjes, dan moet deze geijkt worden. Dit gebeurt volgens de Metrologiewet, voorheen heette deze wet de IJkwet. Bij het ijken wordt er gecontroleerd of de weegschaal weegt volgens de wettelijke normen. Is het akkoord dan wordt de weegschaal voorzien van een sticker. Is het niet akkoord dan moet de weegschaal opnieuw worden afgesteld.

Het is verplicht een geijkte weegschaal te gebruiken als deze is bedoeld voor verkoopdoeleinden, als de weegschaal wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen, als de weegschaal een medisch hulpmiddel is en als de weegschaal wordt gebruikt voor het bepalen van lonen, tarieven en heffingen. Het ijken moet gebeuren door een externe partij. Tip: laat het ijken op dezelfde dag plaatsvinden als het onderhoud. Je kunt zelf de weegschaal ijken, maar dan is deze niet wettelijk geijkt, is dat wel nodig neem dan contact op met een erkend keurder. De weegschaal wordt voorzien van een sticker en jij ontvangt een keuringsrapport. De weegschaal is volgens de wet geijkt!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5882x
Toegevoegd: 20-07-2016 18:51
Gewijzigd: 01-08-2016 23:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!