Welke middelgrote honden zijn er?

Welke middelgrote honden zijn er?

Welke middelgrote honden zijn er?Er zijn verschillende soorten honden. Maar als je een middelgrote hond wilt, welke kies je dan? In dit artikel besteden we aandacht aan middelgrote honden. Lees het rustig door en zo kun je gemakkelijker je keuze maken als je een middelgrote hond wilt.

Aanschaf hond

De aanschaf van een hond kan je ook vooraf veel tijd kosten. Het is namelijk belangrijk dat jij goed weet wat je wilt en niet impulsief te werk gaat. Je koopt geen hond, omdat hij zo zielig kijkt of een guitige kop heeft. Denk er goed over na voordat je een hond aanschaft. Dit geldt voor een dwerghond, een middelgrote en uiteraard ook voor een grote hond. Het houden van een of meer huisdieren geeft je verantwoordelijkheid. Deze dieren zijn van jou afhankelijk, of ze nu groot zijn of klein dat maakt niet uit. Heb je een hond in huis genomen, dan zul jij er op uur en tijd voor moeten zorgen. Realiseer je dat een hond wel 10 jaar of langer bij je kan zijn. Je zult hem aandacht moeten geven, opdat hij niet wegkwijnt. Je zult kosten moeten maken bij de dierenarts. Heb jij pech dat de hond vaak ziek is, dan kan dat veel geld kosten. Vind jij dit allemaal prima en wil jij toch een hond dan is het oké. Je hebt er goed over nagedacht.

Voordelen hond

Het bezitten van een hond kent veel voordelen. Je bent meer in beweging, je bent nooit alleen, je hebt er een maatje bij die trouw aan je is. Een hond zorgt voor ritme en regelmaat in je dagelijkse leven. Heb jij een huis met een tuin dan is dat een ideale start voor de hond, ook al kunnen sommige honden ook in een flat wonen. In dat laatste geval dien je er wel rekening mee te houden of jij de hond voldoende beweging kunt geven (je moet dan namelijk zelf mee naar buiten). Elke hond heeft beweging nodig om niet gefrustreerd te raken, maar er zijn natuurlijk wel verschillen. Een dwerghondje hoeft geen grote afstanden af te leggen of aangelijnd aan de fiets mee te lopen om aan voldoende beweging te komen. Een jachthond echter moet wel de nodige kilometers kunnen lopen, zwemmen enz. Wanneer jij een hond voldoende beweging en aandacht kunt bieden, zodat hij zich niet gaat vervelen dan ben je goed bezig. De hond zal je belonen door er voor je te zijn, hij zal je trouw zijn tot aan zijn dood.

Keuze middelgrote hond

Wanneer jij de keuze hebt gemaakt voor een middelgrote hond dan ben je er nog niet. Het aanbod van middelgrote honden is namelijk erg groot. Maak het wat eenvoudiger door jezelf eerst nog meer vragen te stellen. Je begint met een grote groep middelgrote honden en er blijven straks enkele rassen over waar je uit gaat kiezen. Wat vind jij belangrijk bij een hond? Je moet dan uiteraard denken aan het karakter, de vacht en de verzorging ervan, heeft de hond erg veel beweging nodig of normaal (en heb je daar wel zoveel tijd voor?), kan dit ras gemakkelijk met kinderen opgroeien en/of met andere huisdieren, is het een gezelschapsdier, wil je een werkhond, een waakhond, of juist een hond die bijna niet blaft, een jachthond enz.

Op deze manier kun jij beter bepalen wat je zoekt in een hond. Ben je aanbeland bij een bepaald ras dan kun jij ook nog een fokker raadplegen over het karakter enz. van de hond. Hij of zij kan je veel uit ervaring vertellen over zijn honden. Binnen een en hetzelfde ras is er sprake van verschillende lijnen, familielijnen. Honden van hetzelfde ras met een andere familielijn kunnen verschillen laten zien ten opzichte van elkaar. Dit kan zijn wat betreft het uiterlijk maar ook het innerlijk. Een goede fokker zal je dit vertellen. Een goede fokker weet je precies te vertellen hoe het karakter van de vader en de moeder van de puppy is. Je moet ervoor zorgen dat je deze, in elk geval de moeder, te zien krijgt. Bij een legale fokker zal dit nooit een probleem zijn. Hij of zij zal je zelfs uitnodigen om het nestje te komen bekijken. Op die manier weet hij of zij ook aan wie hij een puppy zal verkopen (of niet).  De fokker zal altijd willen weten of zijn puppies goed terecht komen.

Selectie populaire middelgrote honden

Selectie van een aantal populaire middelgrote honden in willekeurige volgorde met een korte beschrijving.

