ijs in de vriezer

Zelf ijs maken: 5 lekkere recepten

ijs in de vriezerHoud je van ijs en wil je nu een keer echt iets bijzonders? Dan kun je natuurlijk ook zelf ijs maken! Kies de smaken die jij lekker vindt en maak hier een bak roomijs, lekkere ijslolly’s of een fantastische ijstaart van! In dit artikel vind je alvast 5 lekkere recepten om inspiratie op te doen.

Zelf ijs maken zonder ijsmachine

Als je een ijsmachine in huis hebt, hoef je enkel alle ingrediënten in deze machine te doen om het ijs te maken. Je moet de ingrediënten van tevoren wel iets met elkaar mengen, maar de ijsmachine zorgt voor een mooi homogeen mengsel. Ook vriest de ijsmachine het ijs op een betere manier in, waardoor het lekkerder wordt. Het kan natuurlijk heel goed dat je geen ijsmachine in huis hebt staan. Ook dan hoeft zelf ijs maken niet zo moeilijk te zijn, maar er zijn wel iets meer handelingen voor nodig.

Om de ingrediënten te pureren en door elkaar te mixen heb je in ieder geval een staafmixer of een blender nodig, als je zonder ijsmachine aan de slag gaat. Het invriezen van het ijs kun je doen in glazen of plastic schaaltjes. Dit is echter enkel geschikt voor roomijs of een ijstaart. Wil je ijslolly’s maken? Hiervoor kun je het beste speciale vormen voor ijslolly’s aangeschaffen, ook als je al een ijsmachine thuis hebt. Zodra het roomijs of een ijstaart in de vriezer staat, kun je het ijs het beste ongeveer elk uur omscheppen. Dit zorgt ervoor dat er geen ijskristallen ontstaan.

Chocolade roomijs

Heerlijk roomijs voor de echte chocoladeliefhebbers!

Ingrediënten 

  • 500 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 150 gr suiker
  • 50 gr pure chocolade
  • 3 eidooiers
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanilla-extract
  • ¼ theelepel zout

Bereiding

  1. Zet een steelpan op middelhoog vuur en meng hier de melk, suiker, cacaopoeder en zout in.
  2. Breng het mengsel al roerende zachtjes aan de kook.
  3. Doe ondertussen de eidooiers in een kom en klop ze lichtjes op.
  4. Warm het mengsel op het vuur op tot het dikker wordt. Zorg ervoor dat het niet kookt.
  5. Haal de pan van het vuur en meng de eidooiers met dit mengsel.
  6. Breek de chcolade in kleine stukjes en roer het door het mengsel tot het gesmolten is.
  7. Schenk het mengsel in een kom en laat dit ongeveer twee uur afkoelen in de koelkast.
  8. Haal het uit de koelkast als het helemaal is afgekoeld en roer de slagroom en vanille erdoor.
  9. Schenk het mengsel in de ijsmachine of in schaaltjes die je in de vriezer plaatst en laat het ijs worden.

Mango roomijs met kokos

Roomijs met een bijzondere en verrukkelijke smaak.
 
Ingrediënten 

  • 200 ml kokosmelk
  • 150 ml slagroom
  • 2 verse mango’s
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

  1. Klop de slagroom, maar laat het niet helemaal stijf worden.
  2. Pureer de mango’s en meng deze puree vervolgens met de slagroom.
  3. Roer hier ook de kokosmelk, poedersuiker en geraspte kokos door.
  4. Schenk het mengsel in de ijsmachine of in een bakje dat je in de vriezer zet en laat het ijs worden.

Vanille roomijs

Lekker neutraal en toch met een heerlijke smaak.

