Woordjes leren, tips en aandachtspunten

Woordjes leren, tips en aandachtspunten

Woordjes leren, tips en aandachtspunten Studeren is voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Woordjes leren hoort er ook bij, maar hoe pak je dit aan en hoe kun je de woordjes snel en gemakkelijk leren? In dit artikel geven we je tips en aandachtspunten om woordjes te leren.

Woordjes leren

Op de basisschool en op de middelbare school moet er vaak stof eigen worden gemaakt. Dit kan in de vorm zijn van woordjes leren. Sommige woordjes kun je snel leren, je hoort ze vaak en daardoor onthoud je ze ook beter. Maar er zijn ook woordjes die je misschien wat moeilijker vindt. Dat kan omdat de woordjes vreemd gespeld worden of omdat ze te lang zijn. Het ligt er ook een beetje aan op welke leeftijd je woordjes moet leren en hoe het je af gaat. Sommige mensen leren snel en dan kan het leren van woordjes een fluitje van een cent zijn, maar zo is dat niet bij iedereen!

 

Woordjes leren kan op verschillende manieren, het kan zowel schriftelijk als mondeling. Tegenwoordig kun je ook op de computer woordjes leren. Je kunt woordjes leren uit een andere taal, Engels bijvoorbeeld. Je moet dan de Engelse woordjes leren en deze kunnen koppelen aan de Nederlandse betekenis en andersom. Als je goed bent in talen kan dat voor jou gemakkelijk zijn. Je kunt ook Nederlandse woordjes moeten leren met een vreemde spelwijze. Het doel is vaak om je woordenschat uit te breiden, maar ook dat kan enige oefening en tijd van je vragen.

Woordjes leren, neem de tijd

Het leren van woordjes kost tijd. Soms zijn er woorden die meteen blijven hangen omdat ze herkenbaar zijn, of veel op een ander woord lijken dat je al kent. Maar het kan soms ook wat lastiger zijn en dat je juist iedere keer dat ene woord vergeet of een fout maakt in de spelling. Gelukkig kun je daar wel wat aan doen:

  • Schrijf het woord een paar keer op;
  • Hang het woord op een plek op waar je vaak langs loopt, zodat je er vaker naar kunt kijken;
  • Laat iemand in de omgeving af en toe naar het woord vragen;
  • Onthoud je een woord nog niet? Probeer er dan een verhaal of een plaatje bij te maken zodat je het beter kunt onthouden;
  • Je kunt een eigen vergeet top tien maken en deze kun je dan extra oefenen.

Pauze nemen tijdens het woordjes leren is ook belangrijk. Je wilt het graag zo snel mogelijk kennen, maar als je jezelf iets eigen wilt maken dan kost dat tijd en herhaling. Woordjes leren wordt door veel mensen wel gezien als stampwerk, maar je geheugen kan niet de hele dag actief zijn. Daarom is het beter om een aantal keren per dag tien minuten woordjes te leren in plaats van een keer heel lang. Je hersenen stoppen na een tijdje en nemen dan geen nieuwe informatie op. Dan kun je beter stoppen in plaats van tijd investeren. Dit voorkomt frustratie.

Woordjes leren met de computer

Als je snel woordjes wilt leren en je werkt graag op de computer, dan kun je de woordjes ook op de computer leren. Een programma dat hier vaak voor wordt gebruikt is WRTS. Je kunt hiermee alle woordjes leren, in alle talen. Je kunt hierbij zelf je woordenlijst aanmaken en je hoeft niets te installeren. Het enige wat je nodig hebt is je woordenlijst en verbinding met internet en dan kun je jezelf overhoren waar en wanneer je maar wilt. Je kunt ook iemand anders de woordjes in laten voeren, zodat je zeker weet dat de spelling goed is, maar je kunt het ook zelf doen (meteen een goede oefening) en vervolgens alles controleren met bijvoorbeeld iemand anders. Zorg ervoor dat er zeker geen fouten staan in je eigen woordenlijst, anders zou je bepaalde woorden verkeerd aanleren en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Mondeling (vreemde) woordjes leren

Als je woordjes gaat leren, kun je dit mondeling doen. Als je hardop gaat leren, kun je meteen je geheugen trainen. Het is meestal zo dat de woordjes op school schriftelijk overhoord worden, vaak omdat het voor een docent het gemakkelijkste is. Je moet de woordjes dus kunnen spellen. Maar je moet de woorden wel eerst kennen. Daarom kun je de woordjes het beste eerst mondeling oefenen. Als je woorden uit een andere taal moet leren dan kun je de woorden uit de vreemde taal eerst afdekken en eerst de Nederlandse woorden doornemen (zorg dat je de betekenis ervan kent, anders even opzoeken). Vervolgens kijk je naar het woord in de andere taal en je spreekt dit woord hardop uit. Je kunt meteen kijken of je het goed had. Lezen, horen (spreken) en dan nog een keer lezen zal er voor zorgen dat je de woordjes sneller kunt onthouden.

