wespen

Wespen bestrijden

wespenAllereerst is het belangrijk om te vermelden dat wespen geen ongedierte zijn maar juist hele nuttige schepsels. Laat wespennesten in de natuur daarom ook gewoon met rust. Het wordt natuurlijk wat anders wanneer je een nest in je eigen tuin of woning hebt...

...Want bijna 5 procent van de Nederlandse bevolking is namelijk ernstig allergisch voor bijen- en/of wespensteken. In dat geval is het raadzaam om de wespen te bestrijden en het nest te vernietigen. In bepaalde gevallen kan je wespen zelf bestrijden maar in de meeste andere situaties kan je dat het beste door een expert laten doen.

Wespen: Nuttig maar soms ook lastig

Wespen eten onder andere muggen en vliegen. Dus juist dé insecten die voor ons mensen soms zo hinderlijk zijn. Maar lastig kunnen wespen ook zeker zijn. Dat laatste zullen de mensen met een allergie voor bijen- en wespensteken zeker beamen. Een wespensteek kan voor die mensen zelfs fatale gevolgen hebben. De meeste wespen steken niet zomaar. Daar komen we later in dit artikel nog op terug. Maar het meest irritante is misschien wel gewoon hun dominante aanwezigheid. Het lijkt ze te plezieren om de mens angst aan te jagen. Maar wanneer steken wespen eigenlijk?

Wanneer steken wespen?

Zelden steekt een wesp zomaar uit het niets. Wanneer wel? Zij steken zodra zij zich bedreigd voelen. Je vormt voor hen bijvoorbeeld een bedreiging wanneer je wild om je heen gaat slaan zodra er eentje om je heen zoemt. Maar de kans om gestoken te worden door dit gevleugelde insect is vooral het grootst wanneer je in de buurt van hun kolonie, het wespennest, komt. In dat geval is je aanwezigheid soms al voldoende om je aan te vallen. Met een beetje pech vallen ze dan met meerderen tegelijk aan. Overigens worden wespen stukken agressiever zodra er minder voedsel voor hen te vinden is. Dat is het geval in de herfstperiode.

Het effect van een wespensteek

Wat zijn de effecten van een wespensteek? Een steek van de wesp veroorzaakt roodheid en een gezwollen huid op de plek waar je gestoken bent. De steek zelf veroorzaakt een brandende pijn. Die pijn verdwijnt na 20 - 30 minuten vanzelf weer. De zwelling is meestal na een aantal uren weer verdwenen. Ben je echter door meerdere wespen gestoken, dan kunnen de effecten vele malen heftiger zijn met soms zelfs de dood tot gevolg.

Het effect van meerdere wespensteken

Waarom je het beste maar niet zelf wespen kunt bestrijden? Daar kom je nu achter. Want je loopt dan natuurlijk veel kans om door meerdere wespen gestoken te worden. Met elke wespensteek krijg je een bepaalde hoeveelheid gif binnen. Bij veel gif krijg je een lage bloeddruk en kan je zelfs in shock raken. Het komt met regelmaat voor dat mensen hier uiteindelijk aan overlijden.

We bespreken zo meteen enkele manieren waarmee je zelf wespen kunt bestrijden of wanneer je dit heikele klusje maar beter kan uitbesteden aan professionals. Maar eerst willen we nog even iets dieper ingaan op de wespensteek en wat er gebeurt wanneer je hier allergisch voor blijkt te zijn.

Allergische reactie bij wespen- of bijensteek

Mensen die allergisch zijn voor bijen- en/of wespensteken die moeten vooral in de perioden september en oktober oppassen niet gestoken te worden. In de herfstperiode zijn wespen namelijk agressiever. Bij een allergische reactie op het gif van deze insecten krijgen ze te maken met 2 soorten reacties: een toxische reactie (dus een reactie op het gif) en een reactie die door het afweersysteem wordt opgewekt. Bij een reactie van het afweersysteem is de hoeveelheid ingespoten gif niet het belangrijkste, wél de bestanddelen in het gif en de overgevoeligheid daarvoor.