De Schapendoes

Schouderhoogte reu tussen 43 en 50 cm, teefje 40 tot 47 cm. Gewicht ongeveer 20 tot 25 kg. De vacht is langharig. Alle kleuren zijn mogelijk, voorkeur blauwgrijs tot zwart. De vacht moet goed verzorgd worden om klitvorming te voorkomen. De haren hangen voor de ogen, kijk de ogen regelmatig na op ontstekingen en vuil in de ogen. Ook is het van belang om de oren regelmatig te controleren.

Karakter: de Schapendoes is een vriendelijke hond, vol temperament. Eigenwijs, leergierig en slim. Het is een moedige hond en blaft bij onraad. Het is een sociale hond. Trouw aan zijn baas, maar het is ook een open hond tegenover vreemden. Houdt van spelletjes (die niet saai mogen worden), apporteren, flyball. Deze hond past prima in een sportief gezin.

Bobtail

Schouderhoogte reu 60 cm, teefje 56 cm. De vacht is ruig, langharig zonder krullen. De kleur is grijs, blauw of grauw met witte aftekeningen. De vacht heeft veel verzorging nodig om klitvorming te voorkomen. In de ruiperiode komen er enorm veel haren los.

Karakter: de Bobtail is een gehoorzame, vrolijke en zachtaardige hond, soms wat onstuimig. Hij is aanhankelijk en een kennel zou als straf voelen. De hond is niet waaks. Hij wil graag wat beweging, behendigheid als sport past prima bij deze hond.

Schotse Herdershond

Schouderhoogte reu tussen 56 en 61 cm, teefje tussen 51 en 56 cm. Gewicht reu tussen 20 en 30 kg, teefje tussen 18 en 25 kg. Twee verschillende vachttypen: de bekende langhaar en de minder bekende korthaar. De vacht van de langharige Schotse Herdershond moet wekelijks verzorgd worden ter voorkoming van klitten. Tijdens de ruiperiode is borstelen vaker nodig. Ook de kortharige kun je borstelen en kammen. De korthaar is minder onderhoudsgevoelig, deze vacht klit niet. De kleur van de vacht: sabelkleur (lichtgoud tot mahonie of rood) met wit, driekleurig (zwart met tankleurige aftekening, blue merle (zilverblauw met zwart).

Karakter: de Schotse Herdershond is een energieke, slimme hond, vrolijk en werklustig. Hij is gevoelig, sociaal en aanhankelijk. Het is een prima waker. Beschermt het gezin, zeker de jonge kinderen. Geen allemansvriend. Een andere naam voor deze hond is de Schotse Collie. Werkt graag voor de baas. Geen harde opvoeding, de hond is erg gevoelig. Gebruik je stem als je met de hond speelt, hem dingen aanleert enz. Goed socialiseren in de puppytijd zorgt ervoor dat je een evenwichtige en vrolijke hond krijgt.

Border Collie

Schouderhoogte voor reu 53 cm, het teefje is iets kleiner. Je hebt de keuze uit de korthaar en de langhaar. De meest voorkomende kleur is zwart met wit. De vacht heeft niet erg veel verzorging nodig. Een keer per week borstelen is voldoende.

Karakter: de Border Collie kun je een echte werkhond noemen. Het is een slimme, zeer beweeglijke hond, alert en goed waaks. Hechten zich vaak aan één persoon. Kunnen in een buitenkennel worden gehouden, mits ze voldoende beweging krijgen. Een rondje door het park is onvoldoende.

Duitse Herdershond

Schouderhoogte reu 62.5 cm, teefje 57.5 cm. Er zijn 3 typen vacht: stokhaar, lang stokhaar, langharig. Regelmatige verzorging van de vacht is nodig. Gebruik hiervoor het “herderharkje”. De dode en losse onderwol wordt uit de vacht gehaald. Als de hond binnenshuis verblijft, zal hij het hele jaar door verharen. Een hond die buiten verblijft verhaart minder. De hond is gelukkig in een gezin dat veel onderneemt samen met de hond.

Karakter: de Duitse Herder is een zeer intelligente hond. Zeer alert, trouw aan de baas en het gezin, aanhankelijk, vriendelijk. Goed voor de bewaking van je huis en terrein. Deze hond heeft vaak één baas, maar hij zal het hele gezin verdedigen als dat nodig blijkt te zijn. Prima reukvermogen. Een hond waarmee gewerkt, gespeeld moet worden. Hij heeft veel beweging nodig, maar ook geestelijk moet deze hond worden uitgedaagd met spelletjes.

Boxer

Schouderhoogte reu tussen 57 en 63 cm, teefje tussen 53 en 59 cm. Gewicht reu 30 tot 32 kg, gewicht teefje 24 tot 25 kg. De vacht is kort en dicht. De vacht heeft weinig verzorging nodig. Met een zachte borstel eens per week borstelen. In de ruiperiode gebruik je een rubberen borstel of massagehandschoen om de dode haartjes te verwijderen. De kleur van de vacht is geel of gestroomd.