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 150 gr basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje

Bereiding

  1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Zorg ervoor dat er geen deeltjes van de peul loskomen.
  2. Klop de slagroom in een kom half stijf met een mixer.
  3. Splits de eieren en leg de eiwitten opzij of gooi deze weg (enkel de eidooiers worden gebruikt).
  4. Klop de eierdooiers samen met de basterdsuiker in een andere kom met de mixer tot een bleekgele, dikke massa.
  5. Roer het vanillemerk door het eierdooier-mengsel en schenk vervolgens de melk hier al kloppend door.
  6. Meng de slagroom ook met dit mengsel en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  7. Schenk dit geheel in de ijsmachine of in een bakje dat je invriest en laat het ijs worden.

Banaan/aardbei ijslolly’s

Een lekker én gezond recept waar kinderen dol op zijn!

Ingrediënten

  • 4 bananen
  • 2 bakjes aardbeien

Bereiding

  1. Pureer de aardbei met behulp van een staafmixer.
  2. Vul de helft van de vormpjes met deze puree.
  3. Pureer vervolgens ook de helft van de banaan.
  4. Vul nu de andere helft van de vormpjes met de bananenpuree.
  5. Doe de vormpjes in de vriezer en laat het tot ijslolly’s worden!

IJstaart met bokkepootjes en mokkaschuimpjes

Deze culinaire ijstaart is verrukkelijk als dessert of voor bij de koffie!

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 150 gr bokkepootjes
  • 100 gr mokkaschuimpjes
  • 3 a 4 eetl. rum of likeur
  • 2 zakjes KlopKlop of SlagSlag
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Chocoladevlokken en/of amandelschaafsel

Bereiding

  1. Bedek de bodem van de sprinvorm met aluminium.
  2. Snijd de bokkepootjes in de lengte doormidden en leg een laag op de bodem van de springvorm.
  3. Doe de slagroom en de vanillesuiker in een kom en klop dit mengsel stijf.
  4. Klop 2 zakjes KlopKlop of SlagSlag samen met de melk gedurende 5 minuten.
  5. Breek de mokkaschuimpjes in stukken en doe deze stukken in de kom met de KlopKlop of SlagSlag.
  6. Schenk de slagroom hier bovenop en roer het geheel goed door elkaar.
  7. Giet het mengsel over de bokkepootjes in de springvorm.
  8. Garneer de ijstaart met chocoladevlokken en/of amandelschaafsel.
  9. Dek het geheel af met aluminiumfolie en zet het gedurende 24 uur in de vriezer.

Zelf ijs maken met of zonder rauwe eieren?

Ga je zelf ijs maken en wil je liever geen rauwe eieren eten? In sommige recepten voor het zelf maken van ijs zitten ook rauwe eieren. Zwangere vrouwen, ouderen en kleine kinderen kunnen dit beter niet eten. Als je liever geen rauwe eieren eet, zul je op zoek moeten gaan naar een recept zonder rauwe eieren. Bij het chocolade roomijs en vanilla roomijs in dit artikel wordt gebruik gemaakt van eierdooiers. Dit is niet het geval bij de andere drie recepten.

IJs bewaren

De houdbaarheid van het ijs in de diepvries is redelijk lang, maar binnen 1 of 2 weken gaan de smaak en de structuur van het ijs helaas wel aardig achhteruit. Direct na het bereiden smaakt het ijs vaak het lekkerst, dus eigenlijk kun je het dan ook het beste opeten.

Als je het zelfgemaakte ijs in de diepvries gaat bwaren, doe dit dan altijd in een schone diepvriesdoos. Zorg er ook voordat de diepvries op minstens -18 graden staat. Haal het ongeveer een half uur voordat je het wilt gaan eten uit de vriezer en plaats het zolang even in koelkast. Als het ijs uit de vriezer is gehaald en (deels) is ontdooid, kun je het niet opnieuw invriezen. Houd hier rekening mee en haal dus van tevoren niet meer ijs uit de vriezer dan je nodig hebt. Als je toch nog ijs over hebt, kun je het soms nog even in de koelkast bewaren voor een uurtje later. Vaak is het echter beter om het dan gewoon weg te gooien, ook al is dat zonde.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3770x
Toegevoegd: 02-02-2016 16:53
Gewijzigd: 23-02-2016 23:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!