Welke afvalcontainer bij huis (laten) plaatsen?

Welke afvalcontainer bij huis (laten) plaatsen?

Welke afvalcontainer bij huis (laten) plaatsen?Ben je van plan om thuis te verbouwen, of eens flink op te ruimen? Dan is het handig om een afvalcontainer bij huis te plaatsen. Hier kun je alle spullen of resten van de verbouwing in kwijt, waarnaar het wordt opgehaald wanneer je klaar bent. Maar welke grootte container is handig, en zijn er ook verschillende containers nodig wanneer je verschillende materialen moet afvoeren? Logische vragen die vaker worden gesteld. Lees meer voor de antwoorden.

Formaat afvalcontainer bij huis

Ga je verbouwen of opruimen, dan laat je snel en gemakkelijk een afvalcontainer bij huis plaatsen. Dat scheelt weer een aantal ritten naar de stort. Maar welk formaat container heb je nodig? Oftewel: hoeveel spullen of verbouwresten gaan er in een container?

Een afvalcontainer is te bestellen in verschillende formaten. Deze formaten gaan van 6 m3 tot 40 m3. Het kiezen van het juiste formaat is dus niet altijd eenvoudig. Het kan lastig zijn om in te schatten welke grootte je nodig hebt, of hoe groot een afvalcontainer daadwerkelijk zal zijn wanneer deze voor de deur staat. Ook is het lastig om in te schatten hoeveel spullen of afval een verbouwing met zich meebrengt.

Met een aantal rekenvoorbeelden helpen we je het juiste formaat container te bepalen, zodat je nooit teveel betaalt wanneer je deze bij jouw huis laat plaatsen. Dit zijn natuurlijk indicaties. Twijfel je? Bestel dan altijd een slagje groter, zodat je zeker weet dat je alles kwijt kan. Of misschien wel iets extra’s!

Badkamer of keuken verbouwen of plaatsen

Heb je een standaardformaat badkamer of keuken? Dan is een container van 3 m3 vaak meer dan voldoende. Hier kun je oud sanitair in kwijt, maar ook tegels en inpakmateriaal. Is de keuken of badkamer van groter formaat, of komt er veel grofvuil, hout, puin en leidingwerk kijken bij de klus? Dan is het handig om een grotere container aan te schaffen. De afvalcontainer van 6 m3 is dan ideaal voor de klus.

Aan de slag in de tuin

Ga je aan de slag in de tuin, bijvoorbeeld met het afgraven van grond? Dan is het formaat van de container afhankelijk van de grootte van de tuin. Met een berekening is gemakkelijk te bepalen hoe groot de afvalcontainer bij huis moet zijn. De formule is als volgt:

·   Bereken het aantal vierkante meters dat afgegraven moet worden

·   Bepaal hoe diep je wil gaan uitgraven

·   Vermenigvuldig deze uitkomst met 1.3

De factor 1.3 wordt toegepast omdat er altijd lucht in grond zit. Het zal dus altijd net iets meer ruimte innemen dan de daadwerkelijk grond. Met deze factor weet je zeker dat je goed zit en een afvalcontainer bestelt waar alles in past.

Het plaatsen van een nieuwe vloer en de oude verwijderen

Ook bij het plaatsen van een nieuwe vloer wordt vaak een afvalcontainer besteld. De oude vloer moet immers afgevoerd worden. Bij een groot huis is het een gigantische klus om dit steeds opnieuw naar de stort te brengen.

De juiste afvalcontainer bij het plaatsen van een nieuwe vloer is ook te berekenen met een formule, net zoals bij het afgraven van tuingrond.  De formule is als volgt:

·   Bereken het aantal vierkante meters vloer

·   Bereken de dikte van de vloer en hoe deze af te voeren is. Een rol PVC neemt namelijk meer ruimte in beslag dan dunne planken laminaat

·   Gebruik ook hier weer de factor 1.3 om jezelf wat ruimte te geven

Over het algemeen is een 3 m3 afvalcontainer vaak net iets te klein voor het afvoeren van een oude vloer. Met een 6 m3 afvalcontainer zit je sowieso goed en kun je ook nog andere spullen kwijt.

Muur afbreken

Ook bij het afbreken van een muur is dezelfde formule te gebruiken als bij de tuingrond en een oude vloer.  Ga je nog meer in huis doen dan alleen muren breken? Bestel dan een grotere afvalcontainer zodat je alles tegelijk kan doen. Als je gaat breken, de badkamer gaat verbouwen en de vloer eruit moet, dan is het al gauw een hele verbouwing. Bij een dergelijke klus is een afvalcontainer van minimaal 12 kuub een goede keuze.

Duur en formaat container

Hoelang een container bij je thuis mag blijven staan hangt erg af van het bedrijf waar je de afvalcontainer huurt. Over het algemeen wordt een periode van 4 weken aangehouden, maar langer is natuurlijk altijd mogelijk. In overleg met het bedrijf kan een container langer blijven staan, of tussendoor verwisselt worden zodat je altijd met een lege container verder kan met de verbouwklus.

Weet je nog niet zeker welk formaat je nodig hebt? Overleg dit dan ook vooral met het bedrijf waar je de container van gaat huren. Hier hebben ze over het algemeen een hoop ervaring met de meest uiteenlopende klussen en kunnen ze je adviseren over het juiste formaat.

Verschillende containers voor afval

Afhankelijk van jouw klus aan huis wordt er ook gekeken naar de juiste soort container. Wanneer je in huis aan de slag gaat krijg je namelijk vaak een ander soort container dan wanneer je de tuin gaat renoveren. Het volgende onderscheid in afvalcontainers wordt over het algemeen gemaakt:

·   Containers voor puin: in deze container mag alleen schoon puin en steen. Dit is dus anders dan bouwafval.

·   Containers voor bouwafval: heb je meer dan alleen schoon puin en steen? Dan heb je een container nodig voor bouwafval. Hier valt ook gips,

     pleisterwerk, porselein, tegels en isolatiemateriaal onder.

·   Containers voor A/B-hout: A-hout is onbehandeld hout, B-hout is geverfd hout. Deze mogen samen in een afvalcontainer.

·   Containers voor C-hout: C-hout is weer net wat anders dan A- en B-hout. Onder C-hout valt namelijk al het geïmpregneerde hout. Omdat dit speciaal

     behandeld is, vaak op een chemische manier, moet dit apart verwerkt worden. Hier hoort dus een eigen container bij.

·   Containers voor groenafval: alles wat uit de tuin komt. Denk daarbij aan bladeren, takken, bomen, bosjes. Alles behalen zand en aarde.

·   Containers voor grondafval: grondafval is, anders dan groenafval, de daadwerkelijke zand en aarde.

·   Containers voor dakafval: denk hierbij aan dakpannen, platen of dakgoten. Maar ook teer, dakgrind of dakleer. Dit wordt apart verwerkt en

     gerecycled.

·   Containers voor restafval: hierbij kun je denken aan alles wat je in huis vindt. Van matrassen, tot banken, tot kastjes en plastic afval.


Bij een verbouwing is een goede voorbereiding het halve werk, en met de juiste afvalcontainer kom je een heel eind! Huur daarom snel en eenvoudig een afvalcontainer, laat deze thuis plaatsen op het juiste moment en maak daarmee van jouw verbouwklus of tuinrenovatie geen hoofdpijnzaak.

 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 651x
Toegevoegd: 28-12-2022 17:26
Gewijzigd: 02-01-2023 14:35

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!