Mensen die allergisch zijn voor wespensteken kunnen dus al na één steek overgevoeligheidsverschijnselen krijgen. De reacties kunnen lokaal zijn maar zich ook manifesteren over het gehele lichaam. Dat laatste is het gevaarlijkste. Men kan uiteindelijk in een shocktoestand terechtkomen.

Zelf wespen bestrijden

Nu komen we dan eindelijk terecht bij datgene waar we het in dit artikel graag over wilden hebben: Het bestrijden van wespen. Dat kan je namelijk zelf doen in bepaalde gevallen. Let op: Het beste is het om altijd een professional in te huren die de wespennesten voor jou vernietigt dan wel verwijdert. De informatie in dit artikel is zeer zeker niet bedoeld om zelf aan de slag te gaan.

Maar mocht je dat toch doen, dan is het voor eigen risico. En eerlijk is eerlijk: Als je zorgvuldig te werk gaat en voldoende voorzorgsmaatregelen voor jou en je omgeving neemt, dan kan er niet veel verkeerd gaan. Het eerste wat je doet om een eind te maken aan een wespenplaag in of rondom je huis is natuurlijk het opsporen van het nest.

Het wespennest vinden

Hoe vind je een wespennest? Door gewoon te observeren waar de wespen naartoe vliegen. De kans is heel groot dat er een wespennest in de directe omgeving is daar waar zich meer wespen bevinden. Probeer dus te achterhalen waar ze naartoe vliegen en tenslotte waar ze naar binnen vliegen. Wespen verzamelen zich in allerlei holen, spleten en openingen. Dat kan in een boom zijn of in de grond maar ook in muren en onder daggoten. Verwijder alleen de nesten die je zelf gemakkelijk kan verwijderen.

Laat nesten hoger in bomen of bijvoorbeeld onder dakgoten verwijderen door een professional. Want mochten de wespen agressief worden, dan loop je op die hoogten veel meer risico.

Waarmee wespennesten verwijderen?

Er zijn diverse middelen op de markt waarmee je effectief wespennesten kunt bestrijden. Hieronder noemen we er 2 namelijk wespenpoeder en wespen schuimspray. Beide producten te koop bij de meeste bouwmarkten dan wel tuincentra.

Schuimspray tegen wespen

Een veelgebruikt middel waarmee je wespennesten kunt vernietigen is schuimspray. De spray zit in een spuitbus en is daarom direct klaar voor gebruik. Deze spray gebruik je wanneer de ingang van het wespennest zich aan de onderkant bevindt. De schuimspray spuit je royaal in het nest. Spuit door totdat er gewoonweg niets meer bij kan. De wespen kunnen er vervolgens niet meer in of eruit. Let op: Neem voordat je het wespennest bestrijdt altijd voldoende voorzorgsmaatregelen.

Wespenpoeder tegen wespen

Wespenpoeder gebruik je indien de ingang van het nest zich niet aan de onderkant maar aan bovenkant bevindt. Je strooit de poeder in de ingang van het nest. De wespen doen zich te goed aan het poeder en leggen snel daarna het loodje.

Rook wespennesten niet zelf uit!

Sommige mensen roken liever een wespennest uit dan dat ze chemische bestrijdingsmiddelen zoals wespen schuimspray gebruiken. Maar rook wespennesten niet zelf uit en laat dit ook niet doen door professionals. Niet alleen is het uitroken van een nest een tijdelijke oplossing, want de wespen keren terug naar het nest indien de rook is verdwenen, ook is het gewoon te gevaarlijk om naar dit middel te grijpen. Niet zelden ontstaat er brand doordat mensen wespennesten zelf uitroken.

En vrijwel geen verzekeringsmaatschappij zal die schade vergoeden... Maar ook je eigen veiligheid en die van je familie, kinderen, huisdieren of omwonenden zoals je buren is natuurlijk in het geding.

Brand door uitroken wespennest en de verzekering

Een wespennest uitroeien door zelf het nest uit te roken is gevaarlijk en eventuele schade die hieruit voortvloeit wordt niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Grijp dus naar veiliger alternatieven maar laat bij voorkeur een wespennest verwijderen of vernietigen door een expert.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 2986x
Toegevoegd: 13-09-2016 17:08
Gewijzigd: 04-10-2016 00:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3651 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!