 

Tip: Leer de woordjes niet op volgorde, anders kun je tijdens het overhoren vast lopen. Zorg dat je de woordjes ook door elkaar kent!

Woordjes leren schrijven

Als je woordjes moet leren, is het belangrijk dat je ze uit kunt spreken, maar je moet ze ook kunnen schrijven. Schrijf daarom de woordjes die je moet leren altijd een keer over, zodat je weet hoe ze gespeld worden. De meeste overhoringen zijn schriftelijk en dan moet de spelling uiteraard ook goed zijn! Je kunt dit zelf heel goed oefenen:

  • Pak je boek er bij en schrijf alle woorden een keer over.
  • Vreemde taal leren? Schrijf de vreemde woorden en de betekenis op.
  • Dek de rijen een voor een af en bekijk welke woordjes je weet (schrijf ze op).
  • Laat je dan schriftelijk overhoren (door elkaar), zodat je kunt zien welke woorden je al kent en of je ze ook goed schrijft.
  • Kijk het samen na en schrijf de woorden die je niet wist of verkeerd hebt geschreven twee keer over. Op die manier besteed je er extra tijd aan en heb je een grotere kans dat ze blijven hangen.
  • Oefen later op de dag nog een keer en kijk dan of je deze woordjes nu wel weet, of nog steeds weet. Herhaling is belangrijk.

Woordjes leren, laat je overhoren

Je laten overhoren is een goede oefening bij het leren van woordjes. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk. Hierdoor leer je de uitspraak en de spelling meteen in één keer. Laat diegene die je overhoort aantekeningen maken als je te lang na moet denken bij een woord of de spelling niet weet. Dit kun je later als houvast gebruiken als je nogmaals gaat oefenen. Als je je laat overhoren kun je dat in fasen doen, eerst een korte rij en dan iets uitbreiden tot je alle woordjes kent.

 

Bij het overhoren geldt ook dat je niet te lang bezig moet zijn. Je kunt beter drie keer kort overhoren dan een keer lang. Je neemt het namelijk niet altijd op als je lang gaat leren.

Woordjes leren, overhoor jezelf

Je kunt jezelf overhoren als je woordjes gaat leren. Dit kan op papier, maar ook op de computer. Je kunt als je jezelf schriftelijk gaat overhoren een rij met woordjes afdekken en de andere rij invullen. Let daarbij wel goed op dat je de woorden ook door elkaar op papier zet en niet in rijen gaat leren. Bij een overhoring dien je de woorden ook door elkaar te kennen, want dan wordt niet de standaard lijst zoals die in je boek staat gevolgd. Hoe pak je dat aan?

  • Je kunt het beste per tien woordjes leren.
  • Ken je de eerste tien? Doe er dan vijf nieuwe bij en oefen tot je deze kent.
  • Dit kun je uitbreiden tot je alle woordjes kent.
  • Oefen alle woordjes door elkaar, maak een lijst met woorden (schrijf ze over uit je boek maar zet ze dan door elkaar).
  • Hierdoor leer je de woordjes ook door elkaar te gebruiken en kun je je geheugen trainen.

Zo kun je woordjes leren

Sommige mensen vinden het leren van woordjes erg saai. Maar het zal toch moeten gebeuren dus zet er wat leuks tegenover als je weer een rij woordjes kent, zo pak je het leren aan:

  • Neem de hele rij woordjes die je moet leren door en probeer jezelf voor te stellen waar het over gaat en koppel de betekenis aan het woord;
  • Schrijf de woorden twee keer onder elkaar over en controleer of je geen fouten hebt gemaakt in de spelling;
  • Schrijf bij vreemde talen de betekenis van de woorden er in het Nederlands achter;
  • Je kunt vervolgens met een blaadje de Nederlandse betekenis afdekken en dan kijken welke woordjes je al kent;
  • De woordjes die je nog niet ken ga je herhalen. Zeg ze ook hardop, want ook dat kan helpen om ze beter te onthouden;
  • Schrijf de woorden nog een keer op en controleer of je geen fouten hebt gemaakt;
  • Stop na tien minuten en ga dan even wat anders doen voor je studie, bijvoorbeeld een opdracht maken van een heel ander vak;
  • Na een half uur pak je de woordjes er weer bij en dek je een rijtje af, welke woordjes weet je nog?
  • Leer nu de woordjes die je nog niet kent;
  • Vervolgens stop je weer na tien minuten, ga je even wat anders doen en na een half uur herhaal je de woordjes nogmaals;
  • Welke woordjes ken je al goed en welke ben je vergeten? Noteer de woordjes die je moeilijk vindt en oefen deze nog een paar keer door ze op te schrijven;
  • Probeer er zelf achter te komen wanneer jij het beste woordjes kunt leren. Is dat ’s avonds (waarschijnlijk niet, na een hele dag les), of leer jij ’s ochtends vroeg een stuk sneller?





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5053x
Toegevoegd: 19-06-2015 10:46
Gewijzigd: 22-08-2015 12:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!