Karakter: de Boxer is een lieve, gevoelige en vrolijke hond, soms wat onstuimig. Goed waaks. Deze hond hecht aan het gezin en is intelligent. Loopt kinderen en/of volwassenen soms om, puur uit enthousiasme. De Boxer is een prima gezelschapshond en heeft veel beweging nodig. Naast wandelen kan de Boxer, als hij is uitgegroeid, naast de fiets lopen. De Boxer geniet van spelen en ravotten.

Airdale Terriër

Schouderhoogte reu 58 tot 61 cm, teefje 56 tot 58 cm. Deze hond heeft een harde, stugge vacht, draadachtig van structuur. De vacht mag niet krullen, de haren mogen wel kronkelig of licht gegolfd zijn. De kleur van de vacht is tankleurig met zwart of grijs rugdek. De vacht van deze hond moet twee keer per jaar geplukt worden, dat gebeurt in een trimsalon. Verder dient de vacht eens per week geborsteld te worden. Gebruik een slickerborstel.

Karakter: de Airdale Terriër is een speelse hond, actief, intelligent, evenwichtig. Het is een waakse hond, moedig en hard voor zichzelf. Eigenzinnig ook. Hij blaft weinig. Aanhankelijk aan de baas en het gezin. De omgang met kinderen is goed, tegenover andere honden kan deze hond wat dominant zijn. Het jachtinstinct is goed ontwikkeld. Een goede opvoeding zorgt ervoor dat de hond de eigen kippen en konijnen met rust laat. Prima gezinshond. Goed voor hondensport.

Akita

Schouderhoogte reu 67 cm, teefje 61 cm. De vacht bestaat uit dicht en zacht onderhaar en grof en recht bovenhaar. Diverse vachtkleuren mogelijk: rood, wit, gestroomd en sesam. Verzorging van de vacht bestaat uit het borstelen eens per week. Tijdens de ruiperiode gebruik je een herderharkje om de vele losgekomen haren te verwijderen.

Karakter: de Akita is een evenwichtige hond, bedachtzaam, intelligent en vriendelijk. Soms wat dominant. Prima waakhond. Trouw aan de baas en het gezin. Lijkt zich nooit druk te maken. Het is een waardige hond, die zal gehoorzamen maar niet slaafs is. Laat oefeningen nooit saai worden en ga niet te lang door. De hond moet uitdaging hebben. Hij heeft een zeer consequente en doortastende baas nodig. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen. Je maakt de Akita niet blij met balspelletjes en apporteren. Hij wordt wel blij als je er samen op uit trekt.

Chow Chow

Schouderhoogte reu tussen 48 en 56, teefje tussen 46 en 51. De langharige vacht komt het meest voor. Het haar is dicht, recht en uitstaand. De bovenvacht is grof, terwijl de ondervacht wollig is. Om klitvorming te voorkomen is een goede vachtverzorging noodzakelijk. Begin met de vachtverzorging al op jonge leeftijd, zodat de volwassen hond dit op latere leeftijd goed toelaat. De kleuren die het meest voorkomen zijn rood en zwart. Opmerkelijk bij deze hond is de blauwzwarte tong.

Karakter: een Chow Chow is een rustige en trotse hond. Eigenzinnig, onafhankelijk met veel zelfvertrouwen. Goede bewaker en geen allemansvriend. Moedig, soms wat dominant. Deze hond heeft geen behoefte aan veel beweging, een plek in de tuin vindt hij prima. Je kunt er wel flinke wandelingen mee maken als het niet te warm is. Het is geen hond voor de sport, als gezelschapshond voldoet hij prima. Houdt van rust.

Wat kun je de hond bieden?

Zorg ervoor dat je voordat je overgaat tot de aankoop van een hond op een rijtje hebt wat je van de hond kunt verwachten en wat jij de hond kunt bieden. Zoek zoveel mogelijk informatie op van het ras dat jouw voorkeur heeft. Praat met mensen die een dergelijk ras goed kennen. Toch is al deze informatie geen garantie dat de hond zich ontwikkelt zoals er wordt beschreven. De opvoeding maakt een belangrijk deel uit hoe de hond zich ontwikkelt. Wanneer je de kans hebt om veel en de juiste aandacht aan de opvoeding van de puppy te geven, dan krijg je daar veel voor terug: een fijne hond, een goed opgevoede hond, een maatje voor het (honden)leven. Het is een samenspel, een samenwerking tussen baasje en hond. Besteed voldoende tijd aan de hond. Doe het met plezier. Wanneer je gespannen, moe of chagrijnig bent, reageer dat niet af op de hond. Behandel de hond altijd op een eerlijke manier.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 16651x
Toegevoegd: 05-05-2015 18:59
Gewijzigd: 21-08-2015 15:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!