Wegenbelasting

Wegenbelasting: alles over de motorrijtuigenbelasting

WegenbelastingWegenbelasting is belasting die je aan de overheid moet betalen als je een auto (of ander motorrijtuig) bezit. Deze belasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Bijna iedereen die in het bezit is van een auto is verplicht om wegenbelasting te betalen. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Ook kun je als je aan verschillende voorwaarden voldoet, vrijstelling krijgen van de wegenbelasting. In dit artikel lees je alles over de wegenbelasting.

Berekenen hoogte wegenbelasting

Bij het berekenen van de hoogte van de wegenbelasting wordt er geen rekening gehouden met hoe vaak je in de auto rijdt en hoeveel kilometer je per jaar rijdt. De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen, is onder andere afhankelijk van het soort motorrijtuig dat je rijdt, hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is, het gewicht van het motorrijtuig, het type brandstof dat je gebruikt en in welke provincie je woont. Op de website van de Belastingdienst staat een handige rekenhulptool waarmee je gemakkelijk kunt berekenen hoeveel wegenbelasting jij aan de Belastingdienst moet afstaan voor jouw auto.

Besparen op de wegenbelasting

Ben jij van plan een nieuwe auto (of ander motorrijtuig) kopen en wil je graag besparen op de wegenbelasting? Dat is mogelijk. Let bij het kopen van een nieuwe auto op het gewicht van de auto. Voor een auto met een laag gewicht, betaal je namelijk minder wegenbelasting. Als je niet per se grote, zware auto nodig hebt, is het kiezen van een lichte auto dus een makkelijke manier om te besparen op de vaste lasten van je auto. Twijfel je tussen twee of meerdere auto’s? Dan kun je de rekentool van de Belastingdienst ook van tevoren gebruiken om te berekenen hoeveel je met een bepaalde auto kwijt zult zijn aan wegenbelasting.

Betalen van de wegenbelasting

Je moet wegenbelasting betalen vanaf het moment dat jij een auto (of ander motorrijtuig) koopt. De hoogte van de wegenbelasting wordt elke drie maanden vastgelegd. Je kunt ervoor kiezen om per maand te betalen of per kwartaal. Daarnaast heb je de keuze om te betalen via automatische incasso of met een acceptgiro. Kies je voor betaling via acceptgiro, dan moet je er wel extra goed op letten dat je op tijd betaalt. Als je niet op tijd betaalt, of niet het volledige bedrag overmaakt, kun je een naheffingsaanslag met een verzuimboete krijgen. Deze boete bedraagt minimaal 50 euro, en kan – als je regelmatig niet (volledig) of te laat betaalt – oplopen tot wel 5.278 euro. En dat is een hoop geld. Kies je voor automatische incasso, dan wordt de wegenbelasting elke maand automatisch afgeschreven en hoef je dus in ieder geval niet bang te zijn dat je per ongeluk te laat betaalt.



Wat zijn provinciale opcenten?

Het grootste deel van de opbrengst van de belasting gaat naar het Rijk, de rest gaat naar de provincies. De belastinginkomsten die de provincie int op de wegenbelasting worden provinciale opcenten genoemd. Elk jaar stelt de Rijksoverheid een maximum vast voor de opcentenheffing. Tot dat maximum mag de provincie zelf de hoogte van het tarief bepalen. Dit tarief wordt door de Provinciale Staten jaarlijks vastgesteld in de begroting. De hoogte van de provinciale opcenten verschilt dus per provincie, daarom speelt de provincie waarin jij woont ook mee bij de hoogte van de wegenbelasting die jij betaalt. Hoe hoog de provinciale opcenten in jouw provincie zijn, hangt af van de begroting van de provincie, de politieke partijen die het bestuur van de provincie vormen en welke plannen de provincie heeft voor de infrastructuur.

Opbrengst van de wegenbelasting

Met de opbrengst van de wegenbelasting wordt er geïnvesteerd in de Nederlandse infrastructuur. Zo wordt deze belasting bijvoorbeeld gebruikt om bestaande wegen te repareren, te onderhouden en om nieuwe wegen aan te leggen. Bijna iedereen die een motorrijtuig bezit moet deze belasting betalen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. 

Vrijstelling van wegenbelasting

Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kun je vrijstelling krijgen van de wegenbelasting. Dit betekent dat je minder of zelfs geen wegenbelasting hoeft te betalen. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch vrijstelling van de wegenbelasting als je een oldtimer hebt die ouder is dan 40 jaar. Daarnaast kun je vrijstelling aanvragen als je invalide bent en als je auto een buitenlands kenteken heeft. Voor motorrijtuigen van de politie en de brandweer, (dieren)ambulances, lijkauto’s, vuilniswagens, straatveegwagens, kolkenzuigers, taxi’s en motorrijtuigen die gebruikt worden voor de aanleg en het onderhoud van wegen kan ook vrijstelling aangevraagd worden.

Vrijstelling duurzame auto’s

Je krijgt ook vrijstelling van de wegenbelasting als je elektrisch of op waterstof rijdt, en als je auto een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer heeft. Heb je een auto met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan geldt er een half tarief, dit houdt in dat je de helft van het tarief betaalt dat voor een gewone auto geldt.

Vrijstelling aanvragen

Op de website van de Belastingdienst kun je het formulier ‘Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling’ downloaden. Om vrijstelling van de betaling van wegenbelasting aan te vragen moet je dit formulier invullen en ondertekenen en vervolgens per post opsturen naar de Belastingdienst. Je moet hierbij ook een kopie meesturen van het bewijs dat jij of jouw auto voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld voor de vrijstelling van de wegenbelasting. Vervolgens controleert de Belastingdienst of jij in aanmerking komt voor vrijstelling van de wegenbelasting. 

Schorsen van het kenteken

Ook als je auto altijd stilstaat en je niet met je auto rijdt, moet je gewoon wegenbelasting betalen. Behalve als je het kenteken van je auto tijdelijk geschorst hebt. Dit kan online via de RDW (de Dienst Wegverkeer, voorheen de Rijksdienst voor Wegverkeer). In de periode dat je auto geschorst is hoef je, naast het feit dat je geen wegenbelasting meer hoeft te betalen, ook geen autoverzekering meer te hebben. De voorwaarde is wel dat je in deze periode niet met de auto op de openbare weg rijdt of staat. Een schorsing duurt maximaal één jaar, daarna gaan de wegenbelasting en de verzekeringsplicht automatisch weer in. Je kunt de schorsing wel weer voor een jaar verlengen.

Auto laten overschrijven

Je hoeft geen wegenbelasting meer te betalen als je je auto verkoopt. Wel moet je er dan voor zorgen dat het kenteken wordt overgeschreven op naam van de koper. Dit kan de koper regelen bij een kentekenloket of bij de RDW-balie. Kentekenloketten zijn er in heel Nederland en de RDW-balies bevinden zich in in de steden Veendam, Zoetermeer en Den Bosch. Hierna ontvang jij een vrijwaringsbewijs, dit is het bewijs dat jij niet meer de eigenaar van de auto bent. De wegenbelasting stopt vervolgens automatisch. En ook als de auto total loss is en naar de sloop gebracht moet worden hoef je geen wegenbelasting meer te betalen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Talitha
Aantal keer gelezen: 4704x
Toegevoegd: 16-08-2017 12:40
Gewijzigd: 22-08-2017 23:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!